SUV prvi put u istoriji najprodavaniji segment novih auta u Evropi

U Evropi su uvek "glavni igrači" na automobilskom tržištu bili hatchback modeli B i C segmenta, kao što su Ford Fiesta i Volkswagen Golf. SUV modeli nikada nisu bili toliko u trendu, ali čini se da je ovoga puta ukus evropskog kupca pogođen pravo u centar.

Prvi put u istoriji, automobili kategorije SUV predstavljaju najprodavaniji segment u Evropi. Prošle godine, novi SUV kupilo je 22,49 % kupaca, što je značajna promena u odnosu na 2014. godinu (SUV segment predstavljao je 19,81 % tržišta). Na Starom kontinentu prošle godine je prodato ukupno 3,2 miliona SUV modela, što je za četvrtinu više nego 2014. godine u apsolutnim prodajnim brojkama.

Najprodavaniji je Nissan, koji je u Evropi prodao 376.000 vozila iz kategorije SUV. Procentualno je najviše rastla prodaja srednje velikih SUV modela, u koje spadaju modeli kao što su Toyota RAV4, Audi Q5, BMW X3, Mercedes-Benz GLC... čija prodaja je povećana za 42 procenta.

Podsetimo, ukupno u Evropi prošle godine je prodato 14,2 miliona novih automobila, što predstavlja rast od 9 % u odnosu na 2014. godinu. Najuspešnija marka je Volkswagen, koji je na Starom kontinentu prodao 1,73 miliona automobila, drugi je Ford, sa 1,02 miliona prodatih primeraka. Ovo su i jedine dve marke koje su u Evropi uspele da prodaju preko 1 milion automobila. Renault je prodao 975 hiljada, Opel 942 hiljade primeraka.

Tržišni udeo po segmentima u Evropi:

Izvor: Automagazin.rs

Foto: arhiva Auto.blog.rs / Nissan

 

Pogledajte još i:

Range levo
Range desno