Opelove svetske premijere na Sajmu automobila u Ženevi 2012. godine

Opel sa zadovoljstvom iščekuje dve svetske premijere na ovogodišnjem Sajmu automobila u Ženevi (od 6. do 18. marta 2012. godine): potpuno novo subkompaktno SUV vozilo Mokka i nova Astra OPC. Opel je prvi nemački proizvođač koji ulazi u brzo rastući SUV-B segment.

Posetioci Opelove konferencije za štampu, koja će se održati u 6. marta u 11:30h u hali 2 ženevskog sajma Palekspo, imaće priliku da vide da Opel ne samo da širi svoj asortiman vozila lansiranjem novih modela Mokka i Astra OPC, već pruža još više emocija za brend i za klijente. Novi kompaktni sportski kupe Astra OPC od 206 kW/280 ks je najmoćnija Astra u istoriji i nudi klijentima sportski doživljaj vožnje uz mnogo emocija. Ali Opel, koji ove godine obeležava 150 godina postojanja, ima i druge razloge za slavlje: revolucionarna električna Ampera sa produživačem dometa je jedan od finalista u takmičenju za nagradu “Automobil godine”, a brend će otkriti i svoj futuristički elektronski bicikli “RAD e”. Opel naglašava svoju vodeću ulogu u oblasti tehnologije i novim, ekskluzivnim, sekvencijalnim duplim turbo sistemom u dvolitarskom BiTurbo CDTI dizel motoru Insignije.

Svetska premijera: kompaktna veličina, moćan stav – nova Mokka

Uprkos svojim dimenzijama od 4,28 metara, Mokka lako može da smesti petoro ljudi u uspravnom sedećem položaju. Ona ispunjava Opelovo obećanje da će ih, kombinovanjem atraktivnog dizajna sa inovativnim tehnologijama i funkcionalnošću za kupce sa dubljim džepom, učiniti dostupnim i za širi krug kupaca.

Dinamičnu vožnju omogućavaju tri efikasna motora, uključujući i benzinske motore od 1.6 litara, snage 85kW/115 ks i od 1.4 litara, snage 103 kW/140 ks Turbo, kao i CDTI motor od 1.7 litara snage 96 kW/130 ks.Bezbednost je unapređena najnovijim tehnologijama u segmentu, na primer DAS sistemom (Sistemom za pomoć vozaču) tj. kamerama za normalnu vožnju i vožnju u rikverc, tzv. Opelovo “Oko”.

Kod modela Opel Mokka postoji pogon na prednje točkove i pogon na sva četiri točka. Pogon na sva četiri točka (AWD) pruža visok nivo stabilnosti i bezbednosti, dok se istovremeno lako prilagođava i težim okruženjima. Kada smo testirali upravljanje i vuču, sistem je automatski i glatko prebacivao pogon na zadnje točkove. Standardne karakteristike kojima je vožnja u svim Mokka modelima unapređena obuhvataju sledeće sisteme: ESC (elektronska kontrola stabilnosti), TC (kontrola vuče), kao i HSA (pomoć pri kretanju uzbrdo) i HDC (kontrola kretanja nizbrdo) – koji čine vožnju uzbrdo i nizbrdo udobnijom i bezbednijom.

Svetska premijera: Nova Astra OPC - najmoćnija Astra ikada

Novi model Astra OPC, koji predstavlja verziju modela Astra GTC sa visokim performansama, ima svetsku premijeru u Ženevi. OPC-ov dvolitarski turbo benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem i snage 206 kW/280 ks ima maksimalni obrtni moment od 400 Nm i maksimalnu brzinu od 250 km/h. Astra nikada ranije nije dostigla tu brzinu.

Tzv. HiPerStruts na modelu Astra OPC predstavljaju jednu od njegovih najvažnijih performansi koja mu omogućava da razvije snagu bez kompromisa. U kombinaciji sa FlexRide sistemom šasije koja postoji u dve varijante – Sport i OPC, unapređena je sposobnost upravljanja modelom Astra OPC.

Model Astra OPC takođe je opremljena i sedištima sa visokim performansama najnovije tehnologije. Oba prednja sedišta čine sportsku vožnju boljom i dinamičnijom zato što su upotrebljeni najnoviji materijali za amortizaciju težine, sedišta su u nižem položaju i imaju bočna ojačanja. Amortizacija težine na novim sedištima u poređenju sa standardnim je 45 odsto. Ni jedan drugi proizvođač automobila na svetu nije koristio organsku presvlaku sa kompozitnim materijalima u proizvodnji automobila. Nova sedišta se mogu pohvaliti sa 18 različitih verzija. Svaki segment OPC tehnologije koji je svojstven Opelu morao je da prođe test izdržljivosti od 10,000 kilometara na čuvenoj Nürburgring stazi u Nemačkoj. 10,000 kilometara u teškim uslovima severne petlje su isto što i 180,000 kilometara u normalnim uslovima.

Ove godine Opel ima još više razloga za uzbuđenje u vezi sa Sajmom automobila u Ženevi. Ne samo što je ove godine 150. godišnjica Opela, nego je i Ampera, koja je jedna od najnovijih Opelovih inovacija, među finalistima za prestižnu nagradu “Automobil godine 2012”. Pobednik će biti proglašen 5. marta među sedam kandidata koji će biti izdvojeni na listi,  odmah na početku sajma u Ženevi, i to će biti prva zvanična vest ovog događaja.

Opel e-bicikl “RAD e” nudi viziju budućnosti

Opel će u Ženevi predstaviti svoju “RAD e” studiju dizajna – futuristički e-bicikl koji je u skladu sa trenutnom strategijom e-mobilnosti ovog brenda i koji nudi koncept istinski integrisane individualne i urbane mobilnosti. RAD e, prvi e-bicikl koji će biti izgrađen na samohodnoj konstrukciji i po proizvodnim principima, poneće mnogo od Opelovog tipičnog dizajna, kao što su detalji u obliku bumeranga na modelu Ampera i sa RAK e koncept automobila. Tehnologija okretanja pedala sa motorom od 250 vati pruža vozaču podršku dok okreće pedale da bi tako dostigao ospeg između 60 i 145 kilometara. U tom smislu, RAD e odgovara potrebama kupaca kojima je potrebna mobilnost kada je upotreba automobila ograničena ili nije moguća. RAD e je otkriven u vreme kada se od e-bicikl tehnologije očekuje da odigra ključnu ulogu u budućnosti integrisanih urbanih prevoznih sredstava koji povezuju e-bicikle, automobile i autobuse. RAD e je takođe moderno dizajniran i podseća na rani industrijski period Opelove proizvodnje bicikala. U kontekstu Opelove 150. godišnjice, dizajneri su razvili studiju koja je istorijski relevantna, ali uz to pruža i viziju budućnosti.

Novi dvolitarski BiTurbo CDTI dizel motor modela Insignia u ponudi

Posetioci sajma u Ženevi imaće priliku da saznaju više o Opelovom novom, dinamičnom i izuzetno efikasnom dvolitarskom BiTurbo CDTI dizel motoru koji će debitovati u floti predvođenoj modelom Insignia. Insignia 2.0 BiTurbo CDTI ima snagu od 143 kW/195 ks i obrtni moment od 400 Nm; potrošnja goriva se kreće od 4,9 litara na 100 kilometara (129 g/km CO2). Prema tome, to je jedan od najekonomičnijih automobila po potrošnji goriva u klasi automobila srednje veličine.

U srcu motora je sekvencijalni dupli turbo sistem – tehnologija koja je do sada bila ograničena na nekoliko skupljih brendova. Ovo je takođe i prvi put da je jedan putnički automobil opremljen sistemom duplog interkulera sa dva potpuno odvojena kola za hlađenje. Ovo su ključne komponente koje čine da ovaj dvolitarski motor veoma brzo reaguje. Osim toga, još inovacija je uključeno u ovu popularnu liniju automobila: svaka varijanta sa pogonom na sva četiri točka (AWD) biće uskoro dostupna i sa SuperSport šasijom koja uključuje prednje amortizere kao u modelu Insignia OPC (Opel Performance Centre) sa oprugama odličnih karakteristika (HiPerStruts). Ovo joj daje bolju dinamiku i oštrije ivice. Osim toga, novi sistem pomoći vozaču, zasnovan na radaru, još više poboljšava bezbednost u modelu Insignija.
PR Opel
 

Pogledajte još i: