Renault ulaže u fabriku Cleon

Renault je objavio da će uskoro uložiti 300 miliona evra u modernizaciju svoje fabrike motora i menjača u mestu Cleon.

Na prijemu Ekonomske komisije Francuskog senata, Carlos Tavares ispred Renaulta je izneo podatak da će ova fabrika uložiti pomenutu sumu novca u svoju fabriku kako bi omogućila masovnija proizvodnju električnih pogonskih agregata.

Ova fabrika koja zadovoljava ISO 14001 standard proizvede godišnje gotovo pola miliona pogonskih agregata i sedam stotina hiljada menjačkih kutija. Pogon je osnovan 1958. godine i služio je za proizvodnju menjačkih kutija, da bi nakon toga započela proizvodnja i pogonskih agregata koji su se proslavili svojom pouzdanošću, niskim troškovima održavanja i ekonomičnošću.

U fabrici se trenutno proizvode motori M9R (2.0 dCi), F9Q (1.9 dCi), F4R (2.0 benzinac), kao i V9X (3.0 V6 dCi) i G9T (2.2 dCi za privredna vozila). Od menjačkih kutija u proizvodnji su JH, JR, PK i PF. Od motora koji su proslavili Renault treba pomenuti „C“ seriju koja je uspešno službovala u popularnoj četvorci, kao i u nešto većoj zapremini u raznim modelima poput petice, devetke, 18-ice, Twinga, kao i u vozilima drugih proizvođača.

Od ukupne proizvodnje, 40% ide za ugradnju u Renault vozila, a preostalih 60 % se šalje Daciji (menjačke kutije), Nissanu, Renault Samsungu, Suzukiju i Opelu.

Izvor: Netauto.rs

Pogledajte još i: