TCR Soči, Rusija – Borković 5. i 6. ali kažnjen u prvoj trci

Najbolji automobilista Srbije, Pančevac DUŠAN DUCA BORKOVIĆ vrlo dobro je vozio na prelepoj trkačkoj stazi u SOČIJU, u RUSIJI.

Već dobro iskusni šampion Srbije i celom svetu poznati internacionalac, u Sočiju je nosio balast od 30 kg. Uspeo je da startuje solidno i da se u toku trke opet odvažnom i znalačkom vožnjom probije na 5. poziciju i da tako završi trku, ali, onda je usledila informacija od sudija da je zbog nepropisnog sečenja krivina, u više navrata (to se nije videlo u toku tv prenosa !!!), kažnjen sa dodavanjem vremena pa mu je dodeljeno 14. mesto i ostao je bez 10 bodova. Pobedio je KOMINI ispred ORIOLE i MORBIDELIJA.

U drugoj trci je bio 6. u CILJU, pa će mu pripasti 8 bodova, što mu u ukupnom zbiru posle 14 trka daje 96 poena. Pobedio je GRAČOV ispred VERNEA i TAŠIJA.

BORKOVIĆEV tim, madjarski B 3 RACING TEAM, ipak može biti zadovoljan učinkom u SOČIJU, pre svega zbog činjenice da je njihov najmladji član, ujedno i najmladji u TCR seriji, Madjar ATILA TASSI (pre dve nedelje napunio 17 godina), osvojio prvi put podijum i treće mesto na ovako teškim trkama.

Izvor: Mojsvetbrzine.rs

U nastavku i PR saopštenje Borkovićevog tima:

TCR Soči – Sjajnom vožnjom Borković osvojio nove bodove

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković osvojio je novih osam bodova u svetskoj TCR seriji, pošto je u Sočiju drugu trku završio na šestom mestu. Istovremeno je vozaču NIS Petrol by B3 racing tima nepravednom sudijskom odlukom oduzeta peta pozicija u prvoj trci i osvojenih 10 bodova, s obzirom da je Borković kažnjen zbog navodnog skraćivanja staze. Srpski as na kratku letnju pauzu odlazi sa ukupno prikupljenih 96 bodova u dosadašnjem toku šampionata.

Borković je prvu trku startovao sa šeste pozicije, ali je već u trećem krugu sjajnom vožnjom prestigao  Gračeva za petu poziciju na kojoj je i završio prvu trku. Međutim, sudije su donele nepravednu odluku da srpskog asa kazne sa dodatih 30 sekundi, što ga je sa osvojene pete pozicije spustilo na 14. i ostavilo bez bodova. Uz sve dokaze koje je B3 racing tim želeo da priloži kako Dušan nije skraćivao stazu, već je par puta blago izletao , kako se sa njegove i kamera njegovih timskih kolega videlo da su i drugi vozači izletali, sudije ipak nisu htele da pogledaju dokazne snimke. Vozača NIS Petrol by B3 racing tima je ovakva sudijska odluka izuzetno razočarala i naljutila i smatra je u najmanju ruku čudnom.

“Borio sam se koliko sam mogao sa extra balastom. Na ovako visokim temperaturama zbog dodatih kilograma gume se više troše i srećan sam što sam uopšte uspeo obe trke da završim bez pucanja pneumatika. Imao sam najbolju brzinu od svih vozača u šampionatu koji su do sada nosili 30 kg viška i zbog toga sam jako srećan. Nismo imali idealan set up celog vikenda, ali je tim sjajno radio svoj posao. Neću se mnogo baviti komentarisanjem kazne, jer dobro znam da je nisam zaslužio, posebno kada se sve uporedi sa drugim vozačima iz prve i druge trke” –rekao je Borković.

Druga trka je prošla bez većih problema za srpskog  asa osim što je opet bilo vidljivo da je na pravcima sporiji, između ostalog i zbog maksimalnih 30 kg balasta koliko je naš as dobio ovog trkačkog vikenda zbog ostvarenih rezultata u Nemačkoj. Borković je većinu druge trke bio na osmoj poziciji, da bi u sedmom krugu sjajnim potezom obišao Oriolu za sedmo mesto, a posle izletanja Morbidelija sa staze u završnici trke u konačnom plasmanu zauzeo šestu poziciju.

“Zaista sam razočaran u ovom trenutku, ali idem dalje punom snagom u nastavak šampionata. Iskoristiću ovu kratku pauzu da se pripremim za ostatak šampionata, onoliko koliko je do mene i mog tima. Nadam se i da ćemo videti promenu u kilaži automobila od Tajlanda jer VW ima izuzetnu prednost sa 30 kg manje i 1 cm spuštenog automobila. I želim naravno da ovom prilikom čestitam mom klupskom kolegi Tašiju na osvojenom prvom postolju u sezoni” - završio je Borković

Na obe trke u Sočiju mogao se videti i baner „Invest in Serbia“ koji je srpski as izdejstvovao od čelnika TCR-a još na trkama u Nemačkoj, a isti baner stajaće i na jednom trkačkom vikendu u Aziji.

Nastavak šampionata je 28. avgusta kada se TCR karavan seli na Tajland u Buriram.

PR saopštenje

Pogledajte još i: