Novi Mercedes E Estate i zvanično

Mercedes je početkom januara na sajmu automobila u Detroitu predstavio dugo očekivanu novu generaciju E klase (W213), i to prvo u sedan izdanju. Naravno, to je tek početak budući da kasnije stižu nove verzije, među njima i coupe i cabrio, ali pre njih pojavila se i karavanska E klasa Estate (T-Modell).

Mercedes je promociju nove E klase karavan za medije održao danas, dok će šira javnost moći da ga upozna na jesenjem sajmu u Parizu. Automobil će biti dostupan od septembra, ali cene za sada nisu poznate. Ipak, nemački mediji procenuju da će najjeftinija E klasa karavan sa osnovnim benzincem startovati od oko 48.000 evra, a najjeftiniji dizelaš od oko 50.000 evra.

Prtljažnik kod nove E klase karavan (fabričke oznake S213) je manji nego kod prethodnika (S212), budući da se kreće od 640 do 1820 litara dok je sada već stari model raspolagao sa 695 do 1950 litara (krivicu za to snosi sportskija silueta novog modela).

Automobil međutim pruža nešto više mesta za noge putnike pozadi jer je međuosovinsko rastojanje produženo sa 2874 mm na 2939 mm. Treba pomenuti da je dužina porasla sa ranijih 4905 na 4933 mm, širina je 1852 mm, a visina 1470 mm.

Nova E klasa Estate standardno dolazi i sa Easy-Pack vratima prtljažnika koja se mogu otvoriti/zatvoriti pritiskom na dugme.

Što se opcija tiče, treba pomenuti sistem ambijentalnog osvetljenja, dva 12.3-inčna displeja, Warmth i Comfort pakete (volan sa grejanjem, naslon za ruke sa grejanjem, unapređena prednja sedišta sa grejanjem), a dostupne su i Drive Pilot tehnologije uključujući Distance Pilot Distronic sistem koji automatski održava pravilno odstojanje iza vozila koje se nalazi ispred vas.

I ovde će biti dostupna široka paleta benzinskih i dizel motora, verzije sa 4x4 pogonom, kao i E43 AMG 4Matic varijanta sa 401KS. Paletu motora možete pogledati u tabeli:

Pomenuti E43 AMG 4Matic Estate pokreće 3,0 litarski V6 biturbo motor sa 295 kW/401KS i 520 Nm, u paru 9G-TRONIC automatskim menjačem, dok je pogon na sva četiri točka. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 4,7 sekunde, a najveća bezina je el. ograničena na 250 km/h.

E43 AMG 4Matic Estate odlikuju i diamond prednji gril, AMG aero body kit (pragovi, zadnji difuzor, zadnji krovni spojler...), 19-inčni AMG alu točkovi, "BITURBO 4Matic" oznaka na prednjim blatobranima, hromirane izduvne cevi, multifunkcionalni sportski volan sa crnom nappa kožom i crvenim kontrastnim šavovima, sportska sedišta, aluminijumske sportske pedale, AMG RIDE CONTROL, AIR BODY CONTROL vazdušno oslanjanje...

U najavi je i E klasa Estate plug-in hybrid, i to sa kombinacijom četvorocilindraša i elektromotora sa ukupno 279KS, pri čemu će biti moguća i vožnja samo na elektropogon (do 30 km).

Što se tiče budućih sportskih AMG verzija, pod haubom Mercedes-AMG E 63 modela će po ranijim nezvaničnim informacijama biti 4,0 litarski twin-turbo V8 motor sa 571KS i 750 Nm (u paru sa devetostepenim MCT menjačem), dok će jača E 63 S varijanta raspolagati sa 612KS i 850 Nm obrtnog momenta.

Pored snažnog motora, AMG modeli će dobiti i aerodinamički kit, AMG alu točkove, sportsko oslanjanje, jače kočnice, sportski izduvni sistem i modifikovanu unutrašnjost.

Takođe, u planu je i E klasa All-Terrarin varijanta (premijeru će imati kasnije ove godine na sajmu u Parizu), rival Audiju A6 Allroad quattro. To znači da će E All-Terrarin dobiti povišeni klirens (biće dostupno i vazdušno oslanjanje), standardni 4MATIC pogon na sva četiri točka i robusniji eksterijer sa dodatnim zaštitnim elementima.

Ivan Mitić – Auto.blog.rs

Pogledajte još i: