Nova Mazda MX-5 - Svetski auto 2016. godine

Četvrta generacija Mazde MX-5 proglašena je Svetskim automobilom 2016. godine (WCOTY), a od istog žirija osvojila je nagradu za Najbolji svetski automobilski dizajn 2016. godine. To je druga Mazda koja je osvojila nagradu WCOTY, nakon Mazde2 2008. godine, i prvi model koji je osvojio oba naslova u istoriji dodele ove nagrade.

Izbor za Svetski automobil godine osnovan je 2004. godine od strane međunarodne grupe automobilskih novinara, a žiri se ove godine sastojao od 73 novinara iz 23 različite zemlje. MX-5 proglašen je pobednikom 24. marta na ovogodišnjem New York International Auto Showu ispred ostalih dvoje finalista, Audija A4 Sedan/Avant i Mercedes-Benza GLC. Drugo dvoje finalista za Svetski autombilski dizajn godine bili su Jaguar XE i još jedan Mazdin model - CX-3.

"Kakva divna čast da je Mazda MX-5 proglašena Svetskim automobilom godine i najboljim automobilskim dizajnom godine", rekao je Masahiro Moro, predsednik i glavni izvršni direktor Mazda North American Operations i izvršni direktor u Mazda Motor Corporation. "Kako se naš kultni roadster MX-5 bliži miliontom proizvedenom primerku, ova nagrada je dokaz da je mlad, živahan, zabavan i važan kao i uvek te dokaz da svaka Mazda izgleda neverovatno dobro kao što se i vozi, a vozi jednako neverovatno kao što i izgleda." "Dok primam ovu nagradu u ime kompanije, istovremeno predstavljam svakog Mazdinog zaposlenika, svakog našeg ovlašćenog partnera i svakog našeg kupca širom Sveta koji je barem jednom osetio radost vožnje pravog roadstera".

Ikuo Maeda, Mazdin izvršni direktor i direktor odeljenja za dizajn dodao je: "Jako sam ponosan što prihvatam ovu nagradu, dokaz da se naš dizajn može povezati s ljudima širom Sveta. Naša gama nove generacije dizajnirana je u skladu sa filozofijom 'Kodo – duša pokreta', koja ima cilj oživeti automobile, a mi stalno nastojimo rafinisati lepotu tih oblika. Mazda je ponosna japanska marka i odlučni smo da i u budućnosti nastavimo da jačamo naš dizajnerski izraz."

Četvrta generacija Mazde MX-5 je šesti model nove generacije Mazdinih vozila koji sadrži sve elemente SKYACTIV tehnologije i dizajn 'Kodo – duša pokreta'. Lansiran globalno 2015., novi MX-5 je osvojio kupce zahvaljujući znatnom smanjenju težine, dizajnu usmerenom ka čoveku i Mazdinom karakterističnom 'Jinba-ittai' osećaju zabave u vožnji. Novi MX-5 osvojio je do sada više od 30 nagrada, uključujući Automobil godine u Japanu za 2015.-2016. godinu i

Mazda predstavila novi MX-5 RF s tvrdim sklopivim krovom

Mazda je uoči New York International Auto Showa otkrila model Mazda MX-5 RF (Retractable Fastback). Najnovija verzija legendarnog sportskog automobila nudi novu dimenziju uživanja u vožnji s otvorenim krovom.

U isto vreme ostaje verna ideji prethodne MX-5-ice s tvrdim sklopivim krovom, a to je učiniti iskustvo vožnje roadstera pristupačnim širem krugu vozača.

Na taj način Mazda se ponovno odmakla od konvencionalnog razmišljanja i stvorila nešto potpuno novo. Koristeći tzv. fastback stil, s glatkom linijom krova koja se postepeno spušta prema zadnjem delu, dizajneri su stvorili jedinstven zadnji deo kabine i zadnje staklo koje se uvlači, pružajući poseban novi osećaj vožnje kabrioleta.


Električno pokretani krov se otvara i zatvara pritiskom na taster do brzine od 10 km/h. Sam krov sklapa se vrlo kompaktno i efikasno, pa uprkos elegantnom dizajnu MX-5 RF nudi istu zapreminu prtljažnika kao i verzija s mekim krovom. U Evropi će nova verzija takođe biti dostupna s dva živahna benzinska motora – SKYACTIV-G 1.5 i 2.0 – uparena sa hitrim 6-stepenim ručnim SKYACTIV-MT menjačem ili - isključivo za MX-5 RF - šestostepenom automatikom.

Druga važna tačka nove MX-5 RF je izbor boja karoserije. Paleta sada uključuje i Machine sivu, novu premium boju posebno osmišljenu kako bi se istakle suptilne, ali dinamične linije Mazdinog 'Kodo – duša pokreta' dizajna. Razvijena s uverenjem da je boja jedan od elemenata forme, Machine siva izražava lepotu snage i preciznosti neke mašine. Intenziviranjem kontrasta između svetlijih i tamnijih površina s elegantnim završnim slojem visoke gustoće, stvoren je utisak kao da je karoserija vozila isklesana iz jednog komada čelika. Ključan je proces lakiranja. Mazda je unapredila svoju Takuminuri tehniku lakiranja, izvorno stvorenu za Soul crvenu, prvu Mazdinu premium boju, kako bi se postigla precizna, visokokvalitetna završna obrada koja izgleda kao da je ručno oslikana od strane nekog majstora.

Sistem koristi troslojnu strukturu laka, koja se sastoji od boje, reflektujućeg i prozirnog sloja. Reflektujući sloj, kojeg čine vrlo sitne čestice aluminijuma visokog sjaja, stanjuje se tokom procesa sušenja na oko jednu četvrtinu debljine uobičajenih reflektujućih slojeva. To uzrokuje da se čestice aluminijuma poređaju paralelno s pravilnim razmakom među sobom, pa završni sloj visoke gustoće daje celoj površini sjaj kada je osvetljena i pravi metalni izgled. Pritom se jet crni pigment koristi i u sloju boje i u reflektujućem sloju. To je vidljivo kroz prostor između aluminijumskih čestica, dajući im crni ton, čime se pojačava i kontrast. Machine siva boja će biti dostupna i na drugim Mazdinim modelima, uključujući i novi CX-9 koji u prodaju u Severnoj Americi kreće tokom proleća ove godine.

MX-5 RF izložen je na New York International Auto Showu, koji je otvoren za javnost od 25. marta do 3. aprila.

Mazdini eksponati na 2016 New York International Auto Showu:

Glavni model Mazda MX-5 RF (svetska premijera)
Model spreman za lansiranje Mazda CX-9 (Severna Amerika)
Modeli iz aktuelne ponude Mazda CX-3, Mazda CX-5, Mazda3, Mazda6, Mazda MX-5,
Tehnika & Tehnologija SKYACTIV-G 2.0 i SKYACTIV-G 2.5 benzinski motori, SKYACTIV-G 2.5T turbo-benzinac s direktnim ubrizgavanjem goriva.

PR saopštenje - Mazda

Pogledajte još i: