Gabor Sagmajster 11. na svetu

Istorijski uspeh ostvario je predstavnik Srbije Gabor Sagmajster na Svetskom prvenstvu u maratonskom reliju. Na takmičenju održanom u Abu Dabiju osvojio je 11. mesto u generalnom plasmanu klase do 450 kubika, što je njegov najbolji rezultat u karijeri.

Na prethodna dva učešća motociklista iz Subotice bio je 20!

- Prezadovoljan sam. Bilo je ukupno 36 motociklista, a u mojoj klasi startovao je 31 takmičar. Malo je nedostajalo da se plasiram među deset najboljih, ali prosto nisam smeo da rizikujem i previše forsiram poslednjeg dana. Ipak, moj motor je već “preživeo” dva Dakara i dva Abu Dabi relija i nije nov. Prešao je više od 20 hiljada kilometara i pravo je čudo kaže moj mehaničar Kajzer Torsten da je stigao do cilja. Mislim da je 11. pozicija značajan napredak u odnosu na očekivanja. Jedan Helder Rodrigez, as svetske klase, završio je reli na 19. mestu. Hvala svima koji su mi pomogli da dođem u Emirate i predstavljam moju zemlju na Svetskom prvenstvu. Tu pre svega mislim na sponzore “Euro petrol” i “Euro gas”, na Ministarstvo omladine i sporta Srbije, Vladu Vojvodine, grad Suboticu i ostale koji su verovali u mene – oduševljen je bio Gabor Sagmajster.

Pobedu na Abu Dabi reliju osvario je Mark Koma koji je u poslednjoj petoj etapi dugoj 266 kilometara bio drugi iza Paula Gonkalveša (10 sekundi zaostatka). Treći na kraju ove etape bio je Jakub Pržigonski (+0,37), a tek četvrti Sem Sanderlend, koji je vodio do poslednjeg dana (+1,48).

Miran Stanovnik potvrdio je formu osvajanjem osme pozicije u etapi (+18,31), Sagmajster je danas zauzeo 16. mesto (+44,22).

Generalni plasman: Koma (Španija, KTM) 14:23,51, Gonkalveš (Portugal, Speedbrain) +0,32, Sanderlend (V.Britanija, Honda) +8,45, Ulevalseter (Norveška, KTM) +17,12, Pržigonski (Poljska, KTM) +18,02, Blazušjak (Poljska, KTM) +1:03,21, Stanovnik (Slovenija, KTM) +1:17,31….11. mesto Sagmajster (Srbija, KTM) +3:06,10….

Na cilj u klasi do 450 kubika stiglo je 26 vozača. U konkurenciji automobilista petu etapu osvojio je Francuz Žan Luj Šleser (Šleser bagi), a pobednik Abu Dabi relija postao je Španac Nani Roma sa “Minijem” (16:38,02).

Izvor: www.gabor-sagmajster.info (Predrag Milinković)

Pogledajte još i: