Land Rover priprema nove hibridne sisteme

Range Rover Sport je nedavno dobio i novi bazni motor, i to 2,0 litarski Ingenium turbo-dizelaš (sa 240KS i 500 Nm obrtnog momenta), ali u Land Roveru planiraju još noviteta u ponudi ovog modela.

Pre svega, u razvoju je novi plug-in hybrid pogonski sistem koji se bazira na novom četvorocilindričnom Ingenium benzinskom motoru sa 295KS. Menjač bi trebalo da bude ZF osmostepeni automatik, a biće moguća i vožnja samo na elektropogon, i to do 30 milja (48 km). Ovakav plug-in hybrid Range Rover se navodno može očekivati krajem sledeće godine, pri čemu se najavljuje da će se odlikovati i značajno smanjenom emisijom CO2, uz zadržavanje poznatih Land Rover mogućnosti i performansi.

Takođe, očekuje se da će se ovaj pogonski sistem koristiti i u hibridnoj verziji Jaguara F-Pace, XF i budućeg XJ-a.

Treba podsetiti da je Land Rover još 2013. godine ponudio hibridne verzije modela Range Rover i Range Rover Sport, ali sa kombinacijom SDV6 dizelaša i elektromotora.

U Land Roveru se bave i mild hybridom (mild hybrid electric vehicle – MHEV), za manje modele iz ponude kao što su  Evoque i Discovery Sport. Ovde se između ostalog pominju trocilindrični Ingenium dizel motor sa el. turbo punjačem, kao i 48V električni sistem.

Kako stvari stoje, MHEV Discovery Sport ili Evoque se najverovatnije neće pojaviti pre kraja 2018.

Ivan Mitić – Auto.blog.rs

Pogledajte još i: