Opel Crossland X: zvanične fotografije

Opel je još ranije najavio da kreće sa ofanzivom u predstavljanju novih modela (njih 29 do 2020. godine), i to u svim kategorijama. Za 2017. godinu je predviđeno 7 premijera, što je najavljeno i sloganom "7 u 17"

Jedna od tih premijera je već pred nama – crossover utility vehicle (CUV) nazvan Crossland X, a koji će u gami ovog proizvođača praktično zameniti Merivu.

Kako se kaže u saopštenju, Crossland X nastavlja trend koji podrazumeva sportski nastrojeno i prostrano vozilo, dok je naziv, koji je novi, različit i uzbudljiv, u skladu sa karakterom automobila.

"Klijenti takođe žele automobile koji unose više emocija u B segment", kaže šefica Opelovog Marketinga, Tina Miler i nastavlja "Mi ova očekivanja ispunjavamo sa Crossland X-om, tako da u ponudu stavljamo automobil uzbudljivog dizajna sa prednostima koje donosi jedan SUV, kada je reč o urbanom životnom stilu, što znači da je on agilan u gradskoj vožnji i da pruža bezbednost tokom dužih putovanja. Ovo je automobil za ljude koji žele da žive seoski život u gradu, koji uzgajaju paradajz i zeleniš u krovnim baštama i kojima je potrebno obilje prostora za njihovu decu i kupovinu u prodavnicama organske hrane."

Opel očekuje da će Crossland X doneti dodatni podsticaj u svom tržišnom segmentu i doprineti potencijalnom rastu Opela kao robne marke.

Crossland X će međutim biti dostupan samo sa prednjim pogonom, pri čemu je nešto kraći, uži i niži od Mokke X. Konkretnije, Crossland X je dugačak 4212 mm, širok 1764 mm i visok 1588 mm.

Treba napomenuti da Crossland X ima istu platformu kao i Citroen C3 Picasso nove generacije (koji tek treba da bude predstavljen), kao i to da će verovatno imati i istu paletu motora. Mada u ovom trenutku nema konkretnih detalja o gami motora, očekuje se da će se Crossland X između ostalog nuditi i sa 1,2 litarskim trocilindričnim benzincem i 1,6 litarskim dizelašem.

Pored manuelnih menjača, u ponudi će naravno biti i automatski.

Fabrika kaže da vozilo ima najprostraniju kabinu u klasi, kao i kliznu zadnju klupu, dok zapremina prtljažnika iznosi 410 litara, odnosno 520 litara kada je klupa pomerena maksimalno napred (sa oborenim zadnjim sedištima zapremina raste na 1255 litara). 

Najavljuju se i infotainment sistem (kompatibilan sa Android Auto i Apple CarPlay), zadnja kamera, napredni park assist, sisiem za detekciju pešaka i za autonomno kočenje, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova i za upozorenje za napuštanje kolovozne trake, sistem koji vozača upozorava na vozilo u mrtvom uglu...

Ivan Mitić – Auto.blog.rs

 

Pogledajte još i: