Sagmajster spreman za nove izazove Dakar relija

Po šesti put u Južnoj Americi, od 5. do 18. januara 2014. godine, Dakar nastavlja svoj istraživački pohod po Argentini, Boliviji i Čileu. Na ovom prestižnom, ujedno najtežem i najzahtevnijem auto-moto takmičenju, Srbiju će po sedmi put reprezentovati Gabor Sagmajster. Kao i prethodnih nekoliko sezona Euro Petrol i Euro Gas biće generalni sponzor našem hrabrom i neustrašivom „jahaču“ metalnog KTM ata.

Ovogodišnji, 36. po redu, Dakar reli kreće iz Rozaria (Argentina), preko Salta (Argentina), kroz Boliviju, sve do Valpariso (Čile) gde je posle više od 8.500 kilometara planiran cilj.  

Gabor Sagmajster je srpski motorciklista, višestruki šampion Srbije u motokrosu i višestruki učesnik Dakar relija. Rođen je 3. juna 1971. u Subotici. Takmiči se od 1993. godine i od tada je četiri puta bio šampion države u motokrosu, devet puta vicešampion države, tri puta treći u državi. Takođe, ima deset ekipnih titula prvaka države sa Sagmajster timom.

Gabor Sagmajster spreman je da se po sedmi put upusti u avanturu i učestvuje u najprestižnijem reliju na svetu, Dakar reliju. Povodom toga održana je press konferencija u Beogradu na kojoj su pored Sagmajstera bili Predrag Milinković i kondicioni trener Zoran Ivanović.

- Pre svega zahvaljujem se Euro Petrolu i Euro Gasu koji su šest godina uz mene, ali tu su naravno i ostali koji su mi omogućili da učestvujem na Dakar reliju kao što su Ministarstvo sporta republike Srbije, Pokrajinska vlada, Grad Subotica i ostali sponzori koje predvodi SAT Trakt koji je već petu godinu uz mene. Ove godine reli će biti dužine oko 8.500 kilometara sa specijalnim etapama koje će biti duže nego do sada i koje će činiti oko 4500 kilometara. I ove godine ću voziti motor marke KTM od 450 kubika, 85 konja. Motor je totalno obnovljen i ima novi blok i agregat. Mislim da sam psiho-fizički spreman i da ću uspeti ostvariti bolje vreme u odnosu na prošlu godinu kada sam zauzeo osmo mesto u konkurenciji privatnih ekipa. - rekao je Gabor na početku.

Zoran Ivanović, kondicioni trener koji već treću sezonu sprema Gabora Sagmajstera ističe spremnost subotičanina da se takmiči na najprestižnijem reliju. - Treću sezonu sarađujemo i imamo veoma dobru komunikaciju i dobro iskustvo. Praktički po završetku prošlogodišnjeg relija već smo započeli sa pripremama za novi. Zadržali smo osnovnu koncepciju rada. Na ovom takmičnju pored motora veliku ulogu ima i dobra psiho fizička sprema vozača. Ove godine smo obavili obavezu više jer je Gabor učestvovao na Balkanskom krosu. Do odlaska na prvenstvo odradio je preko dvesto treninga. Gabor je nažalost imao peh kada je pao sa motora i povredio rame. Kada se oporavio nastavili smo sa treninzima. Mislim da je trenutno na nivou fizičke spreme kakvu je imao i prošle godine i da je u potpunosti spreman za veliko takmičenje. Želeo sam da odradimo i visinskim pripremama s obzirom da se ove godine voziti i u Boliviji gde će vozači biti na velikim nadmorskim visinama, alio zbog opravdanih razloga to je izostalo.

Predrag Milinković ističe da ove godine takmičare čeka izuzetno težak reli, organizatori su se potrudili da otežaju rute. Već prvi dan ih čeka 809 kilometara a drugog dana takmičnja susrešće se sa crnim peščanim dinama, gde je pre nekoliko godina Boža Ristić odustao. Nakon dve etape neće imati pravo na asistencije, što znači kada se vrate u kamp moraće sami da srede svoje motore umesto mehaničara i da ih pripreme za nastavak takmičenja. Svake godine je reli u Argentini i Čileu ali su uvek nove etape, nove staze i putanje. Ove godine prolazi se i kroz predele Bolivije.

Sagmajster ističe da će biti član dobre ekipe, pored njega su Miran Stanovnik, još dva mlada Slovenca i jedan takmičar iz Mađarske. Svi spadaju među najbolje u svojim zemljama u reliju. Na Dakar reliju ima dve konkurencije, tu su fabrički vozači koji su favoriti jer iza njih stoje kompletni timovi ljudi i privatne ekipe kod kojih je više vozača oslonjeno na jednog mehaničara i na samog sebe. Gabor je spreman za novi reli, ističe da samo jednom nije uspeo da završi reli a četiri puta mu je to prošlo za rukom.

 

PR saopštenje

Pogledajte još i: