Januarski pad prodaje u Evropi

U januaru ove godine, pad prodaje vozila nastavio se u Španiji i Francuskoj, što znači da oporavak auto tržišta nije ni blizu.

"Tržište putničkih automobila u Francuskoj počelo je ovu godinu jednako loše kako je završilo i prethodnu", izjavio je analitičar David Arnold iz banke Credit Suisse.

Volkswagen i američki proizvođači automobila doživeli su pad prodaje od 15 % u Francuskoj, dostigavši najniži nivo u poslednjih 15 godina. Pad prodaje vozila u Evropi samo ukazuje na to da će proizvođači morati da smanje proizvodnju vozila za 7 % više u 2013. godini. U prošloj godini prodaja automobila u Evropi pala je na najniži nivo u poslednjih 17 godina, jer su zbog povećanja stope nezaposlenosti potencijalni kupci obeshrabreni za velike kupovine.

Renault i Nissan predviđaju da se oporavak auto tržišta u Evropi neće videti u naredne četiri godine, kao i u Nemačkoj koja je tek nedavno počela da oseća negativni uticaj svetske krize. Renault-ova domaća prodaja pala je za 7,4 %, što je broj koji bi bio manji da nije bilo dobiti koju je ostvario Dacia brend sa svojim jeftinim automobilima. PSA Peugeot Citroen koji je već najavio da će ukinuti 10.000 radnih mesta u Francuskoj, imao je pad od 16,7 %. "Potražnja je i dalje veoma slaba za male i srednje automobile, kao i za kombi vozila", rekao je Francois Roudier iz industrijskog udeuženja CCFA.

Izvor: Netauto.rs

Foto: arhiva Autoblog.rs / Peugeot

Pogledajte još i: