Izbori za automobil godine u Srbiji

Metro Market, specijalizovano preduzeće koje se bavi tržišnim komunikacijama u oblasti automobilizma, osnovano 1991. godine, ove godine po jedanaesti put za redom organizuje izbor za automobil godine putem Interneta. Prateći razvoj automobilske industrije i trend zaštite životne sredine, ove godine po drugi put, između automobila kandidata biće proglašen automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu - EKO automobil godine u Srbiji.

Ovu odluku će da donese stručni žiri po striktno utvrđenim kriterijumima, uz podršku Ministarstva saobraćaja, Privredne komore Srbije, Agencije za bezbednost saobraćaja, AMSS – Centra za motorna vozila i Srpske asocijacije uvoznika automobila.

Namera nam je da izborom nekog od takvih “zelenih” modela automobila i dodeljivanjem priznanja sa aspekta zaštite životne sredine, afirmišemo ovaj trend i naglasimo u kom pravcu treba da razmišljaju potencijalni kupci, ali i uvoznici automobila. Značaj sektora zaštite životne sredine postaje sve veći i vidljiviji, posebno uzimajući strateško opredeljenje države Srbije da se pridruži državama-članicama Evropske unije.

U cilju jasnog i nedvosmislenog definisanja postupka, izrađena su odgovarajuća pravila i procedure, a potom je razvijena metodologija ocenjivanja i proračuna. Ključni kriterijumi, u pogledu životne sredine, zajedno sa težinskim koeficijentima, odabrani su redom (po značajnosti): 1. Potrošnja (30%); 2. Emisije štetnih materija (30%); 3. Mogućnost reciklaže (20%); 4. Buka (10%); 5. Zapremina motora (5%) i 6. Snaga motora (5%).

Kao i prethodnih godina, posetioci specijalizovanog automobilskog web portala www.netauto.rs, prema sopstvenim kriterijumima glasaće za automobile koji su se pojavili u ovoj godini. Za razliku od većine drugih izbora ovaj i ovakav izbor omogućuje da svi koje zanimaju automobili izraze svoje mišljenje. Internet, kao neizmerni izvor svih mogućih podataka, u ovom slučaju kada je reč o automobilima i lepim devojkama, predstavlja izuzetan medij preko kojeg o pobedniku odlučuju glasovi posetilaca. Glasanje se sprovodi od početka decembra ove godine do 31. januara 2013. godine, po principu jedna e-mail adresa - jedan glas. Od prošle godine podršku pružaju, omogućujući da se preko njih glasa i najposećeniji automobilski sajtovi u Srbiji: www.automagazin.rs, www.autoportal.rs, www.autoblog.rs...

Kao prateću manifestaciju, koja automobilima i završnoj ceremoniji dodele nagrade daje posebnu dimenziju, deveti put za redom organizujemo i izbor za Miss NetAuto. Ove godine za titulu Miss NetAuto 2012 konkuriše 30 devojaka.

U konkurenciji za titulu NetAuto 2013. nalazi se osamnaest modela iz ovogodišnje svetske automobilske produkcije, to su: Audi A3, BMW serie 3, Citroen DS 5, Dacia Lodgy, Fiat 500L, Ford B-Max, Honda CR-V, Hyundai i30, Kia Ceed, Lexus GS, Mercedes A Klasse, Opel Adam, Peugoet 208, Renault Clio, Škoda Rapid, Toyota Yaris Hibrid, Volkswagen Golf i Volvo V40.

Predstavnicima autorizovanih zastupnika marki čiji modeli osvoje titulu EKO automobil 2013. godine u Srbiji i NetAuto 2013 biće uručene statue, autorski rad Radoša Radenkovića, akademskog vajara iz Beograda.

Titulu su od 2002. godine do sada osvajali Volkswagen Polo (NetAuto 2003), Citroen C2 (2004), Opel Astra (2005), Renault Clio III (2006), Dodge Caliber (2007), Renault Laguna III (2008), Toyota Avensis (2009.) Volkswagen Polo (2010), Citroen DS3 (2011) i Subaru XV (2012).

Titulu EKO automobil 2012. godine u Srbiji, osvojila je Honda Civic 5D I-DTEC, osvojivši ukupno 78 bodova.

Na osnovu Pravilnika i tačno utvrđenih kriterijuma odluku koji je automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu u Srbiji doneće nezavisni stučni žiri:

           mr Dušan Stokić, Privredna komora Srbije

           dr Demir Hadžić, Ministarstvo za saobraćaj

           Miloš Petrović, Srpska asocijacija uvoznika automobila i delova

           Milan Božić, AMSS – Centar za motorna vozila

           mr Dragana Petrović, Victoria Consulting

           Zlatko Mitić, Metro Market

U saradnji sa kompanijom Madnet iz Pančeva, liderom u oblasti bežičnog interneta kod nas i ovog puta organizovaćemo direktan prenos završne svečanosti, izbora i proglašenja pobednica Miss NetAuto, dodele priznanja za EKO automobil 2013. godine i nagrade NetAuto 2013. Svi zainteresovani imaće mogućnost da putem interneta prate ovaj događaj.

PR Metro Market

Pogledajte još i: