Sve što morate znati o sistemu za kontrolu pritiska u pneumaticima

Održavanje odgovarajućeg pritiska u pneumaticima je važno kako sa aspekta sigurnosti tako i sa aspekta ekonomičnosti vožnje. U ovoj oblasti vozačima može pomoći sistem TPMS koji neprestano prati pritisak u pneumaticima i odmah obaveštava vozača ako dođe do promene. Kao svaki drugi sistem, tako i TPMS treba servisirati na odgovarajući način, po mogućnosti u specijalizovanim servisnim radionicama.

Kranj, 25. oktobar 2017. – Proizvođači pneumatika i stručnjaci s područja automobilske industrije već odavno preporučuju vozačima da redovno kontrolišu pritisak u pneumaticima. To je vrlo važna kontrola kojom se povećava sigurnost, a istovremeno vozačima omogućavaju znatne uštede. Uprkos tome, serviseri centara Vulco su zapazili da pritisak u pneumaticima kod približno dve trećine vozača nije odgovarajući. U tom slučaju je korisno rešenje sistem TPMS (sistem za kontrolu pritiska u pneumaticima) koji neprestano prati pritisak u automobilskim pneumaticima. Prema Uredbi ECE-R 64  Evropske komisije, senzorima pritiska TPMS moraju biti fabrički opremljena sva nova vozila koja se prodaju u državama EU od 1. novembra 2014. Automobili na tržištu su, inače, opremljeni jednim od dva tipa TPMS sistema – posrednim ili neposrednim.

Posredni TPMS, koji je samo jedna od funkcija sistema ABS i ESP, ne zahteva servisiranje jer ne koristi dodatne senzore, odnosno ne vrši merenja, nego ih izračunava na osnovu impulsa dobijenih od ESP i ABS. Pri tome se meri obrtanje točkova jer se točak čiji pneumatik ima niži pritisak vrti brže. Posredni TPMS očitava te podatke i kad utvrdi razliku upozorava vozača signalnom sijalicom. Ovaj tip je inače jeftiniji i efikasniji, ali ne nudi preciznije podatke o pritisku u pneumaticima. Osim toga, pri posrednim merenjima stepen grešaka je prilično visok, a delovanje se odvija sa zakašnjenjem.

Neposredni sistem TPMS, čije delovanje je više komplikovano, obezbeđuje mnogo preciznije merenje pritiska i temperature. Uređaji za praćenje pritiska su obično smešteni u pneumaticima, na ventilima za vazduh, a svaki ventil je opremljen senzorom pritiska, radio odašiljačem i sopstvenom baterijom. Prikupljeni podaci se putem radija šalju u računar automobila i prikazuju na ekranu. Sinhronizacija različitih senzora sa računarom je vrlo precizna, zato u tom slučaju nije preporučljivo da se naplatak menja slobodno, a pri svakoj zameni pneumatika treba resetovati sistem i uneti nove podatke.

Saveti servisera centara Vulco za neposredne sisteme TPMS:

1.         Pneumatike servisirajte samo u specijalizovanim servisnim radionicama koje imaju odgovarajuću opremu i kvalifikovano osoblje. Tokom zamene, naime, treba raditi u skladu sa specifičnim postupcima, a osim toga, za testiranje senzora pritiska potrebni su odgovarajući dijagnostički alati. Nepravilno održavanje može vozaču natovariti dodatne troškove.

2.         Pri svakoj periodičnoj zameni pneumatika serviser treba da proveri sve pojedine elemente sistema.

3.         Senzore oštećene zbog nestručne zamene pneumatika treba odmah zameniti.

4.         Pažljivo proverite – naročito kod starijih, a posebno američkih i francuskih automobila – stanje aluminijumskih ventila sa senzorima jer često oksidiraju. U nekim slučajevima je dovoljno da se zameni samo ventil, ali ponekad, nažalost treba zameniti ceo senzor.

5.         Ako na armaturnoj ploči svetli signalna sijalica za kontrolu pritiska morate najpre proveriti pritisak u pneumaticima. Ako se merenjem pokaže da je pritisak pravilan, nešto nije u redu sa TPMS i treba što pre posetiti specijalizovanu servisnu radionicu. Ponekad može doći do problema sa pumpanjem pneumatika, a uzrok mogu biti oštećeni ventili – u tom slučaju važi pravilo da, što ih pre zamenite, trošak će biti manji.

6.         Pri kupovini novog kompleta naplataka vozači moraju obratiti pažnju i na montažu dodatnih senzora, njihovo programiranje i sistemsku konfiguraciju.

Najvažnije prednosti TPMS su bolja vodljivost vozila i kraći zaustavni put, što obezbeđuje veću sigurnost na putu. Osim toga, sistem omogućava pneumatiku duži vek trajanja i smanjuje potrošnju goriva, što pozitivno utiče kako na novčanik tako i na životnu sredinu.

PR saopštenje - Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o.

Pogledajte još i: