Honda predstavlja napredne bezbednosne tehnologije

Japanska kompanija Honda učestvuje na ovogodišnjoj manifestaciji Intelligent Transportation Systems World Congress Tokyo 2013 (održava se 20. put), gde prikazuje svoje napredne inteligentne sisteme i informacione tehnologije kod motocikala, automobila i električnih vozila.

ITS World Congress održava se u Tokyo Big Sight centru u periodu od 14. – 18. oktobra. Honda ima ideju da se ostvari slobodno društvo bez saobraćajnih nesreća i posvećenost tome izražena je kroz kompanjiski slogan Safety for Everyone (Bezbednost za sve). Honda na ITS-u izlaže svoje bezbednosne i inteligentne sisteme za podršku vozačima u saobraćaju. Ove tehnologije su zasnovane na interaktivnoj komunikaciji koja povezuje automobile, motocikle, saobraćajnu infrastrukturi i pešake. Pored toga, u svom otvorenom izložbenom prostoru, Honda će ponuditi posetiocima demonstraciju bezbedne vožnje, koristeći napredne tehnologije kooperativne autonomne vožnje. Japanska kompanija razvila je ove tehnologije da pomogne motociklistima, automobilistima, vozačima elektricnih vozila i pešacima da zajednički sarađuju kroz komunikaciju i korišćenje senzorskih tehnologija, obezbeđujući tako bezbednu i udobnu vožnju bez kompromisa po pitanju zabave i uzbuđenja tokom iste. Honda će takođe pokazati bezbedan i jednostavan sistem pod nazivom Automatic Valet Parking, koji funkcioniše koristeći jeftinija rešenja u vozilima koja rade u saradnji sa bezbednosnim kamerama instaliranim u okviru parking prostora ili javnih garaža.

Na ovoj manifestaciji, Honda prikazuje sledeće tehnologije i sisteme:

● Cooperative Autonomous Driving

Automobil opremljen tehnologijom za autonomno prepoznavanje okoline, prikazaće seledeće mogućnosti:

- automatsku vožnju na uzanom putu,

- automatsko zaustavljanje/kretanje zasnovano na prepoznavanju pešaka putem kamera na vozilu,

- pomoćne funkcije za bezebdnu vožnju koje funkcionišu na osnovu komunikacije između pešaka i automobila i koordinisanih veza između automobila, motocikala i elektricnih vozila,

- detekcija vozila parkiranog na putu pomoću radara na vozilu,

- automatsku promenu trake na autoputu posle potvrde da je vozilo bezbedno sa zadnje strane.

● Automatic Valet Parking

Koristeći ovaj sistem, vozilo opremljeno Wi-Fi sistemom i običnom kamerom za snimanje unazad, automatski će voziti sa jedne tačke na prostoru ispred centra na prvo slobodno mesto i parkirati se. Kada je vozač spreman da napusti centar, on poziva vozilo i ono automatski dolazi na tačku gde će vozač ući u svoje vozilo. Ovaj sistem koristi bežičnu komunikaciju između vozila i niza kamera postavljenih u četiri ugla parking prostora centra. Nema potrebe za posebnim senzorom koga treba montirati na vozilo. Automatic Valet Parking sistem je projektovan da omogući bezbedno i efikasno parkiranje više vozila istovremeno.

● Motorcycle Riding Simulator i Automobile Driving Simulator

Honda će omogućiti posetiocima da testiraju i neke od svojih naprednih bezbednosnih tehnologija preko Motorcycle Riding Simulator i Automobile Driving Simulator-a vožnje. Simulatori će pomoći posetiocima da iskuse funkcionisanje pomoćne bezbednosne funkcije koja koristi senzore na vozilu, kao što su kamere i radari. Pored toga, bežična komunikaciona tehnologija pomaže da se prikupe informacije neophodne za bezbednu vožnju kroz raskrsnicu sa slabom vidljivošću ili prilikom skretanja vozila. Takođe, biće prezentovana Honda-ina sveobuhvatna inicijativa da pruži korisne informacije za bezbedan i efikasan prevoz korisnicima sa svog servera. Informacije dobijene putem ovog sistema, sadrže vodič koji ponovo usmerava vozila na puteve bez saobraćajne gužve i upozorava vozače na mesta gde se često javljaju incidentne situacije kod, npr. naglog kočenja vozila ili pretrčavanja pešaka preko puta.

Izvor: Netauto.rs

Pogledajte još i: