Građani Srbije veoma otvoreni prema upotrebi automobila bez vozača

Građani Srbije su veoma otvoreni prema upotrebi automobila bez vozača, pokazalo je istraživanje kompanije Goodyear, sprovedeno u saradnji sa Londonskom školom za ekonomske i političke nauke (LSE).

Kako je saopštila ta kompanija, istraživanje o mišljenjima vozača o autonomnim vozilima, odnosno automobilima bez vozača sprovedeno je u onlajn anketi u 11 zemalja Evrope u kojoj je učestvovalo oko 12.000 ispitanika.

Prema rezultatima istraživanja, Srbi su dali najveći procenat pozitivnih odgovora (28 odsto) na pitanje da li bi se osećali prijatno prilikom upotrebe automobila bez vozača i time zauzeli prvo mesto na listi 11 zemalja Evrope, ispred Španaca i Poljaka.

Žitelji Srbije su takođe na prvom mestu među zemljama u kojima je sprovedena anketa i po uverenju da bi vožnja automobilima bez vozača bila lakša od upravljanja njihovim sopstvenim vozilima, sa čime se složilo 43 odsto anketiranih.

Kada je reč o tome da li bi se osećali prijatno ako bi delilu put sa automobilima bez vozača, Srbi su nešto bili suzdržaniji sa 28 odsto pozitivnih naspram 32 procenta negativnih odgovora, čime su zauzeli treće mesto, dok su prevoplasirani bili Poljaci sa najvećim procentom pozitivnih odgovora na to pitanje.

Čak 48 odsto Srba smatra da je najveći broj saobraćajnih nesreća prouzrokovan ljudskom greškom i zato se automobili bez vozača smatraju bezbednijom opcijom.

U istraživanju su učestvovale Španija, Češka, Nemačka, Italija, Srbija, Francuska, Poljska, Belgija, Holandija, Švedska i Velika Britanija.

Izvor: Alo.rs / Goodyear

Foto: Goodyear

Pogledajte još i: