Goodyear saveti za vožnju - Svojim vozilom SUV/4x4 pažljivo preko drvlja i kamenja

Evropsko tržište SUV/4x4 je sve veće i očekuje se da će ove godine broj vozila te kategorije porasti na više miliona, a broj njihovih korisnika širom kontinenta biće veći nego ikada ranije.

Usled nedostatka iskustva u vožnji van asfaltnog puta, mnogi vozači rizikuju da oštete vozilo ili da se zaglave na terenu. Kako bi pomogao vozačima da izbegnu ove opasnosti, Goodyear je pripremio nekoliko saveta za terensku vožnju vozilima SUV/4x4:

1. Nemojte da potcenjujte ili precenjujte performanse svog SUV/4x4 vozila. Pročitajte uputstvo za upotrebu i potražite informacije o njegovim stvarnim performansama u terenskoj vožnji.

2. Terenska vozila 4x4 za vožnju po putu nisu sva opremljena za tešku terensku vožnju. To može da znači da možda nemaju montirane odgovarajuće pneumatike.

3. Terenska vožnja često zahteva poseban osećaj za upravljanje vozilom. Na neučvršćenoj podlozi nemojte svom snagom da pritiskate papučicu za gas. Bolje je da lagano pritiskate gas dok se vozilo ne pokrene. Na taj način izbeći ćete mogućnost da se zaglavite u blatu.

4. Kao za sva vozila na blatnjavoj podlozi, i ovde važi pravilo da sa nižim stepenom prenosa postižete bolju kontrolu nad vozilom, jer se snaga bolje i ravnomernije prenosi na pneumatike.

5. Ako je ikako moguće, na vrlo mekoj, blatnjavoj ili zasneženoj podlozi nemojte da kočite jer zbog iznenadnog blokiranja točkova možete da se zaglavite ili da skliznete.

6. Nikada nemojte da potcenjujte prepreke. Neke naizgled male prepreke mogu da nateraju i najbolja terenska vozila da se zaglave. Ne zaboravite da nisu sva vozila podjednako dobra pri "oranju ledine" na putu. Izađite iz vozila i pregledajte teren pre nego što odlučite da vozite preko njega. U slučaju da se zaglavite na preprekama kao što su, npr. kamenje ili stabla drveća, mirno proučite položaj. Time ćete znatno smanjiti opasnost da oštetite vozilo.

7. Preko manjih potoka, jaraka ili stabala vozite pod takvim uglom pod kojim će tri točka pomagati da četvrti točak sigurno pređe.

8. Redovno kontrolišite gazeći sloj svojih pneumatika. Ukoliko su kanali puni blata, prianjanje je lošije.

9. Ako morate da savladate strmu uzbrdicu učinite to direktno, tako da sva četiri pneumatika budu usmerena prema gore. Na taj način vozilo će imati najveću snagu i najbolje prianjanje.

10. Pre nego što ponovo izađete na glavni put očistite pneumatike i proverite da li imaju propisan pritisak. Pre nego što nastavite vožnju posle nekog neprijatnog doživljaja proverite da li su pneumatici oštećeni.

PR Goodyear Dunlop Sava Tires

Pogledajte još i: