RedBull ring – novi izazov za Vesnića i EKO Racing Team

Posle pauze od gotovo mesec dana i dobrih rezultata ostvarenih na otvaranju sezone na mađarskom Hungaroringu, EKO Racing Team Vesnić, kreće put Austrije gde će na još jednoj poznatoj evropskoj stazi pokušati da opravda ulogu favorita u ovogodišnjem šampionatu centralne Evrope na kružnim stazama.

Ovoga puta na RedBull ringu boje tima braniće samo Milovan Mikica Vesnić, za volanom Vauxhall Vectre STW, dok drugi član ekipe, Rudi Pešović, zbog poslovnih obaveza preskače drugu trku CEZ-a.

„Posle dvostruke pobede u Mađarskoj sa optimizmom putujemo u Austriju. Ipak ne spavamo na lovorikama i po svoj prilici ovoga puta biće nam dosta teže doći do novog trijumfa. Prvenstveno, jer se na listi prijava nalazi kompletan češki KT Motorsport, na čelu sa mojim najvećim rivalom u okviru CEZ-a, Marekom Friedom, koji vozi svoj superbrzi Lotus Exige GT-R. Otežavajuća okolnost je i sam program trke u Austriji. Organizatori su za razliku od Mađarske u jednu diviziju spojili nas iz klase D4-2000ccm i kompletan ESET Tourenwagen CUP, čime se broj učesnika u trci, po prijavama, podigao na neverovatnih 56! – izjavio je Vesnić pred polazak u Austriju – „To i ne bi predstavljalo neki preveliki problem da u istom trenutku stazu ne delimo mi koji vozimo automobile sa oko 300KS i vozači  Twingo kupa koji imaju nešto preko 70KS. Kada na sve to uzmemo u obzir da su u pitanju dosta neiskusni takmičari možete zamisliti na šta će da liči trka kada ih mi koji se borimo za prve pozicije počnemo pristizati već u 3-4 krugu. U takvoj situaciji komplikuje se i sam trening na kome treba da ostvarimo što bolje pozicije za start trke. Biće gotovo nemoguće izvesti čist brz krug, tako da će počevši od kvalifikacija pa do kraja samih trka sreća imati presudan uticaj na tok takmičenja u Austriji.“ – zabrinut je Vesnić koji dodaje – „Na sve to prema sadašnjoj vremenskoj prognozi očekuje nas vikend sa obilnom kišom koji dodatno komplikuje celu situaciju. Ali šta je tu je. Okolnosti su iste za sve nas koji se budemo takmičili na RedBull ringu i moj tim i ja se moramo prilagoditi situaciji na terenu. Nadam se da se u Srbiju vraćamo sa novim bodovima i lepim vestima iz Austrije. Meni je iskreno žao što očito neću moći da prikažem ni svoj, niti maksimum svog automobila, a iskreno sam se radovao vožnji na RedBull ringu, koji je  jedna od mojih omiljenih staza.“

Za EKO Racing Team Vesnić takmičarski vikend počinje u četvrtak 21. maja kada su na programi nezvanični treninzi. Dan kasnije Vesnić vozi kvalifikacije za obe trke. Prve u 08h30, a druge u 09h55,  gde će u vožnjama od po 25 minuta pokušati da ostvari što bolja vremena za 30 minuta duge trke koje predstavljaju kulminaciju vikenda. Prva trka se vozi u subotu 23. maja sa početkom u 09h25,  dok je po programu organizatora start druge zakazan u nedelju u 15h30.

Staza RedBull Ring, nekada poznata i kao Osterreichring i A1 ring, se nalazi blizu mesta Spielberg u Austriji. Najnovija verzija staze, na kojoj se između ostalog vozi Formula 1 i DTM, duga je 4.326 metara i ima 9 krivina od čega su samo dve leve. Odlikuju je u stilu Alpa  velike uzbrdice i nizbrdice. Koliko je staza popularna potvrđuje i predstojeći trkački vikend koji će pored vozača CEZ-a ugostiti i Masserati World Trofeo, italijanski Renault Clio CUP, Formulu Renault 2.0, češki ESET V4 CUP, austrijski P9 i DMV kao i šampionat Slovenije. Broj učesnika preći će brojku od 200 takmičara, iz cele Evrope!

Izvor: PR saopštenje

Pogledajte još i: