Posle 54. Međunarodnog salona automobila i 13. Međunarodnog sajma motocikala "Motopassion"

Po zatvaranju kapija 54. Međunarodnog salona automobila (član OICA - Međunarodne asocijacije proizvođača motornih vozila) i 13. Međunarodnog sajma motocikala, skutera, kvadova i opreme "Motopassion", zadovoljstvo učinjenim i prikazanim iskazali su i organizatori, i poslovni partneri, i izlagači i drugi komercijalni učesnici, i privrednici, uvoznici i distributeri, i gosti i posetioci.

Ova nominalno desetodnevna manifestacija, koja je sa "novinarskim danom" ali i "novinarskim slalomom", koji su joj prethodili, u suštini trajala punih 15 dana, ocenjena je kao jedan od najuspešnijih sajmova automobila u poslednje dve decenije. Kroz kapije Beogradskog sajma prošlo je - 140.819 posetilaca, što govori o izuzetnom interesovanju za ovaj, u tom vremenskom intervalu, najveći auto-moto događaj u svetu.

Ove godine je, pod sloganom "U RETROvizoru", ova najveća i najreprezentativnija regionalna privredno-sajamska manifestacija u oblasti auto-moto industrije, okupila više od 400 izlagača iz 32 zemlje. U okviru Salona predstavilo se 36 automobilskih brendova i 11 brendova proizvođača lakih privrednih vozila. Od tog broja 26 brendova je ponudilo 48 premijera, a 15 brendova je predstavilo 32 noviteta ili inovativna, redizajnirana rešenja. Pod sloganom "Vidimo puteve kojima još nismo prošli", "Motopassion" je okupio 36 brendova, a od tog broja 23 brenda su organizovala 50 premijernih nastupa u sektoru motocikala, kvadova, skutera ili električnih bicikala. Svi oni su mesto pod sajamskim suncem našli u sedam hala Beogradskog sajma, na oko 37.000 kvm izložbenog prostora.

Tako se na izlagačkim štandovima Beogradskog sajma našlo ukupno oko 400 "eksponata" iz kategorije automobila i lakih privrednih vozila, te na sajmu "Motopassion", u hali 2C, oko 200 najrazličitijih modela vozila sa dva, tri ili četiri točka. 

Nije iznenađenje nego tradicija da najveću pažnju posetilaca privuku ekskluzivni automobili iz premium segmenta. Ovog puta bilo ih je, čini se, i više nego ranije, a predvodili su ih Rolls Royce "Cullinan", prvi SUV model ovog luksuznog brenda, Ferrari "Portofino", Bentley "Continental" GT W12, Porsche 911 4S "Carrera",  Mercedes-Benzov "Maybach", BMW-ovi X7, najveći član porodice X, i potpuno električni i3 sa unapređenom baterijom, prvi električni Jaguar I-Pace, evropski automobil godine, i Range Rover Evoque, evropska premijera. Škoda je u Beograd donela i Vision E, koncept koji predstavlja prvi potpuno električni automobil u istoriji ovog brenda. Od Audija, preko Nissana i Toyote, do Hyundaia ili Peugeota, nije bilo proizvođača koji u toj kategoriji nije imao iznenađenje za posetioce.

Najekskluzivnije i najskuplje modele većine brendova i kategorija nestrpljiviji i platežno sposobniji kupci uspeli su da "ugrabe" ili rezervišu već prvih dana, čak i prvih sati sajma.

Za zvezdu ovogodišnjeg Salona - Rolls Royce "Cullinan", čija je vrednost sa PDV-om oko 315 hiljada evra (a sa neizbežnom "personalizacijom" i do 500.000) - bilo je više zainteresovanih, ali ovom prilikom - nije bio na prodaju. Odmah su prodati "Bentley" (za oko 270.000 evra, sa PDV-om), "Porsche" za oko 200.000, Ferrari za oko 270.000... Već prvog dana prodati su, na primer, i Mercedes AMG GTR (osnovna cena, bez PDV-a - 180.781 evra), BMW 750 li (181.000), BMW M5 Competition (175.000), Mercedes GT 63 S (171.940), Range Rover (160.000), BMW 850i (154.000), Mercedes G 63 AMG (151.398), BMW 850i X Drive (147.604), Mercedes "Maybach" (194.000), BMW X7 x Drive (136.000). Sve ove cene odnose se na osnovne modele, izražene su bez PDV-a i bez ijednog dodatnog zahteva kupca. Prosečna vrednost, sa PDV-om, a da se i ne govori o dodatnim zahtevima, uveliko prelazi 200.000 evra. Nisu svi izlagači bili voljni da "odaju" svoje hitre ekskluzivne kupce i poslove pa je ovo samo delić onoga što su mediji uspeli da "iščačkaju".

Porodični dan

Nisu bez šansi bili ni potencijalni kupci skromnijih finansijskih mogućnosti, oni koji su preferirali automobile sa cenom 10-15 hiljada evra, a koji su, inače, najčešće bili meta kupaca. Odličan izbor automobila sa tog kraja cenovnika uokvirio je najjeftiniji automobil na sajmu, Dacia "Sandero", koji je koštao 8.290 evra, dok je, na primer, Fiat "Panda" mogao da se kupi za 500 evra više.

Јedna od odlika beogradskog Salona automobila je direktna prodaja vozila tokom trajanja manifestacije, ali se, pored kupoprodajnih aranžmana realizovanih tokom trajanja Sajma, realni efekti  prodaje i realizacija svih aranžmana očekuju u naredna dva meseca. Dosadašnje iskustvo pokazuje da se povodom sajma automobila, neposredno pre, za vreme, na samom sajmu, i posle sajma automobila, proda čak četvrtina ukupnog broja prodatih novih automobila tokom čitave godine.

Sektor prateće industrije, koji se predstavio izuzetno raskošnom ponudom rezervnih delova, derivata naftne industrije, auto-galanterije i kozmetike, tuning opreme i naročito sadržajnom izložbom garažno-servisne opreme, opravdao je očekivanja i izlagača i posetilaca. 

Izuzetno veliki i kvalitetan posao obavile su i banke, lizing i osiguravajuće kompanije, te sektori finansiranja u samim auto-moto kućama, prodavcima i distributerima, koji su gotovo bez izuzetka nudili privilegovane, povoljne sajamske finansijske konstrukcije kako bi kupac za isti novac dobio što povoljnije uslove kreditiranja, povlastice u dodatnoj opremi vozila, produženoj garanciji i uslovima servisiranja.

Podrazumeva se da jedna ovakva manifestacija nije mogla da prođe bez različitih prigodnih ali i reprezentativnih izbora, vrednovanja i rangiranja.

Tako je nekoliko dana pre zvaničnog početka rada Salona, ali u sklopu njegovog pratećeg programa, u krugu Beogradskog sajma održan tradicionalni, novinarski "Press slalom 2019",  u organizaciji Beogradskog sajma i Udruženja novinara Srbije. U dve klase pobedile su žene - Marija Simić, novinarka portala automototest.tv, i Nevena Kostadinović, novinarka "Auto magazina".

Već tokom prvog dana Salona automobila, žiri Asocijacije automobilskih novinara Srbije "Automobilom godine" za 2019. godinu proglasio - "Peugeot 508". (Druga je bila Toyota Corolla 100, a treći Ford Focus.) Nagradu je uručila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Automobilski forum

Stručni žiri sastavljen od predstavnika Privredne komore Srbije, Agencije za zaštitu životne sredine, Agencije za bezbednost saobraćaja, Centra za motorna vozila AMSS, Centra za promociju održivog razvoja i kompanije Metro Market za automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu, "EKO automobil 2019. godine u Srbiji", proglasio je - Toyotu Corollu 1.8 Hybrid. Priznanje je predstavniku Toyote uručio Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine u Vladi Republike Srbije.

Stručni žiri Beogradskog sajma dodelio je priznanja izlagačima i učesnicima Salona automobila u nekoliko kategorija. U kategoriji "putnička vozila" Grand prix je dodeljen kompaniji Star Import d.o.o., Srbija, a "specijalna priznanja" u toj kategoriji dobili su Delta Motors d.o.o., Beograd, Renault - Nissan d.o.o., Beograd, British Motors d.o.o., Beograd, i Toyota Srbija d.o.o., Beograd.  U kategoriji "laka privredna vozila" Grand Prix je dodeljen kompaniji Porsche SCG d.o.o., Beograd, a "specijalna priznanja" u toj kategoriji dobile su kompanije Opel Southeast Europe LLC, Beograd, i FCA Srbija, Kragujevac. U kategoriji "prateća industrija" Grand prix je dobila kompanija NIS a.d., Novi Sad,  a "specijalna priznanja" u ovoj kategoriji dodeljena su kompanijama TAB baterije d.o.o., Beograd, i Marinković Hofmann d.o.o., Velika Moštanica. "Specijalna priznanja" van kategorija dobili su državni sekretar za nauku prof. dr Vladimir Popović i kompanija Royal Line, Novi Sad.

Nagrade 2019

Automobilski forum, udruženje automobilskih novinara i drugih stručnjaka u oblasti automobilizma za "Automobil godine 2019" takođe je proglasio - Peugeot 508. Za različite zasluge u auto-moto branši, Forum je priznanja dodelio ministru odbrane Aleksandru Vulinu, kompanijama "Josera skuteri", Volvo, "Tunap", "Plattner", "Pneumatech", "Triplak", "T Group" i "Royal Step marketing", a Zoran Lupšić, projekt menadžer Salona automobila i Motopassiona, dobitnik je priznanja "za organizaciju najuspešnijeg sajma automobila i motocikala".

Salon automobila i Motopassion ni ove godine nisu mogli bez tradicionalnog i nezaobilaznog podsećanja na lepotice koje dodatno ukrašavaju ionako sjajne modele automobila i motocikala. Pobednica ovogodišnjeg takmičenja za Miss Salona automobila i Motopassiona bila je Nevena Golubović, u pratnji već pominjanog "Peugeota 508".

Miss 2019

Prateći program obeležila su i dva izuzetna sportska hepeninga. Prvo je Nemanja Milovanović, šampion Srbije i vozač tima "Planetwin 365", pred predstojeći šampionat u kružnim trkama na Hungaroringu, predstavio svoj novi takmičarski "seat kupra". Potom je gost Salona bio Roman Rusinov, glavni vozač i menadžer G-Drive Racing tima, jedini ruski vozač koji je i nosilac titule svetskog šampiona. On je na štandu NIS-a predstavio bolid ekipe G-Drive Racing - prototip Oreca, mašinu neverovatnih sposobnosti, sa motorom zapremine 4,5 litra, snage 490 konjskih snaga, a sa masom od 900 kg, razvija neverovatnu brzinu do 340 km/h.

Salon automobila i "Motopassion" izuzetnu pažnju su posvetili i stručnom pratećem programu, posebno njegovim zakonskim i tehničkim "disciplinama". Tako su PU "Međunarodni trasport" i generalni zastupnik kompanije VDO za Srbiju, firma "Tahograf BG", prezentovali novine iz oblasti radnog vremena vozača i tahografa, sa temama: "Najčešće greške vozača, nedoumice u vezi korišćenja tahografa, tumačenju odredbi zakona, problemi u praksi" i "Oprez kod nabavke novih vozila - smart tahografi ili ne". Održan je i izuzetan panel pod nazivom "Digitalizacija u industriji električnih automobila", u organizaciji Privredne komore Srbije, Elektrotehničkog fakulteta i SANU. Prateći program bio je bogatiji i za jednu kompletnu naučnu konferenciju - "YOURS 2019 - Young Researchers Conference 2019", u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i redakcije naučnog časopisa "Journal of Applied Engineering Science", oslonjenu na istraživanja u oblastima "vozila i drugih oblika transporta" i "logistike i transporta".

Za sve to vreme Nacionalna vozačka akademija NAVAK je svakodnevno praktično edukovala vozače o bezbednim tehnikama vožnje, Sportsko udruženje "Moto klub Bezbednost" takođe svakodnevno je organizovalo treninge bezbedne vožnje, a zainteresovani su mogli i da se od prvog do poslednjeg dana sajma okušaju u test i demo vožnji skutera, bicikala i trotineta na električni pogon.

NAVAK

Zbog svega toga je, po mišljenju i izlagača i posetilaca ove manifestacije, Beogradski sajam i ovog puta svoj deo posla obavio odlično. Već i posle prvog sumiranja rezultata i utisaka jasno je da će 54. Salon automobila i 13. "Motopassion" ostati zabeleženi kao veoma uspešni. Po mišljenju većine izlagača, ovogodišnja manifestacija bila je u organizacionom smislu do sada najbolja, a i poseta je sa stanovišta izlagača bila - kvalitetnija. Taj uspeh biće potvrđen tek ako se reflektuje kroz ekspanziju kapaciteta svih učesnika na auto-moto tržištu, kupovnu i platežnu moć potencijalnih kupaca i sve potencijale privrede u celini.

Press služba Beogradskog sajma

 

Pogledajte još i: