Novi Jeep Compass i zvanično

Nedavno je u Brazilu tokom snimanja promotivnog materijala snimljen potpuno nemaskirani novi Jeep Compass, koji je sada u toj zemlji doživeo i zvaničnu promociju.

Brazil naravno nije izabran slučajno, jer će se novi Compass i proizvoditi u Brazilu (fabrika Goiana u Pernambucu). Po nekim ranijim najavama, kasnije će njegova proizvodnja početi i u Kini i Meksiku.

Podsećanja radi, ranije se pretpostavljalo da će ovaj model možda dobiti neko potpuno novo ime, ali su američki mediji zatim objavili da su u Jeepu odlučili da ipak za njega upotrebe jedno od dva stara imena – Compass ili Patriot. Na kraju izabran je naziv Compass.



Novi Compass je inače razvijen pod kodnom oznakom "551", a bazira se na produženoj verziji Small Wide platforme na kojoj su napravljeni Fiat 500X i Jeep Renegade.

Novi Compass će se u Jeepovoj gami smestiti između modela Renegade i Cherokee, pri čemu je dugačak 442 cm, širok 182 cm, visok 165 cm, međuosovinsko rastojanje mu iznosi 264 cm, dok je zapremina prtljažnika 410 litara. Ovde i podatak da je koeficijent otpora vazduhu 0,35.

 

U ovom trenutku je poznata gama motora za Brazil, a tamo će Compas biti dostupan sa 2,0 litarskim flexfuel motorom sa 166KS, šestostepenim automatikom i prednjim pogonom ili sa 2,0 litarskim dizelašem sa 170KS i 357 Nm, devetostepenim automatikom i 4x4 pogonom.

U enterijeru se nalazi i 8,4-inčni Uconnect multimedia sistem, dok deo opreme pored aktivnog tempomata između ostalog čine i sistemi Lane Change Control, Front Collision Warning, Park Assist...

Premijera Compassa za tržište SAD-a će se održati u novembru na sajmu automobila u Los Anđelesu, a prodaja tamo startuje u prvom kvartalu 2017. U SAD-u se očekuje 2,4 litarski Tigershark benzinac sa devetostepenim automatikom, a u Evropi i benzinci i dizelaši manje zapremine.

Što se Evrope, Bliskog istoka i Afrike, tiče, na ova tržišta Compass stiže u drugoj polovini 2017. Sve u svemu, kompanija FCA će novi Compass prodavati u više od 100 zemalja širom sveta.

Ivan Mitić – Auto.blog.rs

Pogledajte još i: