Nissan Qashqai slavi 10 godina revolucije crossovera (2007-2017)

U februaru 2017. Nissan će u velikom stilu obeležiti 10 godina od početka prodaje modela Qashqai. U sklopu proslave, širom Evrope će se održati posebni događaji za kupce i medijske aktivnosti.

Na 137 tržišta širom sveta prodat je u 3,3 miliona primeraka

Nissan je prva marka koja obeležava desetu godišnjicu iz jednostavnog razloga – Qashqai je model koji je predstavio segment crossovera kakav automobilska industrija i kupci automobila znaju danas. Pre deset godina na tržištu nije postojalo vozilo koje je uspešno spajalo praktičnost i privlačnost SUV-a s veličinom, efikasnošću i dinamičnim performansama kompakta.

Qashqaijev inovativni dizajn i svestrana konstrukcija na svet su došli 2002. tokom razvoja automobila koji je trebalo da postane nova Nissan Almera. Kreativni tim je međutim odlučio da dizajnira automobil od početka. Rezultat je automobil koji je tačno odražavao želje kupaca i ispunio Nissanovo obećanje: inovacije i uzbuđenje za sve.

Prodaja prve generacije Nissana Qashqai počela je u februaru 2007. i postigla je trenutan uspeh. Do kraja godine u Evropi je prodato skoro 100.000 primeraka, a to je bio samo početak. Za deset godina otkako je na tržištu, Qashqai je u Evropi prodat u više od 2,3 miliona primeraka, što ga čini najprodavanijim crossoverom u Evropi.

Osvojio je više od 80 nagrada, uključujući i 19 nagrada za „Automobil godine“. Paul Willcox, predsednik Nissana Evropa, izjavio je: „Kada je predstavljen 2007. Qashqai je bio jedinstven u segmentu. Ostao je veran svojim korenima, a mi smo u njegovom životnom veku kontinuirano uvodili inovacije i dodavali novu tehnologiju, i zato je zadržao vodeći položaj u segmentu crossovera.

Taj proces kontinuiranog razvoja Qashqaija savršeno ilustrira dodatak tehnologije Around View Monitor, Nissanova hvaljenog sistem kamera za parkiranje 360°. Taj i brojni drugi sistemi su Qashqaiju dodati 2010., u sklopu manjeg redizajna na polovini životnog veka modela. Predstavljanjem druge generacije Qashqaija 2014., uveden je i Inteligentni sistem pomoći pri parkiranju.

Nissanov revolucionarni duh je nesumnjivo promenio izgled evropskog tržišta automobila. U proteklih deset godina prodaja crossovera C-segmenta je na godišnjem nivoa samo u Evropi porasla do 2,6 miliona primeraka, koliko ih je prodato 2016. Gotovo svi veliki proizvođači automobila sada u ponudi imaju automobil poput Qashqaija pa on sada ima čak 21 direktnog konkurenta. Ipak, automobil kojim je započeo ovaj segment ostaje na prvom mestu. Nissan je 2016. u Evropi (uključujući i prodaju u Rusiji, Ukrajini i Kazahstanu) prodao 261.429 primeraka Qashqaija. To čini 10 % tržišnog udela i predstavlja rast od 5,2 % u poređenju s prethodnih 12 meseci. Priča o uspehu proširila se i izvan granica Evrope. Na svetskom tržištu Nissan je u 137 zemalja sveta prodao 3,3 miliona primeraka Qashqaija.

Izvor: PR saopštenje / Automania.20minuta.hr

Pogledajte još i: