Opelove četiri svetske premijere na Salonu automobila u Ženevi 2013

Opel će na ovogodišnjem Salonu automobila u Ženevi, koji će biti otvoren za javnost od 7. do 17. marta 2013., predstaviti čak četiri svetske premijere. Novi kabriolet srednje veličine, Cascada, gradski krosover koncept ADAM ROCKS, reli koncept ADAM R2 i Zafira Tourer 1.6 CDTI biće predstavljeni na Opelovoj konferenciji za novinare..

Opelove četiri svetske premijere na Salonu automobila u Ženevi 2013

Konferencija će biti održana od 5. marta u 9.00 časova na štandu 2231 u drugom paviljonu ženevskog centra Palexpo.
Opel sa Cascadom, elegantnim četvorosedom, nudi privlačnu i cenovno pristupačnu alternativu u segmentu srednje velikih kabrioleta u kom dominiraju skupi modeli. Sa snažnim proporcijama i osećajem vožnje pod otvorenim nebom krosover koncept ADAM ROCKS nagoveštava u kom smeru će se kretati razvoj dizajna sasvim jedinstvenog i još više individualizovanog automobila, dok se ponudi malih automobila pridružuje i varijanta ADAM R2 koja će se ove godine obrobati u amaterskim reli trkama. Ključan deo temeljne obnove Opelove ponude motora predstavljen je novom porodicom srednje velikih dizel motora. Nova generacija 1.6-litarskog CDTI ECOTEC motora biće u Ženevi predstavljena u sklopu kompaktnog monovolumena – Zafire Tourer. Urbani šik ADAM, Opelov prvak individualizacije i najbolje povezani mali automobil, ostavio je snažan utisak i pre svog tržišnog predstavljanja, ali i nakon njega. Sigurno je da će i u Ženevi zainteresovati mnoge jer ADAM nastavlja da obogaćuje svoju tehnološku ponudu novim funkcijama sistema IntelliLink kao što je sistem za prepoznavanje govora Siri „Eyes Free“ i aplikacijama nalik na TuneIn za globalni streaming radio programa.

Svetska premijera: nova Cascada – glamurozni kabriolet srednje veličine za sva godišnja doba

Nova Opel Cascada je elegantan četverosed izdužene siluete sa prefinjenim i visokokvalitetnim mekim krovom. Cascada, kabriolet srednje veličine, nalazi se u samom vrhu Opelove ponude, ali ona nije specifična samo po svojoj veličini (duga je skoro 4.7 metara), već i po privlačnost i vrhunskim tehnologijama i funkcijama koje nudi.

Cascada nudi pravo iskustvo vožnje zahvaljujući svojoj superčvrstoj karoseriji, naprednom HiPerStrut prednjem vešanju i prilagodljivom mehatroničkom sistemu FlexRide šasije. Svi putnici će u njoj moći da uživaju u osećaju vožnje pod vedrim nebom zahvaljujući vrhunskom mekom krovu kojim se upravlja daljinski i koji se može otvoriti za samo 17 sekundi tokom vožnje pri brzini do 50 km/h. Krov je moguće aktivirati i pomoću daljinskog upravljača kad automobil nije u pokretu.

Svojim izvanrednim utovarnim kapacitetom do 380 litara (sa spuštenim krovom) ovaj kabriolet za sva godišnja doba pokazuje da su glamur i svakodnevna praktičnost savršeno kompatibilni. Zapremina prtljažnika Opel Cascade može se dodatno povećati zahvaljujući sistemu FlexFold kojim se električno otpuštaju i preklapaju nasloni zadnjih sedišta u razmeri 50:50, a to je opcija koju inače ne nude kabrioleti sa tvrdim krovom.

Vrhunska oprema koju čine automatski predzatezači sigurnosnih pojaseva, ekskluzivne presvlake od Napa kože i ventilirana ergonomska sedišta, kao i čitav niz sigurnosnih sistema, povećavaju sigurnost i udobnost unutrašnjosti radi većeg užitka u vožnji.

Cascadina cena je čak i uz vrlo bogatu standardnu opremu vrlo pristupačna i počinje od 25.945 evra (preporučena maloprodajna cena sa PDV-om u Nemačkoj). Nova Opel Cascada biće u prodajnim salonima u aprilu.

Opelove četiri svetske premijere na Salonu automobila u Ženevi 2013
Svetska premijera: ADAM ROCKS Concept – sloboda u svom najindividualnijem obliku

Urbani Opel ADAM je pravi prvak individualizacije – i trenutno najbolje povezani mali automobil, ali Opelu to nije dovoljno. Na Salonu automobila u Ženevi Opel će pokazati da traga za novim načinima da dodatno poveća ADAM-ove mogućnosti individualizacije, i to studijom urbanog malog krosovera nazvanog ADAM ROCKS. Sa svojim sportskim proporcijama, modernim dizajnom i mogućnostima vožnje pod vedrim nebom ADAM ROCKS otvara vrata novog tržišnog segmenta.

ADAM ROCKS koncept je namenjen svima koji traže slobodu van poznatih i utabanih staza. Inspirisan je sportistima koji se bave parkurom, pa ga krase viši i širi stav, kao i posebno snažan i kompaktan izgled. Njegova agresivanost je istaknutom strukturom rešetke i prednjim LED farovima koji pokazuju ozbiljnost ovog automobila. Pokazivači pravca u obliku bumeranga čine ADAM ROCKS koncept još posebnijim, dok ukrasi na njegovim velikim 18-inčnim točkovima postižu da automobil izgleda posebno izražajno.

Poseban osećaj lične slobode koju ADAM ROCKS donosi, dodatno je naglašena njegovim izgledom kabrioleta i krovom od tkanine koji nudi jasan pogled na nebo. Tkanina se prostire celom širinom krova, sve do C-stubova. Posebna karakteristika „umreženog“ krova je njegova inteligencija: posebna vremenska aplikacija koja se prikazuje u boji na informacionom centru za vozača preko IntelliLink informativno-zabavnog sistema, koja zna kada je vremenska nepogoda neizbežna i automatski inicira zatvaranje krova. Ovaj ADAM je strava!

Opelove četiri svetske premijere na Salonu automobila u Ženevi 2013


Svetska premijera: ADAM Rally R2 – ADAM bez granica

Opel se u novembru 2012. zvanično vratio automobiliskom sportu sa ADAM Cup varijantom. Na ovogodišnjem Salonu automobila u Ženevi Opel će predstaviti novu varijantu svog malog gradskog Rally Cup automobila zasnovanog na FIA R2 pravilima. Posebne komponente karoserije iz Opelove sportske OPC linije, bravice za brzo otvaranje na poklopcu motora i prtljažnika i prednji i zadnji štitnici šasije, naglašavaju sportski karakter ovog snažnog reli eksperta.

Njegova jedinstvena osnovna konstrukcija je takođe oličenje visoke tehnologije. ADAM R2 pokreće 1.6-litarski ECOTEC 16V motor sa promenljivim radom bregaste osovine koji u svojoj trkačkoj konfiguraciji razvija oko 136 kW/185 KS i maksimalni obrtni momenat od oko 190 Nm. Podešavanja šasije za vožnju po asfaltiranim podlogama ili po šljunku osiguravaju maksimalno prijanjanje uz podlogu i dinamično upravljanje. Zahvaljujući sistemu sa hidrauličnom ručnom kočnicom sa lakom aktivacijom, četvoroklipnim prednjim Brembo kočionim čeljustima i regulaciji pritiska kočenja na zadnjoj osovini, postiže se i izvrsno usporavanje.

U kabini modela R2 nalaze se sve funkcije karakteristične za profesionalna takmičarska vozila. U opremi su integrisana sigurnosna struktura, SPARCO profesionalna trkačka sedišta kompatibilna sa HANS sigurnosnim sistemom za vozača, kokpit sa LCD indikatorom promene stepena prenosa, kontrolnom lampicom i MONIT putnim računarom, centralna kontrolna tabla, svetlo za praćenje mape i aparat za gašenje požara na električnim instalacijama. Nakon homologacije, ADAM R2 biće vrhunsko vozilo namenjeno međunarodnoj amaterskoj vožnji relija u svim evropskim nacionalna reli prvenstva.

Opelove četiri svetske premijere na Salonu automobila u Ženevi 2013

Svetska premijera: nova Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI – maksimalno efikasan turbo dizel motor

Na Salonu automobila u Ženevi (7. – 17. marta 2013.) Opel će sa Zafirom Tourer predstaviti 1.6 CDTI ECOTEC – najčistiji dizel motor u istoriji kompanije. Opremljen je Opelovom „BlueInjection“ SCR tehnologijom (Selective Catalytic Reduction, Selektivna Katalitička Redukcija) pa nova generacija četvorocilindričnog dizel motora već ispunjava stroge Euro 6 granice emisije.

1.6 CDTI ECOTEC motor nove generacije, ugrađen u Zafiru Tourer, nudi 100 kW/136 ks i 320 Nm maksimalnog obrtnog momenta, kao i izvanrednu efikasnost u potrošnji goriva u kombinovanom ciklusu od svega 4,1 l/100 km uz izuzetno nisku emisiju od 109 g/km CO2.

Nijedan drugi kompaktni monovolumen na tržištu se ne može pohvaliti takvom kombinacijom visokog obrtnog momenta i performansi (uz maksimalnu brzinu od 193 km/h), kao i niskom potrošnjom goriva. Opelov novi, vrhunski, četvorocilindrični 1.6-litarski dizel motor sa visokom snagom i obrtnim momentom, izuzetno niskim nivoom buke, vibracija i grubosti, postavlja standarde što se tiče performansi i prefinjenosti. Ovaj motor nove generacije i inovativnu jedinicu za kontrolu rada motora sasvim interno je razvio globalni inženjerski tim u Torinu, Riselshajmu i SAD-u.

Opelove četiri svetske premijere na Salonu automobila u Ženevi 2013

Informtvino-zabavna premijera: ADAM IntelliLink – sada uz prepoznavanje govora Siri Eyes Free

Opelov prvak individualizacije, ADAM, je najbolje povezan mali automobil na tržištu. Njegov informativno-zabavni IntelliLink sistem je kompatibilan sa pametnim telefonima sa operativnim sistemima iOS (iPhone) i Android i donosi mnoge njihove funkcije u automobil. Osim toga, kad se vozač obrati svom ADAM-u, on odmah odgovara. To je omogućuje funkcija za prepoznavanje govora Siri Eyes Free (za iPhone s operativnim sistemom Apple iOS 6). Uz tu novu funkciju i aplikacije poput programa TuneIn za globalni streaming radio sadržaja, ADAM nastavlja da proširuje svoju vodeću ulogu u svetu tehnologije dodatnim funkcijama za IntelliLink.

Siri Eyes Free je korisna aplikacija koja vožnju čini sigurnijom i udobnijom. Pomoću nje možete zakazivati sastanke, slati i čitati SMS-ove i e-mailove ili jednostavno reprodukovati omiljenu pesmu sačuvanu na iPhone-u. Svim funkcijama se upravlja govorom pa vozač može gledati put, a ruke držati na upravljaču. TuneIn donosi vozaču i putnicima svet međunarodnog radija: korisnici mogu da biraju aplikacije između 70.000 radio stanica i preko dva miliona programa koji se emituju na zahtev. I mnoge druge aplikacije su dostupne putem ADAM-ovog IntelliLink sistema, na primer Stitcher za globalni internet radio i BringGo za navigaciju po Zapadnoj i Istočnoj Evropi. Sve je jasno prikazano na IntelliLink displeju u boji, sa dijagonalom od sedam inča.

Opel



 

Pogledajte još i: