Jeep Grand Cherokee Trackhawk postavio rekordnu brzinu u vožnji na ledu u kategoriji terenaca

Na tradicionalnom godišnjem događaju pod imenom „Dani brzine“ (2019 Speed Days) u okviru Bajkalskog festivala auto-moto sporta na ledu koji se održava u Rusiji, Jeep® Grand Cherokee Trackhawk je postavio brzinski rekord u vožnji na ledu u kategoriji terenskih vozila.

Prema informacijama potvrđenim od strane Ruske automobilske federacije (RAF), vozilo Jeep Grand Cherokee Trackhawk je uspelo da dostigne prosečnu brzinu od 257 km/h tokom jednog kilometra, sa startom u pokretu i prosečnom brzinom iz stanja mirovanja od preko 100 km/h. Maksimalna brzina na ledu, prema GPS lokatorima, iznosila je 280 km/h.

Jeep Grand Cherokee Trackhawk dokazuje svoju tvrdnju da je najsnažnije serijsko terensko vozilo na svetu. Ispod haube nalazi se 6,2-litarski V8 motor sa 710 ks. Uprkos svojim zavidnim dimenzijama, Trackhawk dostiže 100 km/h za samo 3,7 sekundi, sa maksimalnom brzinom od 290 km/h.

Učestvovanje na ovom događaju je veliko opterećenje za kočioni sistem zbog karakteristika bajkalskog leda. Na suncu, površina leda prekrivena je tankim slojem vode koja umanjuje prijanjanje na površinu. Ipak, čak i u takvim uslovima, Grand Cherokee Trackhawk je postigao odlične rezultate kočenja zahvaljujući svom Brembo kočionom sistemu koji koristi velike prednje kočnice.

Vuču je obezbedio Jeep Quadra-Trac sistem za vožnju na sva četiri točka „po potrebi“ koji uključuje diferencijal sa elektronski ograničenim proklizavanjem i jednobrzinskim razdelnim menjačem za aktivni prenos, kao i Selec-Track sistem sa pet dinamičnih modova – Auto, Sport, Staza, Sneg i Šlepanje – koji omogućavaju vozaču da izabere postavku za vozilo koje idealno zadovoljava sve potrebe i uslove okoline, uključujući i vožnju po ledu.

Pre trke, nepotrebni predmeti su uklonjeni iz Grand Cherokee Trackhawk vozila, i proverom je utvrđeno da je nivo goriva dovoljan.

Sve vožnje su obavljene u skladu sa propisima ruske Međunarodne automobilske federacije (FIA). Maksimalna prosečna brzina je računata tokom jednog kilometra sa startom u pokretu; vozači su trebalo da pređu 1 kilometar na sredini staze pri najvećoj mogućoj brzini, i 1 kilometar od starta iz stanja mirovanja. Pravila su takođe diktirala da se mora proći kroz kapije za merenje iz oba pravca, a sudije računaju prosečan rezultat. Da bi se omogućilo potrebno ubrzavanje i kočenje, ukupna dužina staze je bila 12 km.

Takođe, postignuta apsolutna maksimalna brzina tokom svake vožnje je uvrštena u zvaničnu Knjigu rekorda Rusije.

Festival „Dani brzine na ledu Bajkalskog jezera“ prvi put je održan 2011. godine. Tokom osam godina, preko 20 brzinskih rekorda je postavljeno na ledu Bajkalskog jezera u različitim kategorijama vozila. Sve vožnje se tradicionalno održavaju na prirodnom golom ledu i pripremanje rute je ograničeno samo na uklanjanje prepreka (nanosi snega, izbočine) koji ugrožavaju bezbednost vozača i sudija. Sudije licencirane od strane Ruske automobilske federacije beleže postignuća koristeći opremu za merenje odobrenu od strane Međunarodne automobilske federacije.

PR saopštenje – FCA Srbija

 

Pogledajte još i: