Honda E Prototype

Koncept električne Honde Urban EV je premijeru imao u septembru 2017. godine na sajmu automobila u Frankfurtu, dok će njegova evolucija imati promociju početkom marta na sledećem sajmu u Ženevi.

Nakon nekoliko najavnih crteža i slike unutrašnjosti, Honda je danas objavila set fotografija spoljašnjosti kao i novi naziv – Honda E Prototype.

Honda E Prototype

Kako stvari sada stoje, definitivni serijski model će se pojaviti u septembru ove godine na sajmu u Frankfurtu, pri čemu bi njegova prodaja u Evropi trebalo da stratuje krajem 2019. ili na samom početku 2020.

Honda E Prototype

U svakom slučaju, Japanci po nekim ranijim najavama očekuju da će u Evropi prodavati oko 5.000 primeraka godišnje.

Za razliku od koncept vozila iz 2017. godine, ovaj E Prototype ima par vrata više i mesta za 5 umesto 4 putnika, a izmenjeni su i prednji i zadnji deo. Ovde trebana pomenuti i da je E Prototype za 100 mm kraći od aktuelne Honde Jazz.

Automobil takođe odlikuju maksimalna vidljivost za vozača, kratki prepusti, široki trag točkova, kamere koje zamenjuju konvencionalne retrovizore, automatsko uključivanje svetala, sistem za održavanje vozila u kolovoznoj traci...

Honda E Prototype

Za unutrašnjost su između ostalog predviđeni volan sa grejanjem, start dugme, glasovne komande, kao i široki displej na prednjem panelu i digitalna instrument tabla.

Honda E Prototype

Automobil je napravljen na novoj platformi sa zadnjim pogonom, a ostaje da se vidi da li će serijski model zadržati "samoubilačka" vrata kao ovde na konceptu.

Za sada nije poznato sa koliko snage će raspolagati elektromotor, dok će autonomija sa jednim punjenjem baterija iznositi 200 km.

Ivan Mitić – Autoblog.rs

Pogledajte još i: