Jeep slavi 80 godina istorije i inovacija

* Ova godišnjica biće obeležena predstavljanjem nove posebne serije modela „80th Anniversary“, dostupne za Renegade, Compass, Wrangler i Gladiator.
* Inovacija brenda nastaviće se sa Jeep Wave – novim programom lojalnosti, koji će pružati kupcima ekskluzivne usluge i specijalne pogodnosti.
* Predstavljanje modela Novi Compass: potpuno obnovljen sa osveženim dizajnom i visokotehnološkim elementima.

2021. je posebna godina za Jeep® jer će brend proslaviti svoj 80. rođendan slaveći osam decenija liderstva u 4×4 sektoru, slobode na otvorenom i avantura.

Legenda brenda Jeep počela je 1941. godine sa famoznim vozilom Willys MB – prvim 4×4 vozilom masovne produkcije – i tokom decenija je rasla, sa stalnim pokretanjem novih proizvoda koji su izgradili trajnu reputaciju, zahvaljujući kojoj je brend postao sinonim za izvrsnost u terenskoj vožnji.

Konstantna inovacija je rezultirala evolucijom brenda, i udobnost, upravljivost i povezanost su sada podjednako deo DNK brend Jeep kao i njegove terenske sposobnosti.

Sada, kada brend Jeep slavi osmu deceniju, ulazi u sledeću uzbudljivu fazu svoje istorije: to, naravno, podrazumeva elektrifikaciju i predstavljanje njegovih prvih plug-in hibridnih modela u Evropi – novi Renegade 4xe i Compass 4xe – u 2020.

Kao prva dva vozila koji će imati značku 4xe, Renegade 4xe i Compass 4xe su viđenje elektrifikacije brenda Jeep i mobilnosti sa nultim emisijama, tokom vožnje u potpuno električnom režimu. To je upareno sa bezbednom vožnjom na svim terenima pomoću Jeep eAWD sistema koji se aktivira kada je potrebno. Danas, „4xe“ obeležava sva Jeep 4×4 vozila koja imaju pojačane mogućnosti i performanse, kao i najbolju ravnotežu između efikasnosti, zabave pri vožnji i brige prema životnoj sredini.

U Evropi, proslavljanje 80. godišnjice će trajati tokom cele 2021. godine, sa posebnim događajima spremanim da približe brend i njegovo nasleđe svojim kupcima i ljubiteljima. Prvi događaj održan je danas u formi veb konferencije, gde su predstavljeni novi modeli iz posebne serije 80th Anniversary. Ovi modeli ne samo da odaju počast osamdesetogodišnjoj istoriji brenda, nego i nastavljaju dugu tradiciju, započetu 1966. godine, proizvodnje modela specijalnog izdanja kako bi se obeležile godišnjice ili dostignuća.

Novi modeli iz posebnog izdanja „80th anniversary“

Zvezda 2021. godine će biti specijalno izdanje „80th anniversary“, slavljenički modeli iz serije u okviru koje su dostupni modeli Renegade, Compass, Wrangler i Gladiator. Svaki model povodom 80. godišnjice će biti zasnovan na najprodavanijoj verziji i nudi standardne bezbednosne i tehnološke funkcionalnosti uz estetske ukrase koji ih čine sasvim jedinstvenim.

Prvi Jeep „80th anniversary“ model koji će debitovati je Renegade, koji je već dostupan u Jeep u nekim salonima širom Evrope. Compass, Wrangler i Gladiator u verziji „80th anniversary“ dolaze na proleće.

Iako postoje mnoge razlike između ovih Jeep terenaca što se tiče veličine i karaktera, svi dele isti nepogrešivi izgled, zahvaljujući dizajnerskim znakovima, uključujući „80th anniversary“ značke koje su obogaćene detaljima u Granite Crystal boji niskog sjaja; platnenim ili crnim kožnim sedištima sa dijamantskim šarama i šavovima ukrašenih volframom i logoom „80th anniversary“; crni ukrasi visokog sjaja u unutrašnjosti i logo na sedištima i patosnicama. Posebne alu felne kompletiraju spoljašnji izgled novih komemorativnih modela

Pokreću ih motori sa hibridnim sagorevanjem i Jeep plug-in hibridni sistemi, takođe će biti prepuni napredne tehnologije i bezbednosnih funkcija, kao i svega što unapređuje Jeep-ove neprevaziđene 4×4 sposobnosti.

Novi visokotehnološki sadržaj obuhvata 8,4-inčne i 10,1-inčne ekrane osetljive na dodir, DAB radio i navigaciju sa integracijom za pametne telefone i UconnectTM uslugama, kompletnim LED setom i novim „Since 1941“ sistemom za informacije i zabavu.

Posebna serija „80th Anniversary“ takođe će biti prva verzija modela Novi Compass koja će debitovati na evropskom tržištu, pre zvaničnog predstavljanja novog modela na posebnom događaju, kasnije ove godine.

Godina ekskluzivnih događaja i usluga za sve članove Jeep porodice

Pored novosti u ponudi proizvoda za ovu godinu, održaće se i posebne komunikacione inicijative i posebni događaji, kako bi se Jeep tradicija dodatno približila još većem broju kupaca i ljubitelja.

Jedna takva inicijativa je Jeep Wave, novi program koji nudi vlasnicima Jeep vozila ekskluzivne usluge i posebne pogodnosti kako bi se pojačao njihov osećaj pripadnosti zajednici u srcu Jeep iskustva širom sveta. Jeep Wave biće u ponudi od januara u posebnoj seriji „80th Anniversary“, kao i uz sva vozila kupljena ili uzeta na lizing u 2021. Označava je logo, inspirisan tradicionalnim pozdravom vlasnika Jeep vozila – podignutom rukom koja maše, ili dva ili četiri prsta podignuta sa volana. Ovaj prijateljski gest je deo Jeep istorije, i svi „džipovci“ sa zadovoljstvom nastavljaju ovu tradiciju.

Glavne pogodnosti inicijative Jeep Wave obuhvataju: prva dva zakazana servisa za vozilo (u roku od 24 meseca od kupovine), zahvaljujući EASY CARE dvogodišnjem programu održavanja, usluzi podrške na putu 24/7, servisu za prioritetne kupce koji obezbeđuje posvećenu, višejezični Jeep pozivni centar, kao i privilegovan ulaz na događaje brenda i partnerstva. Novi Jeep Wave program je već pokrenut na glavnim evropskim tržištima, a stići će i na ostala u narednim mesecima.

80 godina inovacija i nova era održive mobilnosti

Naravno, bilo je mnogih promena od 1941. ali način na koji Jeep dizajnira svoja vozila – i kako većina vlasnika živi sa njima svakodnevno – ostali su konstantni. Ovo je stvorilo globalnu percepciju Jeep-a kao simbola slobode, avanture, autentičnosti i strasti.

Setite se samo Willys MB modela iz 1941, nakon koga je 1949. godine došao Willys Wagon sa pogonom na četiri točka, koji je pokrenuo kategoriju terenskih automobila (SUV), i „izuma“ koncepta „Premium“ SUV-a sa modelom Wagoneer 1963. godine. Tokom osam decenija svog istorijata, Jeep je uvek bio pionir novih segmenata i novih tehnologija. Sada je spreman da ispiše novu stranicu u svojoj dugoj istoriji sa novim modelima Renegade 4xe i Compass 4xe.

Ovim pionirima će se uskoro pridružiti Wrangler 4xe plug-in hibrid – tehnološki najnapredniji i najsposobniji Wrangler ikada – koji je predstavljen prošlog septembra u Detroitu (SAD). Pored ostalih epskih putovanja, novi model je nedavno uspeo da osvoji – u potpuo električnom modu – Rubikon, stazu na planinskom vencu Sijera Nevada, što je jedna od najizahtevinihij terenskih staza na svetu, i teren koji Jeep već dugo koristi za testiranje i unapređivanje mogućnosti terenske vožnje svojih vozila.

Jeep Renegade „80th Anniversary“

Eksterijer novog modela Jeep Renegade „80th Anniversary“ ima prepoznatljiv stil, sa detaljima u boji Granite Crystal sa blagim sjajem na tradicionalnom hladnjaku sa sedam poreza, 18-inčnim točkovima od legure i ekskluzivnom 80th Anniversary komemorativnom značkom.
Zatamnjeni prozori i kompletan LED set sa LED dnevnim svetlima, prednjim svetlima, svetlima za maglu i zadnjim svetlima kompletiraju izgled spoljanšnoti novog modela iz ove posebne serije.

Unutar kabine su presvlake za sedišta sa dijamantskom šarom tamno sive boje od tkanine (takođe dostupno u crnoj koži) sa šavovima u boji volframa i znakom 80th Anniversary.
Crni tapacirung i Berber patosnice sa komemorativnim znakovima naglašavaju tamnu, skroz crnu sredinu, gde se nalazi pregršt tehnologije koja je prijatna za upotrebu, koja obuhvata UconnectTM sistem za informacije i zabavu sa 8,4-inčnim ekranom osetljivim na dodir, integracijom sa pametnom telefonima pomoću Apple CarPlay i Android Auto, DAB radio sistemom sa GPS navigacijom i UconnectTM uslugama. Za „80th Anniversary“ paket opreme je jedinstven novi spleš skrin na sistemu za informacije i zabavu, sa „Since 1941“ temom.

Napredni bezbednosni i sigurnosni sistemi dostupni na novom Renegade „80th Anniversary“ obuhvataju adaptivni tempomat, sistem za kontrolu mrtvog ugla i detekciju bočnog kretanja sa zadnje strane, sistem za upozorenje na prednji sudar Plus, sistem za upozorenje pri napuštanju trake Plus, pametnim asistentom za brzinu i prepoznavanjem saobraćajnih znakova, prednjim i zadnjim senzorima za parking i senzorom za otkrivanje zamora kod vozača, koji detektuje nivo zamora vozača kako bi se sprečile nezgode.

Ponuda motora sadrži benzin, dizel i plug-in hibridne električne pogonske sisteme, a svi su usklađeni sa standardom Euro 6D Final. Konkretno, ponuda obuhvata ažurirani 1,6-litarski Multijet II, koji isporučuje 130 KS na 3.750 rpm, sa 320 Nm obrtnog momenta na 1.500 rpm. U kombinaciji sa šestobrzinskim ručnim prenosom i pogonom na prednje točkove, ovaj dizel motor dobio je unapređene performanse i sada sadrži povećanje snage od 10 KS, u odnosu na 1,6-litarski dizel motor dostupan na modelu iz prethodne godine.

Ponuda benzin motora obuhvata 3-cilindrični 1,0-litarski turbo motor koji proizvodi 120 KS i 190 Nm maksimalnog obrtnog momenta, kombinovan sa šestobrzinskim ručnim prenosom, i 4-cilindrični 1,3-litarski turbo motor koji isporučuje 150 KS i 270 Nm obrtnog momenta, uparen sa DDCT prenosom. Obe benzinske opcije su dostupne sa pogonom na prednje točkove.

Četvorocilindrični 1,3-litarski turbo motor sa plug-in hibridnom tehnologijom, koji isporučuje 190 KS i 270 Nm obrtnog momenta, uparen sa šestobrzinskim automatskim prenosom i eAWD kompletira ponudu motora za Renegade 80th Anniversary posebnu seriju, koja je već dostupna u Jeep dilerstvima širom Evrope.

Renegade MY 2021 gama

Predstavljanje 80th Anniversary serije prati predstavljanje modela Renegade za 2021.

koji ima osveženu ponudu motora sa unutrašnjim sagorevanjem, ažuriranu tako da unapredi performanse verzija sa pogonom na prednje točkove i ispuni Euro 6D Final standarde.

U 2021. Renegade je dostupan sa benzin, dizel i plug-in hibridnim motorima, sa četiri paketa opreme (Longitude, Limited, S i Trailhawk) kao i u novoj posebnoj seriji 80th Anniversary.

Kako bi se unapredila posebna mogućnost personalizacije Jeep kompaktnih SUV-ova, ponuđen je izbor od 7 posebnih točkova i 18 konfiguracija boja za model za 2021. kao i u kombinaciji sa crnim krovom.

Jeep Gladiator „80th Anniversary“

Novi Jeep Gladiator „80th Anniversary“ opremljen je 18-inčnim točkovima od legure sa Granite Crystal detaljima, hladnjakom i prstenima oko farova u boji Neutral Grey Metallic, i Neutral Grey Metallic prstenima oko prednjih svetala, čvrstim krovom u boji karoserije i lajsnama na blatobranima i ukrasnim značkama. Sprejem nanesena podloga i bočni stepenici dodaju funkcionalnost i praktičnost, i kompletiraju estetsku karakterizaciju posebnu za ovu posebnu seriju modela.
U kabini, posebna serija je opremljena crnim kožnim sedištima sa šavovima u boji volframa i sa 80th Anniversary značkom, što su dodatna unapređenja enterijera koji je već bogat. Standardna tehnologija i bezbednosni elementi obuhvataju Alpine audio sistem sa 9 zvučnika sa sabvuferom od 552W, Uconnect™ 8.4 NAV sistem sa 8,4-inčnim ekranom osetljivim na dodir, integracijom s pametnim telefonima pomoću Apple CarPlay i Android Auto, sistemom za kontrolu mrtvog ugla, sistemom za detekciju bočnog kretanja sa zadnje strane, i sistemom Keyless Enter ‘N Go™. Posebni podni tepisi i premijum tapacirung enterijera su takođe deo standardnog paketa opreme.
Gladiator 80th Anniversary stiže na proleće, i pokreće ga 3,0-litarski MultiJet V-6 dizel motor sa 264 KS i 600 Nm obrtnog momenta, uparen sa osmobrzinskim automatskim prenosom.

Jeep Wrangler „80th Anniversary“

Jeep Wrangler je takođe dostupan u posebnoj verziji „80th Anniversary“, sa posebnim elementima dizajna kao što su Neutral Grey Metallic hladnjak, prstenima oko prednjih svetla i svetla za lampu, i posebnim 18-inčnim dvobojnim točkovima od legure sa detaljima u boji Granite Crystal. Kompletna LED prednja svetla za odličnu vidljivost, krov u boji karoserije i posebna 80th Anniversary značka na prednjim lajsnama na blatobranima dodaju karakteističnu estetiku i označavaju ekskluzivnost ovog komemorativnog specijalnog izdanja.
Enterijer je opremljen crnim kožnim sedištima sa šavovima u boji volframa i 80th Anniversary značkom kao i instrument tablom pokrivenom kožom, sa šavovima koji se ističu i posebnim crnim patosnicama. U okviru standardnog paketa tehnologije je Uconnect™ 8.4 NAV sistem sa 8,4-inčnim ekranom osetljivim na dodir, integracijom s pametnim telefonima pomoću Apple CarPlay i Android Auto, 7-inčnim TFT displejem i Alpine audio sistemom sa 9 zvučnika, sa sabvuferom od 552W.
Standardni bezbednosni elementi obuhvataju sistem za kontrolu mrtvog ugla sa sistemom za detekciju bočnog kretanja sa zadnje strane, zadnju kameru, senzore za parkiranje napred i pozadi, Keyless Enter ‘N Go ™ i električne retrovizore.

Nova posebna serija modela Wrangler ’80th Anniversary biće dostupna u Evropi na proleće sa 4-cilindričnim, 2-litarskim turbo benzinskim motorom, koji isporučuje 272 KS i 400 Nm obrtnog momenta, uparen sa osmo-brzinskim automatskim prenosom i naprednim Jeep plug-in hibridnim sistemom, postavljenim na 4xe verziju.

Jeep Wrangler 4xe je najsposobniji Wrangler model do sad. Nudi maksimalnu kombinovanu snagu od 380 KS, zahvaljujući uparivanju dva električna motora-generatora, paketa baterija visoke voltaže, haj-tek turbo 2,0-litarskog benzin motora i TorqueFlite osmostepenog automatskog prenosa.

Ovo je najnapredniji pogonski sistem ikada razvijen i postavljen na Jeep vozilo i optimizuje efikasnost potrošnje i CO2 emisija, nudeći opciju vožnje u potpuno električnom režimu, sa autonomijom do 50 km*. Električni pogonski sistem takođe je savršeno integrisan u 4×4 sistem, pojačavajući terenske performanse modela Jeep Wrangler.

Wrangler MY 2021 gama

U 2021. Wrangler je postao još efikasniji, bezbedniji i pogodniji kako za svakodnevne potrebe za vožnjom, tako i off roud avanture, zahvaljujući 2,0-litarskom benzin motoru koji je usklađen sa Euro 6D Final standardom, prednjoj meri za vožnju po putevima i van njih (standardni deo Rubicon paketa i dostupna opciono na Sahara i 80th Anniversary). Novitet na Rubicon modelu je Offroad+ mod, koji posebno kalibrira kinematički lanac i šasiju, kako bi se izborio sa peskom i kamenjem na ekstremnim vožnjama van puteva, koristeći sve mogućnosti Rock Trac 4×4 sistema. Prvi put, lajsne blatobrana, krov i polu-vrata dostupni su u boji karoserije na Rubicon-u (polu-vrata su takođe dostupna na modelu Sahara).

Novi Jeep Compass „80th Anniversary“

Novi Compass ima osvežena visokotehnološka rešenja, dok održava svoj istaknuti urbani, moderni i sofisticirani duh.

Prva verzija modela Novi Compass koja će stići na evropsko tržište biće posebna serija 80th Anniversary. Kao perjanica Jeep game 80th Anniversary, ovaj komemorativni model biće obeležen ekskluzivnim dizajnerskim detaljima, kao što su značke za proslavu godišnjice i ekskluzivni 18-inčni točkovi od legure. Biće dostupan u Jeep dilerstvima u Evropi na proleće.
Novi Compass ima osveženu spoljašnost i potpuno nov enterijer, kao i izbor između benzin, dizel i plug-in hibridnih motora, paket novih tehnoloških sadržaja za komfornije i pametnije iskustvo vožnje u gradu. Novi bezbednosni sistemi će takođe unaprediti vožnju na putu, kao i Jeep-ove poznate 4×4 mogućnosti.

* Maksimalna autonomija, koja može da zavisi od konkretnog moda vožnje, preporučene učestalosti punjenja, vremenskih uslova i korišćenja dodataka. Sve navedeno značajno utiče na autonomiju u potpuno električnom modu. Dodatni detalji dostupni su u Priručniku za korisnike vozila i održavanje.

PR saopštenje

Pogledajte još i: