Proizvodnja novog Renault Clia u Turskoj

Francuski proizvođač automobila Renault planira da proizvodi više od 70 % svih modela Clio u Turskoj. Francuska vlada je vlasnik 15 % Renaulta, a proizvođač automobila odluku da prebaci proizvodnju u zemlje sa nižim troškovima i zaradama obrazlaže lošim odnosom sa francuskim vlastima.

U 2011. godini, Renaultove fabrike u Francuskoj proizvele su 42 % svih evropskih isporučenih modela u poređenju sa PSA Peugeot-Citroen grupom, gde je ta brojka 64 %. Peugeot je ranije najavio otpuštanje 8.000 radnika i zatvaranje nekoliko francuskih pogona do kraja godine.

Godine 2010., direktora Renaulta Carlos Ghosna, pozvao je bivši predsednik Francuske Nicolas Sarkozy nakon izveštaja da će proizvodnja modela Clio krenuti u inostranstvu. "Oni (Renault) su očigledno pod pritiskom jer moraju odlučiti da li da proizvode više Clia u Francuskoj kako bi održali mir sa vladom", izjavio je analitičar Philippe Houchois iz banke UBS UK.

Renault je potvrdio da će se novi Clio istovremeno proizvoditi u fabrici Flins u Francuskoj i Bursa postrojenjima u Turskoj, ali nije ponudio konkretne detalje u vezi ove odluke. "U ovom trenutku, Renault ne može pružiti nikakve nove podatke o podeljenoj proizvodnji novog modela Clio između ove dve fabrike. U Flins-u, proizvodnja će biti podeljena između modela Renault Clio i ZOE, prema zahtevima tržišta. Pored toga, kompanija je nedavno najavila da će porodica modela Clio biti proširena verzijom Clio Longlife proizvedenim u pogonu Flins", saopšteno je iz Renaulta.

Izvor: Netauto.rs

Foto: arhiva Autoblog.rs / Renault

Pogledajte još i: