Novi Mercedes GLE Coupe

Još jedan Mercedesov novitet na predstojećem sajmu automobila u Frankfurtu biće i novi GLE Coupe, čije slike i informacije su objavljene već sada.

Podsećanja radi, standardni GLE nove generacije je ugledao svetlost dana još prošle godine.

Mercedes GLE Coupe

Novi GLE Coupe je u odnosu na svog prethodnika dobio 20 mm duže međuosovinsko rastojanje, širi je 7 mm (sada 2010 mm), a duži je 39 mm (4939 mm). Ovde i poodatak da su točkovi od 19 do 22 inča.

Mercedes GLE Coupe

Poput novog GLE, i novi GLE Coupe je nešto lakši i prostraniji dosadašnjeg modela, što u praksi podrazumeva da će putnici u drugom redu imati više mesta, dok se zapremina prtljažnika kreće od 655 do 1790 litara.

Za unutrašnjost su predviđena i dva digitalna ekrana od po 12.3 inča, kao i MBUX multimedija (Mercedes-Benz User Experience) koja ima sposobnost učenja zahvaljujući veštačkoj inteligenciji.

Mercedes GLE Coupe

Takođe, vozilo ima i multifunkcionalni volan sa 18 komandi, a pripremljeni su i najmoderniji sistemi asistencije vozaču. Ističu se i sistem automatskog kočenja, kao i aktivna šasija E-Active Body Control.

Mercedes GLE Coupe

Što se motora tiče, na početku prodaje će biti dostupne dizel verzije 350 d 4Matic Coupe sa 272KS i 600 Nm kao i 400 d 4Matic Coupe sa 330KS i 700 Nm (obe verzije u paru sa 9G-Tronic automatikom i 4Matic pogonom na sva četiri točka), kao i benzinska varijanta Mercedes-AMG GLE 53 4Matic+ Coupe. 

Mercedes-AMG GLE 53 4Matic+ Coupe je mild-hybrid model koji odlikuju 3,0 litarski twin-turbo šestocilindrični motor, električni EQ Boost starter-alternator i 48-voltni električni sistem. Sve u svemu, vozilo raspolaže sa 320 kW/435KS i 520 Nm obrtnog momenta (kada je potrebno elektromotor dodaje još 22KS i 250 Nm), dovoljno za sprint do 100 km/h za 5,3 sekundi i najveću brzinu el. ograničenu na 250 km/h.

Mercedes-AMG GLE 53 4Matic+ Coupe

U paketu su i AMG Speedshift TCT 9-stepeni automatski menjač, AMG Performance 4Matic+ pogon na sva četiri točka, vazdušno oslanjanje (sa modovima Comfort, Sport, Sport+, Trail i Sand), doterani izgled (Panamericana prednji gril, otvori za vazduh, zadnji difuzor, četiri izduvne cevi), alu točkovi od 20 inča (opciono i do 22 inča), pa Mercedes-Benz MBUX infotainment sistem, digitalna instrument tabla, AMG Performance volan sa crnom Nappa kožom, crveni šavovi...

Sem navedenih, u najavi su i druge verzije koje stižu nešto kasnije a to su benzinac 300 d sa 245KS i benzinac GLE 450 sa 389KS, kao i plug-in hybrid o kome detalji tek slede.

Na kraju, cene za novi GLE Coupe će biti saopštene naknadno.

Ivan Mitić – Autoblog.rs

Pogledajte još i: