Novi Mercedes-Benz Citan: zaista profesionalan gradski dostavni kombi

Snažan, a ipak kompaktan, što ga čini posebno pogodnim za gradsku upotrebu – po prvi put, Mercedes-Benz portfolio dostavnih i kombi vozila sadrži i namensko dostavno vozilo za urbane sredine. Sa svojim impresivnim kvalitetom i dinamikom vožnje, uzornom bezbednošću i ekonomičnošću i uz visok nivo svestranosti i robustnosti, novi Mercedes-Benz Citan je zaista profesionalno gradsko dostavno vozilo.

Mercedes-Benz Citan će po prvi put biti predstavljen na IAA sajmu komercijalnih vozila u Hanoveru u septembru.

Izbor tri dužine i tri varijante modela

Zahvaljujući svojoj svestranosti i prilagodljivosti, novi Mercedes-Benz Citan zadovoljava širok spektar komercijalnih primena. Zasnovan na lakom dostavnom vozilu, ovaj gradski dostavni kombi je dostupan u tri različite dužine: 3.94 m, 4.32 m i 4.71 m.

U ponudi će se takođe naći varijabilno vozilo Citan Mixto sa pet sedišta i preklopivom klupom u zadnjem delu vozila, žičanom pregradom prema tovarnom prostoru i dvoje kliznih vrata. Ovo vozilo se zasniva na ekstra-dugačkoj varijanti. Treća osnovna verzija je Citan putnički kombi, takođe sa pet sedišta i preklopivom klupom u zadnjem delu vozila i, po izboru, kliznim vratima na obe strane vozila, ali ovog puta sa dugačkim međuosovinskim rastojanjem. U zavisnosti od modela, na raspolaganju su tri različite mase vozila u opsegu do maksimalne dozvoljene bruto mase vozila od 2200 kilograma.

Kao alternativa standardnim dvokrilnim vratima u zadnjem delu vozila, Mercedes-Benz će isporučivati Citan sa podiznim vratima sa širokim otvaranjem. Krovne šine dostupne kao dodatna oprema povećavaju fleksibilnost, kao i dodatni nosač za merdevine za lako dostavno vozilo kako bi se olakšao prevoz  izuzetno dugačkih predmeta.

Sveobuhvatna bezbednosna oprema

Kao i kod svih Mercedes-Benz vozila i Citan raspolaže sa sveobuhvatnom bezbednosnom opremom. Gradski dostavni kombi se u standardnoj opremi isporučuje sa elektronskim programom kontrole dinamičke stabilnosti vozila ADAPTIVE ESP®, koji uzima u obzir i teret koji se prevozi. Pomenuti inovativni sistem dinamičke kontrole upravljanja u novom Citan-u kombinuje funkcije uređaja protiv blokiranja ABS®, kontrola nad i podupravljanja VDC® (Dinamička kontrola vozila), kao i TCS® (Sistem kontrole prijanjanja). Takođe obuhvata ASR® (Sistem kontrole proklizavanja) i kontrolu obrtnog momenta prilikom vožnje i kočenja.

Sa do šest vazdušnih jastuka u standardnoj opremi

Start-off Assist (pomoć pri polasku), dnevna svetla, sigurnosni pojasevi podesivi po visini, sigurnosni pojasevi sa zatezačima i graničnicima sile zatezanja za vozača i suvozača, podsetnik za vezivanje sigurnosnog pojasa i vazdušni jastuk za vozača se isporučuju kao standardna oprema. Citan putnički kombi (sa M1 homologacijom) dodatno ima vazdušni jastuk za suvozača, bočne vazdušne jastuke za zaštitu grudnog koša i vazdušne zavese za vozača i suvozača.

U furgonu, potpuni pregradni zid štiti vozača i suvozača od proklizavanja ili prevrtanja tovara. U zadnjem delu vozila su smeštene alke za obezbeđivanje tovara. Plastificirana podna obloga i delimična oplata sprečavaju da predmeti sa oštrim ivicama oštete karoseriju u tovarnom prostoru.

Prepoznatljiv izgled brenda sa istaknutom maskom hladnjaka   

Citan se na prvi pogled prepoznaje kao Mercedes-Benz zahvaljujući karakterističnom izgledu vozila. Hromirana zvezda, simbol brenda, je samouvereno postavljena naspram istaknute, robustne maske hladnjaka sa tri sportske perforirane lamele. Ništa manje upadljiva su prednja svetla Citana i izražen V-oblik poklopca motora sa svojim jasno definisanim ivicama.

Trapezoidni oblik maske hladnjaka na braniku naglašava širinu i snažan utisak koji Citan ostavlja. I ova karakteristika je trenutno jedna od tipičnih stilskih elemenata brenda, od najnovijih Mercedes-Benz automobila u kompaktnoj klasi pa sve do novog Actros kamiona.

Detaljno stilizovan prepozatljiv zadnji deo vozila

Takođe naglašavajući širinu, zakošena donja ivica zadnjeg prozora nastavlja liniju vertikalno postavljene zadnje svetlosne grupe, detalj novog Citan-a koji pokazuje stručnu ruku Mercedes-Benz dizajnera. Na varijantama sa dvokrilnim vratima u zadnjem delu vozila, registarska tablica je pričvršćena na široj, levoj strani asimetričnih vrata. Kada kupci naruče svoj Mercedes-Benz Citan sa podiznim vratima, registarska tablica je postavljena centralno.

Novi Citan je ubedljivo gradsko dostavno vozilo, jedinstvenog izgleda koje se savršeno uklapa u portfolio pored Mercedes-Benz Sprintera i Vita.

Opremljen u skladu sa visokim standardom ergonomije i komfora

Podjednako prepoznatljiva, unutrašnjost novog Mercedes-Benz Citan kombija je opremljena u skladu sa najvišim standardima. I vozač i suvozač uživaju u tvrdim, komfornim tapaciranim sedištima. Anatomski naslon sedišta pruža bočno podupiranje, obezbeđujući komfor i bezbednost. Oslanjajući se na tipične odlike dizajna brenda, tkanine sedišta su prijatna na dodir i propuštaju vazduh, a takođe se lako održavaju i vrlo su izdržljiva.

Jednako moćna i upečatljiva kao i spoljašnjost novog Citan-a, instrument tabla je dizajnirana oko vozača. Tekstura površina je nalik koži što joj daje privlačan izgled i osećaj.Vozači Mercedes-Benz vozila u kabini novog Citan-a će se odmah osećati kao kod kuće i to ne samo zbog prepoznatljive zvezde na upravljaču: kombinovani prekidač, ručica menjača, tasteri za svetla i tasteri na instrument tabli zadovoljavaju uobičajene Mercedes-Benz standarde za okruženje vozača u pogledu rasporeda, izgleda i funkcija. Oplata preko pregrade za stvari dodatno unapređuje unutrašnjost.

Fokus na funkcionalnosti

Citan je u potpunosti orijentisan na prevazilaženje izazova sa kojima se suočava u svakodnevnom radu. Funkcionalne odlike podrazumevaju veliku pregradu za stvari, pregradu za odlaganje između prednjih sedišta i korisnu pregradu za odlaganje duž vetrobranskog stakla gde mogu da se smeste svi oni predmeti koji su vozaču svakodnevno potrebni na dohvat ruke. Praktična, standardna oprema za novi Citan obuhvata upravljač podesiv po visini, centralnu bravu sa daljinskim komandama i spoljašnja ogledala podesiva iz vozila.

Motori koji ispunjavaju sve zahteve

Izbor motora je širok. Tri turbodizel motora sa visokim obrtnim momentom i direktnim ubrizgavanjem sa snagom od 55 kW (75 KS) do 81 kW (110 KS) i benzinski motor sa punjačem koji isporučuje 84 kW (114 KS) ispunjavaju sve standardne zahteve. Svi dizel motori imaju filter čestica čađi u standardnoj opremi. Snaga se na prednje točkove prenosi putem menjača sa pet i šest stepeni prenosa sa joystick ručicom postavljenoj na dohvat ruke na centralnoj konzoli.

Ponašanje u vožnji tipično za brend, sigurno i komforno

Razvojni tim Mercedes-Benz Citana je posebnu pažnju posvetio upravljanju kako bi se obezbedila optimalna kombinacija vozne dinamike, okretnosti i komfora vožnje. Direct-Steer sistem je precizan i osetljiv, a oslanjanje, prigušenje i stabilizatori su precizno usklađeni.

Bilo da je prazan ili natovaren, novi Citan je istinski Mercedes-Benz, koji nudi preciznost, bezbednu vožnju i glatko rukovanje na koje su vozači Sprintera i Vita navikli.

Ekonomičan zahvaljujući niskoj potrošnji goriva

Izuzetna ekonomičnost je još jedan zaštitni znak novog Citan-a. Pored dugih servisnih intervala do 40,000 km ili dve godine, pomenuta ekonomičnost se odnosi i na potrošnju goriva. Faktori koji na to utiču su ekonomična pogonska grupa zajedno sa standardnim elektrohidrauličnim upravljanjem.

Indikator stepena prenosa u standardnoj opremi pomaže vozačima novog Citana da usvoje ekonomičan stil vožnje. Dispečeri voznog parka su u mogućnosti da dodatno povećaju efikasnost novog Citana putem limitera brzine koje se podešava u fabrici.

BlueEFFICIENCY paket dodatno smanjuje potrošnju

Citan sa benzinskim motorom se isporučuje sa BlueEFFICIENCY paketom u standardnoj opremi, dodatna oprema za verzije sa dizel motorom. Između ostalog, pomenuti paket obuhvata ECO start/stop funkciju, upravljanje baterijom i generatorom, a u zavisnosti od varijante, optimizovane pneumatike sa smanjenim otporom kotrljanja koji dodatno smanjuju potrošnju goriva.

Brojne opcije omogućavaju da se Citan u potpunosti prilagodi zahtevima kupaca

Zahvaljujući nizu individualizovanih opcija, novi Mercedes-Benz Citan sa lakoćom može da se prilagodi specifičnim namenama vozila za svakog pojedinačnog kupca. Pored opcija za bezbednost i komfor, na raspolaganju je izbor brojnih funkcionalnih dodataka.

Različiti sistemi pregrađivanja, sedište suvozača na preklapanje radi povećanja tovarnog prostora, različiti rasporedi vrata i prozora i opcije oplate za tovarni prostor su samo neke od brojnih mogućnosti iz naše široke ponude. Fabrički dostupni dodaci obuhvataju krovne nosače, sisteme nosača i postavljanje produžetka tovarnog prostora. Naspram individualnih opcija, kupci Citana takođe imaju pristup raznim namenski osmišljenim paketima.

Novi Mercedes-Benz Citan se u svakom pogledu pretvara u pravog profesionalca za prevoz. Pomoću posebnog interfejsa i posebnog modula za parametarsko prilagođavanje namenske nadgradnje proizvođača nadgradnji je moguće prilagoditi tehnologiji vozila.

Portfolio usluga - skrojeno po meri

Za novi Mercedes-Benz Citan smo pripremili atraktivne, po meri skrojene ponude za finansiranje i usluga. Pomenuti aspekti su vrlo važni našim kupcima, tako da novi Citan poentira zahvaljujući uobičajenoj, sveobuhvatnoj kompetentnosti Mercedes-Benz dostavnih i kombi vozila.

PR Mercedes-Benz SCG

Pogledajte još i: