Počela proizvodnja novog Nissana Juke

Nakon 100 miliona funti investicija, Nissan je u fabrici u britanskom Sunderlandu i zvanično počeo sa serijskom proizvodnjom nove generacije crossovera Juke.

 

Prodaja na evropskom tržištu startuje krajem novembra, a kako se procenjuje oko 70 odsto proizvodnje iz fabrike Sunderland će završiti na EU tržištu.

Nissan Juke

Da se podsetimo, Juke je uz moderniji dizajn dobio CMF-B platformu iz Renault-Nissan alijanse. Ovo u praksi znači da je novi Juke dugačak 4210 mm, širok 1595 mm i visok 1800 mm, što ga čini 85 mm dužim i 170 mm širim od prethodnika, ali i 30 mm nižim.

Takođe, međuosovinsko rastojanje je produženo za 105 mm pa automobil odlikuje prostraniji enterijer, sa više mesta za noge putnika pozadi (+ 58 mm za kolena). Ima i veći prtljažnik, čija zapremina umesto ranijih 354 iznosi 422 litra, dok su točkovi do 19 inča.

Bez obzira na sve navedeno, novi Juke je za 23 kg laksši od starog modela.

Takođe treba pomenuti i kvalitetnije materijale u unutrašnjosti, NissanConnect infotainment sistem sa 8.0-inčnim ekranom osetljivim na dodir, smartphone konekciju, podršku za Apple CarPlay i Android Auto, Nissanov ProPILOT sistem poluautonomne vožnje, Bose sound sistem sa 8 zvučnika, kao i još bogatiju ponudu za personalizaciju.

Ovaj konkurent Renaultu Captur, Opel Mokki X, Fiatu 500X, Seat Aroni, Volkswagenu T-Cross i Peugeotu 2008 će u ponudi na početku imati samo 1,0 litarski trocilindrični turbo benzinac sa 117KS (u kombinaciji sa 6-stepenim manuelnim i 7-stepenim automatskim menjačem).

Ivan Mitić – Autoblog.rs

 

Pogledajte još i: