Mercedes zapošljava više ljudi na proizvodnim linijama, umesto robota

Robot je veliki izum. Ne spava na poslu, ne koristi "bolovanje", ne konzumira alkohol ni cigarete, ne treba pauze ili odlazak u toalet u toku radnog vremena. Automatizacija je nezamenljiva u serijskoj proizvodnji automobila, ali i ona ima svoje granice.

Nedavno se oglasio Mercedes-Benz. Nemački proizvođač automobila odlučio je da u nekim procesima proizvodnje robote zameni ljudskom radnom snagom. Razlog je jednostavan - nova generacija automobila u sebi ima mnoštvo pojedinačnih komponenti, sa kojima roboti ne mogu da drže korak. Analiza Mercedesa govori, da je pouzdanije takve elemente montirati ručno.

Roboti se zapravo mnogo teže adaptiraju na nove komponente, nego što to čine ljudi. Prema Mercedesu, robot radi najpouzdanije kada mu obezbedite da radi jednu istu radnju iznova. Međutim, danas je veoma teško pronaći dva ista automobila na proizvodnoj liniji.

Na primer, montaža enterijera u Mercedesu nije moguća bez ljudske radne snage. Individualnih dodata i kombinacija je toliko, da bi se i roboti "zbunili" ili da budemo precizniji, njihova pozdanost bi bila na niskom nivou. Mercedes veruje, da je ljudska ruka nezamenljiva u ovoj oblasti. Ljudska radna snaga je fleksibilnija, u stanju je da se brzo prilagodi promeljivim uslovima i samostalno može da rešava male probleme.

Kompanija Mercedes-Benz aktivno traži načine, kako da "humanizuje" montažne robote. Cilj je da se napravi mašina, koja neće morati da radi iza zaštitnog kaveza, već će biti sposobna da funkcioniše u sinergiji sa čovekom, direktno na proizvodnoj liniji.

Automagazin.rs

Foto: Mercedes-Benz

Pogledajte još i: