Srpska E-sport federacija i AMSS na zajedničkom poslu: Najava E-sport kupa Balkana

Iako mnogi misle da su trkačke igre na računarima i konzolama nerealne i da služe za ubijanje vremena i “iživljavanje“ po virtuelnim ulicama, bez posledica po vozača, trebalo bi da razmisle ponovo.

Istina je da postoje arkadne igre, kao što su na primer Need for Speed i Forza Horizon, kojima su ciljna grupa ljudi koji bi želeli da se zabave i pri tom voze od nekih najskupljih automobila.

Međutim, sa druge strane se nalaze simulacije, kojima je cilj da verno prenesu ponašanja automobila iz stvarnog u virtuelni svet.

Sve je započelo davne 1982. kada je Namko napravio arkadnu igru Pole Position, koju je izdavač Atari reklamirao kao nevorovatno realističnu.

Prva prava simulacija nastala je 1989. kada je Papirus lansirao “Indianapolis 500: The Simulation”, koja je bila prva igra koja je simulirala ponašanje automobila, što je do tada bilo neviđeno.

Razvojni tim iz Platipusa je 1998. izbacio igru Grand Prix Legends koja je pokrenula pravu revoluciju u ovom žanru. Vozač WTCR “hjundaija“ Norbert Mihelis je zahvaljujući upravo toj igri postao trkač. Još dok je studirao Mihelis je u slobodno vreme igrao Grand Prix Legends, osvojivši i dve titule u Mađarskom šampionatu. Njega je zapazio Gabor Veber, koji je isto tako bio virtuelni trkač i preporučio ga je Zoltanu Zengeu, a ostalo je istorija.

Sada velika većina vozača provodi slobodno vreme u virtulenom trkačkom svetu. Hose Marija Lopes, Ešli Saton, Maks Ferštapen i veliki broj vozača iz Naskar i Indikar šampionata redovno se trka u iRacing simulatoru, dok Rene Rast i Nikolas Hamilton koriste Project CARS 2.

Međutim suština ovog teksta nije istorija simulacija, već najava novog virtuelnog šampionata, kojiem je cilj okupiti što više takmičara sa prostora Balkana.

Srpska E-sport federacija i Auto-moto savez Srbije organizuju takmičenje pod nazivom E-sport kup Balkana u simulaciji vožnje na računarima. On se odvija kroz tri kvalifikaciona dela, a finalno takmičenje biće održano na štandu Auto Moto Saveza Srbije na Beogradskom sajmu automobila 30. i 31. marta 2019.

Prve kvalifikacije voze se onlajn, na internetu, na RaceRoom simulaciji, a serija koja će biti vožena je WTCR 2018. RaceRoom simulaciju vožnje može svako da instalira na svom računaru. Kalendar za ovo takmičenje sadrži četiri trke, a prvih šest iz ovog dela kvalifikuju se direktno za finale. Detaljnija uputstva za prijavu pronaći ćete ovde:http://balkan-raceroom.boards.net/thread/57/sign-prijave-wtcr-esports-balkan

Balkan RaceRoom liga, koja organizuje online kvalifikacije za e-Sports Balkan kup, stvorena je 2016 godine i od početka organizuje onlajn šampionate isključivo u RaceRoom simulaciji vožnje. Do sada je voženo više šampionata sa modovima WTCC 2015, DTM 2016, GT3, DTM 1992, Formula 2, WTCR 2018. Liga okuplja uglavnom vozače sa bivšeg jugoslovenskog, tj. prostora Balkana i tokom svog postojanja znatno je proširila broj zemalja učesnika šampionata.

Svi zainteresovani koji žele da se priključe Ligi i isprobaju svoja vozačka umeća u simulacijama trka mogu to da učine na zvaničnoj internet stranici ligehttp://www.balkanraceroom.net/Home.html, ili na Fejsbuk grupi Balkan RaceRoom League.

Drugi kvalifikacioni deo biće takmičenje koje se odvija oflajn, na simulatorima u kafeu Drži levo, na simulaciji RFACTOR, a serija koja se vozi biće BTCC. Kalendar za ovo takmičenje sadrži šest trka. Prvih šest takmičara iz ove faze kvalifikuju se direktno za finale.

Treći kvalifikacioni deo E-sport Balkan kupa odvija se oflajn, na simulatorima na RaceRoom simulaciji, a serija koja će biti vožena je WTCR 2018. U ovom delu kvalifikacija tražiće se šest najbržih među posetiocima Beogradskog sajma automobila na stazi koja će biti objavljena prilikom otvaranja štanda AMSS.

Finale E-sport Balkan kupa takođe će biti održano na štandu AMSS, na Beogradskom sajmu automobila i imaće 24 učesnika, po šest najbržih iz svih kvalifikacionih kupova i još šest vajldkard takmičara – VIP zvanica. Detalji finalnog dela takmičenja biće objavljeni 1. marta 2019.

Izvor: Serbiaring.com

 

Pogledajte još i: