Opelov vodič za bezbednu vožnju u zimskim mesecima

Riselshajm. Vožnja po klizavoj podlozi može biti zabavna, sve dok dotična osoba ima skije prikačene na stopala ili dok sedi na sankama. Situacija je nešto drugačija za vozače. S obzirom na to da je prvih nekoliko noći sa mrazom već prouzrokovalo neka iznenađenja, vreme je da se pripremimo za zimsko vreme i uslove na putu.

Ovo se odnosi kako na vozača, tako i na automobil. Opel pomaže da se oslobodimo hladnoće tokom zimske vožnje nudeći brojne bezbednosne komponente, kao i one zadužene za komfor, na taj način smanjujući povećani rizik tokom hladnih meseci. Bez obzira da li je reč o adaptivnom pogonu na sve točkove, IntelliLux LED® matričnim farovima ili upravljaču i pomoćnom grejanju, vozila iz Riselshajma su dobro pripremljena za mesece koji slede.

Krenite na put sa odgovarajućim pneumaticima

Zimske gume obezbeđuju bolje prijanjanje i kraći kočioni trag na snegu. „Dubina šare od četiri do pet milimetara je od ključnog značaja“, rekao je Opelov ambasador, Joahim „Jokel“ Vinkelhok. Bivši pobednik trke 24 časa Le Mana je dodatno objasnio da je pravilno skladištenje, odnosno čuvanje guma takođe veoma važno: „Ukoliko je porozan, pneumatik ne pruža odgovarajuće prijanjanje, on se tada ponaša kao letnja guma.“ Punjenje posude za tečnost za pranje vetrobrana antifrizom je takođe važno. To prevenira da se prskalice zamrznu, tako da se u svakom momentu obezbeđuje odgovarajuća preglednost.

Adaptivni pogon na sve točkove obezbeđuje maksimalnu trakciju

Odgovarajuća pogonska tehnologija takođe pomaže da ostanete bezbrižni na zaleđenim i klizavim putevima. Modeli poput MOKKE X, Insignije i Insignije Country Tourer, pomažu vozačima da se uhvate u koštac sa snegom, lapavicom i ledom, zahvaljujući adaptivnom (AWD) pogonu na sve točkove. Ovaj sistem distribuira neophodnu dozu snage u deliću sekunde, na taj način obezbeđujući maksimalno prijanjanje.

Generalno, stil vožnje treba da bude prilagođen uslovima na putu, što znači ostavljanje veće, bezbednije distance uz obraćanje pažnje na saobraćaj ispred još dalje nego inače. Iznenadni pokreti na volanu treba da se izbegavaju kada se vozi na klizavoj podlozi. Kada sneg prekrije puteve, i kada ne može bezbedno da se vozi ni sa zimskim gumama, tada su lanci jedina solucija. Joahim Vinkelhok savetuje vozačima da prođu obuku pre dolaska zime: „Razvijanje osećaja za automobil i kočnice je izuzetno važno.“ Vozači treba da nauče kako da koriste svoj visokotehnološki „alat“ na pravi način i naviknu se na rad sistema kontrole trakcije (ESP) i ABS-a. Trkačka zvezda je imala još jednu sugestiju: „Vozite na velikom, praznom parking prostoru kada je asfalt mokar ili prekriven snegom i pritisnite snažno papučicu kočnice da uvidite kako automobil reaguje.“ Vinkelhok je dodatno objasnio da ljudi koji upiju takvo iskustvo i steknu osećaj, mogu da izvuku koristi i intuitivno reaguju na pravi način u teškim situacijama.

Osvetlite dan (i noć) sa IntelliLux LED®

Mokre, snežne i ledene uslove na putu takođe prati i mrak tokom većeg dela dana u zimskim mesecima. Ipak, evo sjajnog leka za to: IntelliLux LED®. Inteligentni, matrični farovi u Opel Astri čine dan vedrim. Ovo je posebno važno za učesnike u saobraćaju koji domove napuštaju rano ujutro i vraćaju se kući uveče, tako da će oni posebno znati da cene prednosti inovativne Opelove svetlosne tehnologije. Na kraju krajeva, rizik od učestvovanja u saobraćajnom incidentu se povećava kako dnevno slabi i nestaje. To znači da vozači koji mogu da vide dalje imaju jasnu prednost. Adaptivni LED matrični farovi se prilagođavaju vladajućoj situaciji i obezbeđuju vožnju sa dugim svetlima, ali bez zaslepljivanja ostalih učesnika u saobraćaju. Takođe, omogućavaju da se životinje kraj puta uoče ranije nego sa konvencionalnim kratkim svetlima.

Opelovi modeli poput MOKKE X ili Zafire osvetljavaju put i okolni pojas uz pomoć kompletne LED AFL tehnologije. AFL LED sistem automatski prilagođava osvetljenje koju pružaju prednji farovi u odnosu na situaciju na putu, na taj način obezbeđujući najoptimalnije moguće performanse. Uzgred, u Nemačkoj, korišćenje zadnjeg svetla za maglu je dozvoljeno samo kada je magla i kada je vidljivost ispd 50 metara, ne i kada pada kiša ili sneg.

Nema više hladnoće zahvaljujući pomoćnom grejanju, grejanju sedišta i volana

Brojne nezgode tokom zime se događaju na početku vožnje, kada vetrobran i prozori nisu u potpunosti oslobođeni od leda. Iz tog razloga, vozači treba ranije da izađu iz kuće nego obično i imaju spremnu metlicu i grebač leda. Sredstva za odleđivanje brava i stakala takođe mogu biti od pomoći. Automobil treba u potpunosti da bude očišćen od snega, što uključuje i registarske tablice. Čist automobil osigurava da vozila koja se nalaze iza njega ne budu zasuta snegom ili udarena komadima leda. Takođe, ukoliko dođe do naglog kočenja, sneg sa krova neće pokriti vetrobran.

Pomoćni grejači čine uklanjanje leda, odmrzavanje brava i zamagljene prozore problemima iz prošlosti, a samim tim obezbeđuju bolju preglednost i unapređenu bezbednost. Opelovo pomoćno grejanje je dostupno za laka komercijalna vozila Vivaro i Movano, pored putničkog portfolija koji je u rasponu od Corse i Astre, preko GTC-a i Merive, do MOKKE X  i Zafire. Ipak, fabričke solucije koje nudi Opel nisu samo u službi komfora i zadovoljstva. One takođe štite motor i omogućavaju povoljniju klimu startovanja motora u odnosu na klasičan hladan start. Ulje i katalizator dostižu radnu temperaturu brže tokom startovanja sa grejanjem. Ovo u velikoj meri redukuje habanje motora, kao i emisiju izduvnih gasova.

Grejanje volana je u ponudi za većinu Opelovih modela, a pruža dodatni komfor kada je temperatura niska. Nakon manje od minuta, vozač već može da oseti prijatnu toplinu. Prijatan ambijent za vozača i suvozača je dodatno unapeđen grejanjem sedišta. Putnici na zadnjoj klupi u Opel Astri mogu takođe da uživaju u toploti u pojasu leđa. Sve ovo doprinosi i bezbednosti, jer pri prijatnoj temperaturi u kabini, vozač ne mora da bude prenatrpan odećom, što sprečava da bezbednosni pojas bude adekvatno blizu tela. I još nešto: Uživajte u zimi!

PR saopštenje - Opel

 

Pogledajte još i: