Nova Toyota Prius i zvanično

Japanska Toyota je još ranije u svom zvaničnom saopštenju potvrdila da će ovogodišnji sajam automobila u Frankfurtu iskoristiti da posetiocima prikaže novu generaciju Priusa, RAV4 sa hibridnim pogonom i unapređenu verziju koncepta C-HR.

Najviše pažnje naravno izaziva novi Prius o kome je u poslednje vreme već bilo dosta priče.


Treba međutim naglasiti da je nova, četvrta generacija Priusa svetsku premijeru imala i pre sajma u Frankfurtu, i to rano jutros po našem vremenu u Las Vegasu.


Prvo će se inače pojaviti standardna verzija novog Priusa, a sledeće godine stiže i Prius plug-in hybrid. Novi Prius plug-in hybrid bi sa jednim punjenjem trebalo da prelazi 48 do 56 kilometara samo na struju.  

Kako kažu prve informacije, novi Prius (razvijen pod kodnim nazivom 690A) se bazira na Toyota New Global Architecture (TNGA) platformi, a prema rečima ljudi iz Toyote automobil izgleda dinamičnije u odnosu na još uvek aktuelnu treću generaciju Priusa (koja je premijeru inače imala početkom 2009. godine).

Kao inspiracija za izgled je očigledno poslužila Toyota Mirai koja međutim baš i nije naišla na pozitivne kritike što se tiče izgleda. Ostaje da se vidi kako će kupci prihvatiti novi vizuelni identitet Priusa koji je do sada širom sveta prodat u više od 3,5 miliona primeraka (prodaja ovog novog inače u Japanu treba da počne pre kraja ove godine a početkom 2016. i na drugim tržištima).

Najavljuju se takođe i poboljšano upravljanje, niže težište, poboljšan komfor i stabilnost, za oko 10% smanjena potrošnja goriva, kao i kompletno modernizovani enterijer sa više mesta za putnike, velikim ekranom infotainment sistema i novim trokrakim volanom.

Novi Prius je od prethodnika duži za 60 mm, širi za 15 mm, niži za 20 mm, a pominje se i da je povećana zapremina prtljažnika.

Toyota za sada nije saopštila detalje o hibridnom pogonskom sistemu (to očekujemo na sajmu u Frankfurtu), ali treba pomenuti da će novi Prius između ostalog imati i standardna LED prednja svetla, sistem koji vozača upozorava da je izašao iz svoje trake, sistem za detekciju pešaka, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova, adaptivni tempomat, kao i pre-collision sistem.


Na kraju i podatak da će u paleti biti sedam boja za eksterijer, uključujući i upadljivu Hypersonic Red boju.    

Ivan Mitić – Auto.blog.rs

Pogledajte još i: