Konferencija i prezentacija projekta srpskog električnog automobila

Dana 21.03.2016 godine u 14:30h u konferencijskoj sali u hali 4 kompanija IEEG i INSTITUT EKO PRIVREDE SRBIJE (IEPS) održali su konferenciju i prezentaciju projakta Srpskog električnog automobila na BG CAR SHOW sajmu automobila u Beogradu.

Neizostavno moramo da pomenemo veliki broj stručnjaka i zainteresovane javnosti koji je prisustvovao konferenciji i prezentaciji, kao i ogroman broj medija kako iz sveta automobilizma tako i iz sfere opšteg informisanja koji je izveštavao o ovom nesvakidašnjem dogadjaju u šta možete da se uverite iz sledećih linkova:

http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2016&mm=03&nav_id=1110599

http://www.021.rs/story/131469/Stize-prvi-srpski-elektricni-automobil.html

http://www.pink.rs/vesti/prvi-srpski-elektricni-automobil-vec-na-iducem-sajmu/

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=236894

http://rs.n1info.com/a144992/Auto/Srpski-elektricni-automobil.html

http://www.vesti-online.com/Slobodno-Vreme/Auto-moto/560523/U-pripremi-prvi-srpski-elektricni-automobil

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/auto/aktuelno.233.html:596823-Domace-elektricno-vozilo-Puls-pokrece-orso

http://www.kamatica.com/vest/elektricni-automobil-na-manifestaciji-bg-car-show/38057

Na samom početku ovaj značajan projekat je uz zvuke fanfara obeležio naš istaknuti umetnik Ljubomir Dimitrijević u pratnji njegovog muzičkog sastava “Renesansa”, svečano najavljujući ovakav značajan projekat.

Konferenciju je otvorio predsednik kompanije IEEG i inicijator projekta Srpskog električnog automobila gospodin Slavko Vujović koji se prisutnima obratio sa prigodnim rečima i uputio ih u predstojeću prezentaciju i rad na razvoju ovog projekta, dajući reč svojim saradnicima.

U ime Privredne Komore Srbije gospodin Siniša Mitrović, predsednik odbora za ekologiju i zakonodavstvo, pružio je i preneo podršku predsednika PKS Marka Čadeža, projektu Srpskog električnog automobila, i posebno naglasio da kompanija IEEG i njeni stručnjaci nisu sami u ovom projektu već je ovo projekat cele Srbije i svih nas. U svom govoru gospodin Siniša Mitrović je obećao pomoć u sferi zakonodavstva i legistative i stavio akcenat na trenutno stanje u našem zakonodavstvu i govorio o problemima koji moraju da se razreše na državnom nivou kako bi ovakvi ekološki projekti mogli da se realizuju.

Sledeći korak koji mora da prati industrijsku proizvodnju i razvoj električnog automobila je svakako donošenje i primena zakona i propisa koji će regulisati ovu oblast, ali i izgradnja neophodne saobraćajne infrastrukture. Znamo da je cela privreda okrenuta održivom razvoju, a održivi razvoj sačinjavaju tri podjednako važne sfere, ekonomska, društvena i ekološka. Ako sagledamo pojam električnog automobila sa ekološke tačke gledišta ali i efikasnosti saobraćajne infrastrukture možemo da zabeležimo samo prednosti koje ovakav proizvod predstavlja, u okviru kojih postižemo i energetsku uštedu.

Saobraćaj je na drugom mestu prema parametrima emisije štetnih gasova u atmosferu, odmah iza teške industrije, i upravo ovde električni automobil dobija na važnosti. NULTA EMISIJA štetnih gasova koja se postiže korišćenjem električnih automobila može da bude prekretnica u globalnoj ekološkoj viziji, pogotovo ako uzmemo u obzir ekološke probleme kao što su globalno zagrevanje i efekat staklene bašte. Svako ko se vozio u električnom automobilu uživao je u tišini i udobnosti takve vožnje. Buka kao jedan od velikih problema savremenog sveta je bar u saobraćaju neutralisana primenom električnih automobila.

Zatim je reč dobio dipl. inž. Branislav Soldatović, glavni savetnik predsednika kompanije IEEG i industrijskog razvoja projekta, naš poznati stručnjaku u autoindustriji i dugogodišnji inženjer, rukovodilac i direktor u „Zastava automobilima“ iz Kragujevca, koji je stavio akcenat na proizvodnju i vremenski aspekt ostvarenja projekta. Prema svojm dugogodišnjem iskustvu istakao je da se odmah mora krenuti sa pronalaženjem rešenja u ovoj fazi izrade projekta jer nema vremena za čekanje. Sa stanovišta konkuretntnosti postignuti su svi neophodni uslovi i kompanija IEEG je spremna da sa svojim razvojnim INSTITUTOM EKO PRIVREDE SRBIJE krene u dalje faze ostvarenja ovog značajnog projekta.

Prezentaciju projekta Srpskog električnog automobila maestralno je održao Msc.ing Goran Janković koji je predstavio ceo tim koji sa zadovoljstvom učestvuje u projektu. Osvrćući se na začetak ideje i procesa industrijske proizvodnje u kompaniji IEEG sa osvrtom izlaganje modela ORSO 2006 godine na sajmu automobila i nagradu „Oskar presiža“ koju je tom prilikom dobila kompanija IEEG, gospodin Goran Janković najavio je istraživanja u pravcu razvoja električnog vozila zasnovanog na konceptu šasije pomenutog malog komunalnog vozila, kao i razvoja malog gradskog automobila.

Ovo podrazumeva da je za svaku od ključnih komponenti (elektromagnetni motor koji se postavlja direktno u točkove, kao i elektroprocesni sistemi i elektronika koja je vec testirana) kroz testiranje i razvojnu labaratoriju IEEG-a pokazala da je od tri do pet godina ispred tržišno tehnološke primene. Drugim rečima naš razvoj je dostigao istraživačke ciljeve koje razvija konkurentska autoindustrija u svetu u oblasti elektromobiliteta. Ovakav inovativni pristup nas stavlja u vodeću poziciju sa aspekta tehnoloških predispozicija i odličnu poziciju na tržišnom planu saradnje i kooperacije sa domaćim i svetskim kompanijama i institucijama.

Naglašena je saradnja na razvoju baterije koju razvijamo zajedno sa IfaS Institutom, čiji  inženjeri dolaze ovih dana u IEEG Stara Pazova da zajedno sa našim inženjerima usaglase tehničke detalje na šasiji i ostalim komponentama malog urbanog vozila. Prednosti električnog automobila u odnosu na automobile sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem su svakako korišćenje neuporedivo jeftinijeg i dostupnijeg oblika energije, potrošnja, troškovi održavanja i posebno zaštita životne sredine. Sam koncept podrazumeva prezentaciju električnog vozila i njegovih komponenti, koje kao osnovni cilj ima praktično i vizuelno predstavljanje uštede energije i  maksimizacije energetske efikasnosti i novih inženjerskih tehnologija kao i prikaz funkcionalnosti ugrađenih komponenti i novi industrijski razvoj i proces proizvodnje električnog automobila.

Predstavljena su dva pravca razvoja projekta Srpskog električnog vozila u kompaniji IEEG, njihova inovativnost i razlike u odnosu na postojeća rešenja. Elektromagnetni motor sa neodijumskim magnetima koji se ugradjuje direktno u točkove je jedna od inovacija koja krase model električnog automobila kompanije IEEG i razvojnog INSTITUTA IEPS. Gospodin Goran Janković je predstavio i saradnika tima kompanije IEEG dizajnera Petra Vukovića, koji kao već u svetu nagradjivan (osvojio nagradu na svetskom konkursu Michelin Challenge Design 2015-te godine medju 15 najboljih u celom svetu) radi na razvoju električnog gradskog putničkog vozila.

Sagledavajući ukupan problem i imajući u vidu značaj infrastrukture predstavljeno je rešenje za stanicu za punjenje električnih automobila koja je planirana u sklopu energetskog centra IEPS u Staroj Pazovi.

Posebna poslastica je bilo predstavljanje edukativno-istraživačkog programa u sklopu elektro labaratorije i INSTITUTA EKO PRIVREDE SRBIJE koji je doprineo razvoju naučno-pokaznog modela električnog automobila koji je praktično prisutnima predstavio rukovodilac elektro labaratorije i dragulj čitavog tima Dejan Gojić. Prikazujući očiglednu razliku u kretanju bez i sa uključenim inovativnim komponentama naučno-pokazni model je osvojio sve simpatije u prostoriji, a gospodin Goran Janković je predstavio ideju pulsnog pogona koji u odredjenim intervalima daje signal elektromagnetnom motoru i na taj način dolazi do značajne uštede energije. Pored naučno-pokaznog modela električnog automobila ovaj model pogona je praktično predstavljen i na klatnu gde je razlika bila još vidljivija.

Naš istaknuti novinar iz sveta automobilizma Dragan Milutinović je održao veoma zanimljiv govor o svetskim tendencijama u svetu automobilizma, i o značaju jednog ovakvog domaćeg projekta. Odlično informisani stručnjak je prisutnima predstavio trenutnu situaciju na globalnom nivou ali pričao i o budućnosti, odnosno o neophodnosti razvoja električnih automobila. Tehnološka rešenja koja su pronašli naučnici moraju biti upotrebljena u službi ekologije, udobnosti i transporta.

O energetskoj efikasnosti i o važnosti ovakvih zelenih projekata govorio je i gospodin Igor Petrović iz TESLIANUM energetskog inovativnog centra, koji je istakao ulogu našeg zajedničkog angažovanja u ostvarivanju ekoloških programa.

Na samom kraju tim kompanije IEEG i njenog razvojnog INSTITUTA EKO PRIVREDE SRBIJE je odgovarao na pitanja zainteresovane publike.

U prostorijama Muzeja PTT Srbije u ulici Majke Jevrosime br 13, 23.03.2016. godine u 18:30h povodom 160 rodjenja našeg i svetskog naučnika Nikole Tesle, kompanije IEEG je takodje održala prezentaciju projekta Srpskog električnog automobila.

Gospodin Željko Sarić kao dobar domaćin i moderator tribine je sa par uvodnih reči otvorio skup i posle pozdravnog obraćanja zvaničnika javnog preduzeća Pošte Srbije, Snežane Petrović - šefa kabineta direktora preduzeća kao organizatora dogadjaja i izvršnog direktora Privredne Komore Srbije gospodina Ješe Erčića, prepustio reč prof. Dr. Miroslavu Benišeku koji je održao predavanje o doprinosu Nikole Tesle na polju mašinstva. Zanimljivo predavanje je obilovalo informacijama, koje čak ni poznavaoci lika i dela našeg velikog naučnika nisu poznavali, o doprinosu Nikole Tesele ne samo u polju elektroindukcije već i polju mašinstva. Brojni pronalasci i patenti su u skraćenoj formi predstavljeni prisutnima zbog ograničavajućeg vremenskog faktora, a početak i kraj su označeni zanimljivim muzičkim programom.

Drugi deo tribine je bio rezervisan za prezentaciju projekta Srpskog električnog automobila kompanije IEEG, koja ideju i njen inovativni razvoj pronalazi upravo u radu našeg genijalnog naučnika Nikole Tesle koji je prema dokumentaciji prvi napravio i provozao automobil na električni pogon. Posle svečane muzičke najave video prezentaciju je održao Msc. Ing. Goran Janković, koji maestralno vlada ovom materijom, i koji je prisutnima na jedan nadasve zanimljiv i jednostavan način približio program i projekat koji razvija kompanija IEEG zajedno sa svojim razvojnim INSTITUTOM IEPS i saradnicima i partnerima iz Nemačke, Austrije i Slovenije, gde prvo mesto sigurno zauzima IfaS Institut.

Podpomognut vizuelnim predstavljanjem naučno-pokaznog modela električnog automobila od strane rukovodioca elektro labaratorije kompanije IEEG Dejana Gojića, koji je prisutnima za vreme prezentacije ali i po završetku tribune predstavio svoje pronalaske i dostignuća kompanije IEEG. Gospodin Goran Janković je nonšalantno kao u razgovoru sa poznanikom predstavio najvažnije detalje ovog projekta, iako je na početku svog obraćanja izjavio da ponovo, kao pre mnogo godina kao student, ima tremu pred profesorom Benišekom, uveravam vas da bi u ovom slučaju položio sa najvišom ocenom i svim mogućim zaslugama.

Govoreći o začetku ideje o projektu, gospodin Goran Janković se osvrnuo na 2004. godinu i početak saradnje sa gospodinom Slavkom Vujovićem, inicijatorom projekta i predsednikom kompanije IEEG, i procesu industrijske proizvodnje komunalnog vozila koje je svoju premijeru doživelo 2006. godine na sajmu automobile, i tom prilikom osvojilo ne samo simpatije već i značajnu nagradu u svetu autoindustrije “Oskar prestiža”.

Predstavljajući inovativne komponente, pravce razvoja projekta i planirane aktivnosti tima IEEG  u narednom periodu, gospodin Goran Janković je stavio akcenat na ljudski faktor i potencijal koji poseduju naši istraživači i inženjeri. Govoreći o potrebi upornosti i neophodnosti bezuslovnog korišćenja potencijala koje posedujemo kao jedinog pravog puta u ostvarivanju ovog i sličnih projekata još jednom je predstavio tim sa kojim blisko saradjuje. U zaključnim rečima gospodin Goran Janković je objasnio koncept inovativnog pulsnog pogona i prednosti i benefite koje ostvarujemo na ovaj način.

Posle ove fantastične prezentacije reč je imao gospodin Slavko Vujović, predsednik kompanije IEEG i inicijator projekta, koji se prisutnima zahvalio na interesovanju, pozitivnim komentarima i saradnji. On je još jednom istakao inovativni pristup realizaciji projekata i podstakao i ostale da iskoriste ogroman potencijal naših ljudskih resursa koji se najbolje ogleda kroz primer našeg projekta i rezultate naših inženjera i stručnjaka. Sa ovim projektom IEEG može ponosno izaći ispred bilo koga i zahvaljujući samo našim naporima i stručnom usavršavanju predstaviti zavidne rezultate.

Tribinu je zatvorio gospodin Siniša Mitrović, predsednik odbora za ekologiju i zakonodavstvo Privredne Komore Srbije, koji je pružio i preneo institucionalnu podršku PKS projektu Srpskog električnog automobila, kao i svoju podršku i posebno naglasio da kompanija IEEG i njeni stručnjaci nikako nisu sami u ovom projektu već je ovo projekat cele Srbije i svih nas. Da samo zajedničkim naporima možemo da stvorimo lepšu i čistiju budućnost za sebe i generacije koje dolaze, i da će PKS u budućnosti raditi na realizaciji i podršci upravo ovakvih projekata.

Govoreći o problematici sa kojom se borimo i aspektu zakonodavstva koji je još nerešen u ovoj oblasti, istakao je da je potrebno utvrditi jasan put kojim moramo ići. Uključivanje stanica za punjenje električnih automobila u naše koridore u izgradnji treba da bude samo jedan od koraka u jačanju neophodne infrastrukture koja zasigurno mora da prati razvoj ovog projekta. Projekat Srpskog električnog automobila je predstavljen javnosti i pokrenuo je lavinu misli i ideja koje će sigurno unaprediti celu sliku elektromobiliteta ali i stanja životne sredine u kojoj živimo.

Naši saradnici iz Muzeja Nikole Tesle na samom kraju su prikazali i demonstrirali rad Teslinih uređaja i to: Teslinog varničara i Teslinog jajeta i Teslinih merdevina koje su izradili Branislav Juranović i Radomir Putnik.

PR saopštenje - IEEG

Pogledajte još i: