Opel GT concept i zvanično

Novi Opelov sportski auto koji najavljuju već neko vreme i nije baš stigao u obliku u kome smo ga očekivali. Doduše, nosi određene stilske forme sa slavnog Opela GT-a iz sedamdesetih, ali očigledno je da su linije itekako ispeglane za moderno doba.

 

Stilska rešenja za smanjenje otpora zvazduha očigledno su igrala osnovnu ulogu, pa su svetla (sa IntelliLux LED tehnologijom) prilično spuštena duboko ispod nivoa vrhova točkova, dok su masivni blatobrani ostali ispupčeni kao na starijem Opelu GT-u ili ako baš hoćete na starijim Corvettama. Nije tajna da se radi o konceptnom automobilu koji samo predstavlja put kojim se Opel kreće.

 

Tako je i CEO Opela, Karl-Thomas Neumann na twitteru objavio da Opel GT Concept pokazuje da će “ovako izgledati sportski automobili u budućnosti”.

Važnije od izgleda svakako je interesantan sistem otvaranja vrata gde se praktično ceo deo od prednjih točkova do zadnjeg blatobrana pomera čineći impresivnu sliku, ali i omogućavajući jednostavniji ulazak u automobil. Ipak, sumnjamo da će u GT Concepta ulaziti puno vozača osim test vozača Opela. Očigledno se radi o konceptu, mada se ne bismo bunili kada bi se na pojedinim automobilima našli crveni prednji točkovi. Recimo na Adamu.

 

GT Concept je iz Adama i dobio motor, kao i menjač. Šestostepenim automatikom kontroliše se trocilindarski jednolitarski turbo benzinac. U ovoj verziji razvija 107 kW/145KS i 205 Nm obrtnog momenta, a motor prosleđuje svu snagu na zadnje točkove.

 

Budući da je masa vozila manja od 1.000 kilograma, GT Concept do 100 km/h stiže za manje od 8,0 sekundi, a postiže maksimalnu brzinu od 215 km/h.

Izvor: Proauto.ba

Foto: Opel

Pogledajte još i: