Plastični delovi za motor Mercedesa GL klase

 Plastika je pronalašla sve više mesta u našim vozilima, što omogućava uštedu na težini i boljem kontrolisanju toplote, dva aspekta koja doprinose boljoj (manjoj) potrošnji goriva. Nemački Daimler od sada koristi prve plastične delove motora na svetu za svoj šestocilindarski dizel motor koji je ugrađen u novi model Mercedes-Benz GL Class.

Ova vest objavljena je VDI-K konferenciji Plastics in Automotive Engineering, koja je održana u Manhajmu, Nemačka. Prema kompaniji BASF, u odnosu na prethodne aluminijumske motorne delove, plastični delovi nude poboljšanje osobina akustike, bolje termoizolacione osobine i definitivno smanjnje težine, dok su u stanju da izdrže isto opterećenje. Plastični deo koji pridržava motor uz pomoć nosača motora, oblikovan je iz Ultramid A3WG10 CR materijala, veoma ojačanog specijalnog poliamida koji proizvodi kompanija BASF i koji je optimizovan za visoka mehanička opterećenja.


Kompanija Joma-Polytec iz Bodelshausen-a, Nemčka, preuzela je odgovornost za projektovanje kalupa za ubrizgavanje i proizvodnju budućih plastičnih delova motora.

Delovi za podršku obrtnom momentu motora koje već koriste razni proizvođači automobila od Ultramid-a, prenose samo pregibni luk obrtnog momenta motora. Nasuprot tome, nosači motora su predmet stalnog opterećenja zbog težine samog motora, i oni upijaju ceo obrtni moment motora. Do sada, oni su uvek bili napravljeni od aluminijuma. Da biste zamenili aluminijum kod ovog specijalno dizajniranog dela zbog sudara, plastični nosač mora ispunjavati određene mehaničke zahteve. Zato je BASF-ov Ultramid A3WG10 CR materijal vrlo rigidan, jer je neophodno da se pokaže da materijal ima dovoljno nisku tendenciju da se deformiše u skučenom prostoru motora kada je podvrgnut stalnom opterećenju. Osim toga, u zavisnosti od uslova instalacije u motornom prostoru, plastični delovi motora takođe moraju izdržati visoke pritiske koji ih savijaju.

Dobra akustika autmobila ima primarnu korist od ugrađenih Ultramid delova motora, umesto njegovih starih aluminijumskih delova. Zahvaljujući specifičnom prigušenju vezanom za plastiku, novi plastični delovi motora doprinose njegovom ravnomernijem zvuku.

Dodatna pogodnost je ta da je toplotna provodnost kod plastike znatno manja nego kod aluminijuma. Kao posledica toga, Ultramid delovi motora obezbeđuju bolju zaštitu od toplote motora za nosače motora napravljenih od prirodne gume, preko kojih je povezan motor za šasiju, povećavajući im tako radni vek.

U kontekstu propisane emisije izduvnih gasova, smanjenje težine od preko 30% za korišćenje plastičnih delova u odnosu na aluminijumske, kompanije Daimler i BASF vide samo kao dodatni plus ove tehnologije.

Izvor: Netauto.rs

Pogledajte još i: