Organizator se igra sa živcima Sagmajsterovih navijača

Šesti dan 35. Dakar relija kod ljubitelja lika i dela Gabora Sagmajstera u Srbiji ostaće upamćena po velikoj neizvesnosti, gde se nalazio njihov junak na brzinskom ispitu. Gotovo po pravilu svake godine od 14 takmičarskih dana koliko traje maratonsko takmičenje, poslednjih pet sezona u Južnoj Americi, organizatoru zataji tehnika barem jedan dan i onda nastaje igra sa živcima. U tom slučaju ne pomože ni zvanični sajt, ali i svi ostali sajtovi na kojima mogu da se prate rezultati svih takmičara tokom brzinskog ispita.
Od kontrolne tačke do narede i tako sve do cilja, armija obožavalaca u otadžbini uredno pored računara bulji u monitore, budno i sa nestrpljenjem čeka, kada će da se pojavi startni broj 109, odnosno Sagmajster, kako na prolazu tako i na kraju specijalnog ispita. Kada ga nema, onda kreće snalaženje. Na nekoliko foruma kreće priča u isto vreme i na isto toliko veb portala kreće pretraga, sa jednim jedinim ciljem, da li neko ima informaciju, šta je sa Gabijem, kako ga popularno zovu.
Tog šestog dana zatajio je i mobilni telefon, koji Sagmajster uredno koristi, da na kraju dana raportira, odnosno obavesti svekoliku publiku u Srbiji kako je prošao na specijali. Nemoguće je opisati tu vrstu komunikacije, nervoze i svega što prati euforiju kod navijača, dok ne saznaju šta je sa njihovim junakom. Na kraju sve se dobro završilo, Sagmajster je stigao na cilj, a u međuvremenu je i zvanični sajt organizatora proradio, tako je tenzija splasla, jer su svi mogli da saznaju, ono što su i želeli.
U tehničkom sportu kakav je Dakar, iako su brzinski ispiti dugački po nekoliko stotina kilometar, sve se meri u hiljaditim delovima sekunde, tako da je tačan redosled takmičara u plasmanu kako motociklista, tako i kvadova, automobilista i kamiondžija bitan. U našem slučaju najvažnije je da Gabor i dalje jaše. Ostaje mu još jedna dan do zaslužene pauze, a onda nova runda od sedam dana do cilja.

izvor: www.plumrace.com
 

Pogledajte još i: