Japanska automobilska kultura - 1.deo

Zašto taj mali automobil ima toliko nisko ogibljenje i ogromno zadnje krilo? Šta je hačiroku? Zašto je drift toliko popularan i odakle dolaze hibridi?

To su samo neka od pitanja na koje neki ljubitelji automobila možda nemaju odgovore, ali koja ćemo u narednoj priči pokušati da odgonetnemo. Čak i za one koji ih nikada nisu ni postavili.

Do sredine prve decenije ovog veka, većina modela koji su silazili sa traka japanskih fabrika su bili elegantni kupei solidnih performansi. Danas, tu većinu čine hibridi, električna vozila i tzv. kei automobili.

Kei automobili, poznati još kao K-automobili ili keiđidoša u Japanu, predstavljaju potkategoriju automobila dostupnih na tamošnjem i još par tržišta, koji su ograničeni u smislu veličine i kapaciteta motora.

Aktuelne regulative nalažu da kei automobili moraju da budu dužine manje od 3,4 metara,  širine manje od 1,48 metara, a maksimalne visine od 2 metra. Motor ne sme da bude veće zapremine od 660 kubika, a čak je i "konjaža" ograničena na 63 KS.

Razlog je smanjenje emisije i uticaj na životnu sredinu.

Najveći proizvođači u ovom segmentu su Daihatsu, Honda, Mitsubishi i Suzuki, a čak je i Smart pokušao da na japansko tržište plasira kei verziju svog Fortwo modela, pod imenom Smart K.

N. Lasica - Auto Portal
 

Pogledajte još i: