Ovo je novi Kia Rio

Još ranije su se pojavili teaser crteži i špijunske slike maskiranih test primeraka nove generacije Kijinog modela Rio, a sada je južnokorejski proizvođač objavio i nekoliko zvaničnih fotografija, uz podsećanje da će promocija novog Ria biti organizovana na predstojećem sajmu automobila u Parizu.

Treba podsetiti da je dosadašnja, treća generacija u prodaji od 2012. godine, kao i to da se kod nas nudi sa 1,25 i 1,4 litarskim benzincima (sa 85KS odnosno 109KS), kao i sa 1,1 i 1,4 litarskim CRDi dizelašima (sa 75KS odnosno 90KS).

Slike pokazuju da novi Rio odlikuje dizajn u skladu sa izgledom novijih modela ove marke (rad Kijinih dizajn studija u Nemačkoj, SAD-u i J. Koreji), uz karakterističnu masku, dok su u unutrašnjosti kvalitetniji materijali i bogatija oprema.

Takođe, Kia saopštava da je produženo i međuosovinsko rastojanje, što će značiti više mesta za putnike pozadi, a očekuje se i veći prtljažnik (sadašnji raspolaže sa 288 litara). Konkretno, dužina sada iznosi 4065 mm, širina 1725 mm, a međuosovinsko rastojanje je 2580 mm.

Kia obećava i najbolju praktičnost u klasi, a očekuju se i Android Auto i Apple CarPlay integracija.

Podaci o gami motora tek slede, ali novi Rio će veliki deo komponenti pozajmiti od bratskog Hyundaija i20, uključujući tu i najverovatnije i 1,0 litarski T-GDI turbo motor sa 100KS i 120KS.

Neke glasine pominju i sportski Rio GT (za modelsku godinu 2018), sa nekih 150KS do 180KS, uz agresivniji aero paket, sportski podešeno oslanjanje, veće točkove i dve izduvne cevi

Zvanična promocija novog Ria za novinare će biti održana 29. septembra u Parizu, dok prodaja u Evropi treba da počne pre kraja ove godine.

Ivan Mitić – Auto.blog.rs

U nastavku i kratko PR saopštenje uvoznika Kije za Srbiju:

Novi Rio četvrte generacije će svetsku premijeru doživeti 29. septembra na Mondial de l’Automobile.

Riov progresivan novi izgled nastao je u Kijinim dizajnerskim centrima u Frankfurtu i Irvineu (Kalifornija), u saradnji s Kijinim glavnim centrom u Namyangu (J. Koreja).

Ravne linije i glatke površine daju vozilu prepoznatljiv, ali nov karakter, dok duži prepust, poklopac motora, međuosovinsko rastojanje i uspravniji C stub pružaju još samouvereniji i više uravnotežen izgled nego kod prethodnika.

Novi Rio će kupcima nuditi praktičnost, sigurnosne tehnologije, najnovije usluge konekcije, kao i udobniju i zabavniju vožnju s odličnom upravljivošću, što će Rija postaviti u sam vrh klase.

Rio je Kijin najprodavaniji globalni model, koji je u prošloj godini našao 473.000 novih kupaca. Proizvodnja Rija četvrte generacije za evropska tržišta počinje krajem godine, tako da ga kod nas možemo očekivati početkom iduće godine.

Kijina novinarska konferencija na Mondial de l’Automobile u Parizu je u 29. septembra u 14:45. Kijin izložbeni prostor nalazi se dvorani 3 sajmišta (Paris Expo Porte de Versailles).

Pogledajte još i: