Honda Civic hatchback prototype

Honda je još krajem prošle godine saopštila da će evropska verzija novog Civica hatchback startovati sa prodajom početkom 2017. godine, dok kao njegova najava služi ovaj Civic hatchback prototype koji je danas promovisan na sajmu automobila u Ženevi. Definitivni, serijski Civic hatchback nove generacije se može očekivati na jesen, na sajmu u Parizu.

Treba napomenuti da slike unutrašnjosti nisu objavljene, ali se očekuje da će kabina biti slična sedanu i coupeu koji su već predstavljeni u SAD-u.

Što se tiče dimenzija, Honda navodi da je Civic hatchback prototype za 130 mm duži, 30 mm širi i 20 mm niži od još uvek aktuelnog Civica hatchback, a najavljuje se i prostraniji enterijer.

Honda je ponovila da će novi Civic hatchback za evropsko tržište dobiti i 1,0 i 1,5 litarske turbo motore.

Što se tiče 1,0 litarskog trocilindarskog turbo benzinca, u zvaničnom saopštenju se ne pominje sa koliko KS će raspolagati. Međutim, nezvanične informacije iz britanskih izvora kažu da se radi o 127KS i 200 Nm, pri čemu bi potrošnja goriva trebalo da iznosi 4,2 l/100 km a emisija CO2 99 grama po km (u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim menjačem).

Takođe, u ponudi će biti i novi 1,5 litarski i-VTEC četvorocilindarski turbo benzinac (sa 173 konja) i 1,6 litarski i-DTEC dizelaš (i to verovatno sa nešto više snage).

Što se tiče menjača, pominju se šestostepeni manuelni i opcioni CVT.

I novi Civic hatchback će se proizvoditi u Velikoj Britaniji, i to u Swindon fabrici u koju će biti uloženo oko 270 miliona evra za pripremu proizvodnje ovog automobila.

Ivan Mitić – Auto.blog.rs

Pogledajte još i: