Jadranska promocija novih Dacia

Rumunski proizvođač automobila ovih dana u Šibeniku, najstarijem gradu na Jadranu, i njegovoj okolini organizovao je za specijalizovane automobilističke novinare događaj pod nazivom Dacia internacionalne test vožnje. Međunarodnoj dimenziji pored novinara iz različitih zemalja doprinele su i hostese iz Slovenije. Danas su novinari iz Srbije bili u prilici da voze redizajnirane modele: Sandero, Sandero Stepway, Logan, Logan MCV i Duster koji su 29. septembra premijerno predstavljeni na ovogodišnjem Salonu automobila u Parizu.

Na raspolaganju je bilo 27 automobila i to Sandero Stepway Prestige (motor/menjač: H4Bt BVM) u boji Azurite Blue - sedam, po pet automobila Sandero Laureate (BR10 BVM) Brown Vision, Logan MCV Laureate (K9K BVM) Brown Vision, Logan Laureate (K9K BVM) Comette Grey i Duster Prestige (K9K BVA) Cosmos Blue. Organizatori su se potrudili da pronađu i preporuče slikovite lokacije za snimanje i fotografisanje kojima srednji deo jadranske obale ne oskudeva, počev od Trogira do Vodica, Murtera, slapova Krke i dalje do podnožja Dinare … Sve u svemu izuzetan ambijent za iste takve automobile.

 

Dacia u ŠibenikuDacia u ŠibenikuDacia u Šibeniku


Gamu automobila Dacia sada krasi još savremeniji dizajn, naglašen novim svetlosnim potpisom, novom unutrašnjošću, novim rešenjima za odlaganje tereta i opremom – i sve to i dalje po pristupačnim cenama. Dacia je neka od ovih rešenja primenila i na modelima Dokker, Dokker Van i Lodgy kako bi se cela paleta modela odlikovala prepoznatljivim izgledom. Ponuda motora novog Sandera, novog Sandera Stepway, novog Logana i novog Logana MCV dodatno je obogaćena. Prvi put se u ponudi rumunskog brenda našao sasvim nov, savremeniji, povoljniji i štedljiviji benzinski motor, SCe 75. Ponuda modela Duster obogaćena je automatskim menjačem EDC.

Nova LED dnevna svetla prerađena su i sada izgledaju još modernije. Izgledom podsećaju na četiri složena pravougaonika koji su postali Dačijin novi svetlosni potpis. Sve modele krasi širi prednji kraj koji im daje sportskiji izgled. Zadnji svetlosni potpis takođe čine četiri osvetljena pravougaonika. Novi dizajn prednjeg branika sa hromiranim profilima usisnika vazduha i obrubima svetala za maglu dodatno ističe njihove mišićave linije.

Unutrašnjosti novih modela sada izgleda luksuznije zahvaljujući mat hromiranim umetcima upravljača, obrubima otvora za ventilaciju, instrumentima i armaturnoj ploči kao i ručicama vrata i ručicama menjača.

 

Dacia u ŠibenikuDacia u ŠibenikuDacia u Šibeniku


Sirena na novom upravljaču sa četiri kraka nalazi se u sredini i na njoj se ponosno ističe logotip marke Dacia. Upravljač u najopremljenijim verzijama krasi ekskluzivna Soft Feel završna obrada koja je izuzetno izdržljiva i meka na dodir.
Svi modeli dostupni su sa novim presvlakama koje unutrašnjosti daju svež izgled i doprinose većoj udobnosti. Presvlake novog Sandera Stepway karakteriše 3D uzorak za veći utisak dubine, dodatno naglašen ukrasnim šavovima. Ukupan utisak? Još dinamičniji izgled.

Novi modeli opremljeni su praktičnim sistemima za pomoć u vožnji osmišljenim da vožnju učine jednostavnijom, uključujući kameru za vožnju unazad (u zavisnosti od verzije) i sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici. Podizači prednjih i zadnjih stakala su premešteni na rukohvate. Podizači stakala na vozačevoj strani imaju impulsnu funkciju, a u vozačevo sedište ugrađen je i naslon za ruke koji može da se pomera (u zavisnosti od verzije) koji olakšava pristup komandama između prednjih sedišta i organizaciju prostora.

Dacia je prva marka iz Grupe koja kupcima nudi sasvim novi atmosferski benzinski motor SCe 75. Ovaj jednolitarski trocilindarski motor koji razvija 75 KS i obrtni moment od 97 Nm, osnovni je motor u ponudi. Smanjuje emisije CO2 za gotovo 10 odsto i troši manje goriva od prethodnika, motora 1.2 16V od 75 KS.

Premda je prodaja u Srbiji zvanično počela, prve isporuke očekuju se početkom iduće godine.

 

Dacia u ŠibenikuDacia u ŠibenikuDacia u ŠibenikuDacia u Šibeniku

Pogledajte još i: