Hilux kod kuće... ili put na jug

Mala grupa novinara iz regiona krenula je u avanturu, na prvu vožnju nove generacije Hiluxa, u Afriku, dom ovog modela.

Lokacija: negde na putu do Namibije; Datum: 19.5.2016.

Prvi Hilux je napravljen davne 1968. godine i od tada krstari putevima širom sveta. Do sada je u 7 generacija prodato više od 18 miliona primeraka.

Nova, osma generacija u prodaji je od prošle godine a evropski kupci očekuju lansiranje ovog leta. Čvršći i udobniji nego ikad Hilux planira da ojača svoju lidersku poziciju u klasi na evropskom tržištu.

Mala grupa novinara iz regiona krenula je u avanturu, na prvu vožnju nove generacije Hiluxa, u Afriku, dom ovog modela – Hilux se proizvodi u Južnoafričkoj republici, u Durbanu.

Toyota je za ovu prezentaciju izabrala Namibiju, drugu po redu najmanje naseljenu zemlju na svetu, čijim pejzažima dominira pustinja koja se susreće sa Atlanskim okeanom.

U narednim danima prenećemo sve utiske iz vožnje po namibijskim putevima i van njih, jer Hilux dominira po nepredvidivim terenima.

Namibija 2. dan

Naša mala Hilux ekspedicija u Namibiji trenutno nema internet vezu pa prenosimo samo kratak sms izveštaj.

Ekipa je juče srećno stigla u Windhoek, glavni grad Namibije. Nakon sinoćne prezentacije današnji dan je rezervisan za vožnju visoravnima i planinskim delom sve do granice pustinje. Na ovom delu rute ekipa testira udobnost i terenske sposobnosti Hiluxa. Sutra sledi vožnja po pustinjskim dinama, sve do okeana.

Namibija 3. i 4. dan

Polazak iz kampa Naankuse prvog dana nas je vodio u planinske predele sve do kampa Namibgrens što u prevodu znači "granica pustinje Namib". Oko 80% puteva u Namibiji su šljunčani dok je samo oko 20% asfaltirano tako da je veći deo vožnje bio izazov zbog velikih oblaka prašine koje ostavljaju automobili za sobom. Prošli smo kroz tačku južnog povratnika a tokom puta smo mogli da vidimo babune i antilope koje slobodno pretrčavaju put kao i mnoge vrste ptica.

Hilux nas je prijatno iznenadio već od polaska svojom udobnošću, koja posebno dolazi do  izražaja upravo na ovakvm putevima, lakom upravljivošću i stabilnošću u svakom trenutku vožnje. Terenske sposobnosti je pokazao na veoma zahtevnim i grubim terenima visoravni Namibgrens.

Grupe novinara su bile smeštene u pravim kampovima, u šatorskom smeštaju, pa je avantura bila potpuna.

Drugog dana put nas je vodio prema pustinji Namib, kroz  predele veoma oskudne vegetacije, preko visoravni sa veličanstvenim pejzažima. Na samom rubu pustinje Namib organizovana je vožnja po dinama koja je predstavljala vrhunac i pravo uživanje za sve učesnike iako je vožnja bila veoma zahtevna a posebno fotografisanje na preko 40 stepeni koliko smo izmerili tamo. 

Naši domaćini su se potrudili da nas dodatno iznenade, u jednom trenutku sa dina se spustio Hilux, učesnik ovogodišnje trke Dakar 2016.

Tim Toyota Gazoo Racing iz Južnoafričke Republike koji je osvojio treće mesto na ovaj način nam je poželeo spektakularnu dobrodošlicu.   

Izvor: Toyota.rs

Pogledajte još i: