Renault Megane RS Trophy-R je najbrži serijski automobil sa prednjim pogonom na Nirburgringu

Renault predstavlja MEGANE R.S. TROPHY-R, novi nastavak sage započete pre 15 godina. Kao i njegovi legendarni prethodnici, i novi model je postavio novi rekord staze Nordschleife u klasi serijskih automobila sa prednjim pogonom. Ističe Renault Sport-ovu strast prema izazovima i performansama.

  • U poredjenju sa Megane-om R.S. Trophy, Renault MEGANE R.S. TROPHY-R, pokretan identičnim motorom snage 300 KS, veću brzinu duguje smanjenju mase (do 130 kg), zahvatima na aerodinamici i radikalnim izmenama šasije za bolje prianjanje.
  • Renault MEGANE R.S. TROPHY-R u prodaju kreće pre kraja 2019. kao ekskluzivna ograničena serija koja će se proizvesti u samo nekoliko stotina komada.
  • Renault Sport je izgradio snažnu vezu sa nekim od najpoznatijih proizvođača specijalizovanih u svojim područjima: Akrapovič, Brembo, Bridgestone, Öhlins i Sabelt
  • MEGANE R.S. TROPHY-R postavio je rekordno vreme kruga Nordschleifea od 07’40’’100, odnosno 07’45’’389 za službenu dužinu celog kruga od 20.832 km.

 

MEGANE R.S. TROPHY-R će prvi put pred oči javnosti izaći 24. maja u Monaku, u sklopu trke Formule 1 za VN Monaka koja se održava 24. maja, a za upravljačem će biti vozači ekipe Renault F1 Team, Daniel Ricciardo i Nico Hülkenberg.

Renault Megane RS Trophy-R

 

U skladu sa tradicijom Renault Sporta, MEGANE R.S. TROPHY-R nove generacije vrhunske performanse ne duguje samo sirovoj snazi. Naime, njegov motor je identičan motoru snage 300 KS koji pokreće Megane R.S. Trophy, predstavljen početkom 2019. MEGANE R.S. TROPHY-R razvijen je kao trkački automobil u vrlo kratkom vremenu. Iza njega stoji mala, predana ekipa koja se fokusirala na tri područja: najvećem mogućem smanjenju mase (do 130 kg u odnosu na Megane R.S. Trophy bez dodatne opreme), izmenama na aerodinamici, radikalnim zahvatima na osovinama.

Rezultati oduzimaju dah: 5. aprila  2019. MEGANE R.S. TROPHY-R postavio je novi rekord za serijske automobile sa prednjim pogonom na stazi Nordschleife na Nürburgringu, sada već svetski poznatoj testnoj stazi za sportske automobile. Udaljenost od 20,600 km prešao je za 7'40''100, a ceo službeni krug Nordschleifea za 07’45’’389.

 Renault Megane RS Trophy-R

 

Priča o Meganeu R.S. i „Ringu” traje već više od 10 godina. Započela je 2008. prvim rekordom u kategoriji serijskih automobila sa prednjim pogonom: Megane R.S. R26.R krug oko staze napravio je za 8 minuta i 17 sekundi. Ovaj rekord je 2011. srušila druga generacija Megane-a R.S. Trophy, za čijim je upravljačem bio Laurent Hurgon (8'07''97). Tri godine kasnije, prvi put je probijena magična granica od 8 minuta. Megane III R.S. Trophy-R stazu je prešao za 7'54''36. Bio je i jedan od onih koji su vozili novu generaciju Meganea R.S. TROPHY-R na putu do novog rekorda, u kojem je svaku novu sekundu sve teže dohvatiti.

MEGANE R.S. TROPHY-R u prodaju stiže do kraja 2019. kao ekskluzivna ograničena serija koja će se proizvoditi u nekoliko stotina primeraka.

 

Daniel Ricciardo i Nico Hülkenberg, vozači tima Renault F1 Team će biti za upravljačem MEGANEA R.S. TROPHY-R u petak 24. maja 2019., pre trke Formule 1 za Veliku nagradu Monaka, gde će ova nova verzija biti predstavljena javnosti.

 

Renault Sport nastavlja da gradi čvrstu saradnju sa partnerima: Akrapovič je razvio izduvni sistem, Brembo kočnice, Bridgestone gume, Öhlins amortizere, a Sabelt školjkasta sedišta.

 

Nordschleife: nova službena dužina staze za merenje vremena kruga. Do ove godine, većina vremena krugova i do sada neslužbenih rekorda zabeležena je za dužinu staze od 20,600 km (početak merenja vremena kruga na kraju startno-ciljne pozicije Nordschleifea u tački T13, kraj merenja vremena na početku startno-ciljne pozicije u tački T13). Od 2019. službena dužina kruga staze Nürburgring je 20,832 km za ceo krug Nordschleifea sa početkom i završetkom merenja vremena kruga na startno-ciljnoj poziciji staze. U tom kontekstu, vreme koje je ostvario Megane R.S. Trophy-R svrstava se u klasu kompaktnih automobila (samo homologovana serijska vozila bez modifikacija).

 

Sem manje težine, Megane RS Trophy-R odlikuju i unapređena aerodinamika, kao i doterana šasija.

Na kraju, deo paketa čine i Akrapovič izduvni sistem, Brembo kočnice, Bridgestone gume i Öhlins amortizeri.

 

PR

Pogledajte još i: