Svetska premijera novog Subaru “wrx” modela

Fudži teška industrija, proizvođač automobila marke Subaru, predstavila je potpuno novi model automobila „wrx sti“ na Severno američkom internacionalnom auto Salonu, koji se do 26. januara održava u Detroitu. Unapređeni „wrx“ postigao je viši nivo sportskog automobila, verno oslikavajući sam koncept ovog vozila koji glasi – „čista snaga u vašim rukama“.

Subaru je opremio novi „wrx sti“ sa moćnim turbo motorom, specijalno podešenom suspenzijom za veću rigidnost, kontrolnim centrom za vozača i mnogim drugim tehnološki naprednim alatima koji zajedno čine mašinu vrhunskih performansi.

Tokom samog razvoja, Subaru je izbrusio vozne karakteristike novog modela do savršenstva, testirajući ga u više svetskih zemalja na različitim podlogama i drugačijim uslovima vožnje. Kao i modeli prethodnih generacija i novi „wrx sti“ testiran je pri ultra visokim brzinama, kako bi se osigurala maksimalna bezbednost tokom sportske vožnje. Kroz ovaj proces, Subaru je uveo nekoliko inovacija, kao što je podignuta šasija i veća kontrola vozila pri brzinama krajnih granica.

Sam koncept „čista snaga u vašim rukama“ koji je nastao tokom razvoja nove „wrx“ serije ima za cilj da postigne još veće uzbuđenje pri vožnji sportskog sedana. Maksimalni potencijal turbo bokser motora i idealne performanse kontrole omogućuju vozaču da usmeri vozilo kako u datom trenutku zamišlja. U tom cilju, telo automobila je napravljeno lakše i kruće, intergišući opsežno pojačanje šasije.

WRX STI powertrain

Pošto je samo telo kruće i suspenzija je napravljena uz optimizaciju geometrije ogibljenja, što je uticalo na brži odziv vozila na vozačevo upravljanje, kao i na veći limit performansi u krivinama. Za još prijatniju vožnju na pogon na sva četiri točka, pored pomenutog, dodati su i Vehicle Dynamics Control (kontrola dinamike vozila) i Active Torque Vectoring (kontrola snage na točkovima). Upravo zbog ovih sistema automobil je znatno precizniji, a odnos upravljačkog mehanizma je ubrzan.

Novi „wrx-sti“ opremljen je 2,5 litarskim, horizontalno postavljenim turbo motorom, koji proizvodi 305 KS na 6.000 o/min i 393 Nm maksimalnog obrtnog momenta, dostupnog na 4.000 o/min. Pri kraju moćnog motora „wrx-sti“ ima ojačani šestostepeni manuelni menjač sa kratkim hodom za uzbudljiviju vožnju. Prenos daje bolju taktičku podršku sa zupčanika dajući sportski osećaj menjanja brzina. Uz centar koji pruža nekoliko varijanti vožnje, ona se može prilagoditi u skladu sa uslovima na putu i preferencijama vozača.

Sa simertičkim AWD sistemom kao bazom (pogon na sve točkove) i mehaničkim centralnim diferencijalom (DCCD), novi „wrx-sti“ pruža najbolje performanse bezbednosti u svojoj klasi i uzbuđenje pri vožnji. Kako i sa ostalim modelima, Subaru konstantno razvija inovacije na ovom polju, kako bi svi učesnici u saobraćaju mogli sa što većom sigurnošću da se kreću.

WRX STI interior

Dizajn eksetrijera je prepoznatljiv za ovaj model vozila, s tim da je novi „wrx“ prefinjeniji u odnosu na prethodne generacije. Nove aluminijumske felne su dizajnirane kruće i lakše, dok je sam automobil ima agresivni široki, spušten stajling pravog sportskog sedana. Integrisani branik i dupli izduvni sistem ističu nizak centar gravitacije ovog vozila i poboljšavaju mu prijanjanje za podlogu.

Enterijer u novom „wrx-u“ nove generacije je veoma unapređen, dok su sve kontrole na dohvat ruke vozača. Dekorativni paneli i metalni elementi su elegantno raspoređeni i centrirani oko kontrolnih funkcija. Ekskluzivne karakteristike su crveni akcenti na sedištima, ručici menjača i kontrolnoj tabli, a unutrašnjost je potpuno crna od poda do plafona, kako bi vozač mogao da se koncentriše samo na put. Po prvi put, „wrx sti“ dobija volan u obliku slova D, sa malim prečnikom za poboljšanje operativnosti i bržim povratnim informacijama, što ga čini još privlačnijim za vožnju. Na Salonu u Detroitu, predstavljen je model za američko tržište, dok se očekuje i za evropsko.


 

Pogledajte još i: