Prioritet dolazak na cilj - PRESS Gabor Sagmajster

Šesti ispraćaj Gabora Sagmajstera na najteže i najzahtevnije takmičenje na dva i četiri točka Dakar reli, upriličen je u prostorijama Euro petrola generalnog sponzora, višestrukog šampiona u moto krosu. Mala je bila prostorija za veliki broj predstavnika sredstava javnog informisanja, koji su prisustvovali konferenciji za novinare, u nameri da što više detalja prenesu ljubiteljima sporta brzina.
- Bez mnogo pametovanja, a i na zahtev samog sponzora na Dakaru 2013 imam primarni zadatak, a to je da stignem na cilj. Za razliku od prošle godine, kada sam jurio plasman, opet na zahtev sponzora, odustao sam petog dana, jer je motor izdahnu. Kada smo kod istog KTM od 450 kubika već je naravno na startu i zahavljujući mehaničaru Šugavara Dakar tima Kajzeru Torstenu, u perfektnom je stanju. Nije nikakva umetnost odvrnuti gas do kraja, veće je znanje, znati kada treba otpustiti gas i stići do od starta do cilj svih 14 dana koliko traje maratonsko reli takmičenje. Psiho fizički sam kao i uvek odlično pripremljen i verujem da realno, sa iskustvom koje posedujem i ako motor izdrži, sasvim sigurno mogu ispod 50 mesta u plasamnu svih motociklista da stignem do cilja. Nije zoreg napomenuti da su prvih 20 pozicija rezervisan eza fabričke vozače i jake privatne timove – rekao je Sagmajster.
Petočlana družina put Lime glavnog grada Perua, kreće poslednjeg dana godine na izmaku, sa aerodroma Nikola Tesla u Beogradu.
- Letimo iz Beograda preko Madrida, gde ćemo proslaviti doček Nove godine, i posle pauze nastaviti za Južnu Ameriku, da bi već popodne 1. januara stigle u Limu. Sutradan nas očekuje finalni tehnički prijem i tada praktično za nas startuje Dakar. Zvanični start zakazan je za 5. januar, a cilj je petnaest dana kasnije u glavnom gradu Čilea, gde ću se iskreno verujem pojaviti kao i prethodna tri puta – veli Sagmajster.

autor: Vladica Šljivić
 

Pogledajte još i: