Početak 2013. obeležila uspešna prodaja Toyota hibrida

• Prodaja Toyota i Lexus hibrida je porasla za 82,3% u odnosu na prošlu godinu.
• Prvi put u istoriji, hibridi čine 20% ukupne prodaje u prvom kvartalu.
• U Evropi  je ukupno prodato 544.184 Toyota i Lexus hibridnih vozila, što je 10% od globalne prodaje.
• Prodaja Toyote Auris je povećana za 41% na 32.625 vozila.

Toyota Motor Europe (TME) je objavila rezultate prodaje u prvom kvartalu 2013. U Evropi je prodato 197.309 Toyota i Lexus vozila. Tokom prva tri meseca, prodaja Toyota i Lexus hibrida je dosegla 38.673 jedinica, što je za 82,3% više nego u istom periodu prošle godine, pa stoga hibridi čine oko 20% ukupne prodaje. Toyota Motor Europe je takođe postigla tržišni udeo od otprilike 4,5% u periodu od januara do marta 2013, sa prodajom 188.053 Toyota i 9.256 Lexus vozila.

Toyota - najvažniji detalji

Daniele Schillaci, viši potpredsednik TME za prodaju i marketing je komentarisao: „Evropska automobilska industrija se i dalje suočava sa sve manjim tržištem. Bez obzira na teške uslove, naši rezultati ipak pokazuju rast. Kako se približavamo prodaji 5-milionitog hibrida, odlični prodajni rezultati naših hibridnih proizvoda u Evropi su naročito ohrabrujući.“

On je dodao: „Nakon predstavljanja novih automobila iz C segmenta, radujemo se stabilnoj drugoj polovini godine, što će nam omogućiti da postignemo održiv rast u 2013. godini, u skladu sa našim planovima.“

U prvom kvartalu 2013. godine, prodaja Toyote Auris je povećana za 41% (32.625 vozila). Toyota Auris je ostvario najveći rast u C segmentu tokom prva dva meseca ove godine(1), gde je zabeleženo povećanje prodaje od 48%, iako je prodaja u segmentu pala za 10% (u 27 zemalja Evropske unije).

Toyota je u Francuskoj zabeležila povećanje broja registrovanih automobila za 3,2%, što je većim delom zasluga Yarisa proizvedenog u Fracuskoj (povećanje od 18%), kao i novog Aurisa (povećanje od 85%) - bez obzira što je ukupno tržište palo za 14,7%.

U Turskoj, prodaja Toyote u prvom kvartalu povećana je za 6%, dok je prodaja novog Toyota Aurisa uspešno krenula, uz povećanje od 37%, što predskazuje dobar ostatak godine.

Asortiman Aurisa će biti ojačan novim Toyota Auris Touring Sports modelom, čija prodaja u Evropi kreće kasnije ove godine.

Prodaja Toyote u Ujedinjenom Kraljevstvu je povećana za 3% tokom prvog kvartala 2013. godine, dok je u Belgiji takođe zabeležen solidan uspeh u prva tri meseca. Tome je doprinelo i predstavljanje novog Versa (povećanje od 9%).

Novopredstavljeni Toyota RAV4 već beleži pozitivne reakcije kupaca. U martu je poručeno dvostruko više novih Toyotinih SUV automobila u odnosu na isti period prošle godine.

Prodaja Toyote Hilux, u svim varijantama, je u prvom kvartalu veća za 29,8%, sa 8.041 prodatih vozila. Toyota Land Cruiser V8 je takođe zabeležio povećanje prodaje od 29,6% (4.458 vozila). Oba modela su zabeležila dobre rezultate na svim tržištima širom Evrope.

Lexus - najvažniji detalji

U prvom kvartalu Lexus je zabeležio rekordnu prodaju od 3.700 vozila u istočnoj Evropi, koja obuhvata Rusku Federaciju, Kazahstan, Ukrajinu i Kavkaz.

Paul Van der Burgh, direktor Lexus Europe je rekao: „Naši nedavno predstavljeni modeli su pozitivno dočekani kod kupaca širom Evrope. Ohrabrujuće je što je naša 'L-finesse' filozofija dizajna, zajedno sa dinamičkim poboljšanjima, odlično prihvaćena od strane kupaca."

Hibridi - najvažniji detalji

Prodajni rezultati Toyota i Lexus hibridnih modela rastu iz godine u godinu, uz povećanje od 82,3% tokom prva tri meseca 2013. Potpuno hibridni modeli sada čine oko 20% ukupne prodaje Toyota i Lexus vozila u prvom kvartalu ove godine, što je dvostruko više nego u istom periodu 2012.

Toyota Yaris hibrid, nedavno proglašen za najefikasniji automobil u Nemačkoj od strane Auto Bild magazina, sa najmanjim troškom vožnje po kilometru(2), je u prvom kvartalu 2013. zabeležio ukupnu prodaju od 11.459 automobila.

Prodaja Auris hibrida tokom prvog kvartala 2013. je dosegla 12.736 vozila, što je za 69,2% više u odnosu na 2013. U Francuskoj, oko tri četvrtine registrovanih Toyota Auris modela u prva tri meseca su bili sa hibridnim agregatom.

Ukupna prodaja Toyota i Lexus hibridnih modela u Evropi je krajem marta 2013. dosegla 544.184 vozila, što je oko 10% globalne Toyotine prodaje hibridnih modela. Procenjeno je da je time emisija CO2 smanjena za približno 3,4 miliona tona.

PR Toyota Srbija

Pogledajte još i: