SERBIA RALLY 2013 – KRAJ I PRE POČETKA - SAOPSTENJE

Sportska komisija je dobila zvaničnu informaciju od Organizacionog odbora 46. Srbija relija u vezi otkazivanja takmičenja, te je nakon negativnog izveštaja od Uprave saobraćajne policije iz Užica u skladu sa čl.141. Međunarodnog sportskog pravilnika FIA otkazan 46. Srbija reli.

 

Ivan Jevtić, direktor Srbija relija se obratio medijima na konferenciji i istakao razloge za otkazivanje 46. Srbija relija “Reli je otkazan iz tehničkih razloga, nemogućnosti da odgovorimo jutrošnjem zahtevu da prikupimo 832 saobraćajna znaka i 1300 m zaštitne barijere punjene vodom. Mi smo pripremili određeni broj znakova koji bi pokrili značajne izveštaj o promeni saobraćaja na deonicama koje su zatvorene zbog Relija. Kako u Užicu i okolini fizički ne postoji tolika količina vertikalne saobraćajne siganlizacije, koju smo morali da postavimo, shvatio sam u kom pravcu sve to vodi i odlučili smo da otkažemo reli.” dodajući da “Mi zaista za 24 sata nismo mogli da izadjemo na kraj sa zahtevima koji su nam postavljeni, ne opravdavam sebe ni organizaciju ali u ovako kratkom roku znake čija je dužina 3m sa fiksiranim postoljem nismo mogli da pribavimo iako smo imali dobru volju. Takođe ti isti znaci moraju biti samo dva sata pre brzinca ranije postavljeni nikako pre, što je fizički nemoguće. Policija je zahtevala i da obiđemo zajedno prve deonice, savet je bio da prođemo kroz sve staze ali znakovi u tolikoj količini nisu postojali na deonicama te smo timski odlučili da je bolje da se reli ne održi. Volja da se Reli održi evidentno nije postojala a mi smo sa pripremama počeli pre tri meseca i prvih dva meseca su svi papiri koje smo imali bili u redu.

 

Kada je reč o sportskoj strani Relija, Jevtić je istakao da su svi FIA zahtevi ispunjeni i dodao “ Zvanični dokument koji je Džon Anagnostopulos, FIA posmatrač poslao u Svetsku automobilsku organizaciju je pozitivan a rečeno nam je da je naš najveći greh to što smo obezbedili i više nego što oni traže. Po njima su naši brzinski ispiti perfektni kao i stanje na brzincima uz sve njihove standarde za ceremonijalno otvaranje, press centar i mnogobrojni zahtevi. Ovi problemi u inostranstvu ne postoje jer se jasno zna ko je sve uklučen u proces. Nama je data odgovornost a onda smo bili sprečeni uz odsustvo ostalih da se ukluče u proces organizacije. Žao nam je jer je reli okupio 29 posada i 7 stranih novinarskih ekipa iz Bugarske, Italije, Češke, Makedonije a izazvao je interesovanje 37 zemalja što je veliki uspeh.” 

 

Ako uporedimo Bugarski i Srpski reli, bugarski koeficijent je 20, dok je srpski 10. “Njihov reli obezbeđuje 24 policajaca. Zahtev za naš reli je bio da preko 250 policajaca i 150 redara budu na trasi koja je dugačka 50km što znači da na svakih 100 metara da imamo čoveka. Mislim da je u našoj svesti problem tragedija na prošlogodišnjoj trci na Tari ali svakako ne može se porediti takmičenje međunarodnog relija sa brdskim trkama.”

 

Jevtić je na kraju konferencije novinarima dao na uvid u izveštaj iz Uprave saobraćajne policije a na pitanje kako će se ova situacija odraziti na Srbiju rekao : “Verujemo da se ovogodišnje otkazivanje neće odraziti na naš status u FIA, jer takmičenje koje traje 46 godina ne bi valjalo da se ugasi. Ostaje da sačekamo njihovu odluku ali se nadam da je nablaža kazna da nam umanje koeficijent” 

 

SERBIA RALLY PRESS

Pogledajte još i: