Toyota Prius Prime plug-in hybrid

Toyota je nedavno sa jednom zatamnjenom teaser slikom najavila da će na sajmu automobila u Njujorku promovisati još jednog člana Prius porodice, a danas je otkriveno da je to Prius Prime, nova plug-in hybrid verzija ovog automobila.

 

Prius Prime je u odnosu na regularni Prius dobio i izmenjeni prednji i zadnji deo, ima litijum-jonske baterije od 8.8 kWh, po fabričkim podacima troši tek 1,4 l/100 km, emituje 32 grama CO2 po km, a može da se kreće i samo na elektropogon kada može da pređe oko 35 km (pri brzinama do 135 km/h).

Ovde treba reći da ukupna autonomija iznosi više od 600 milja (965 km), kao i da baterijama na običnoj kućnoj utičnici treba pet i po sati za punjenje, a na 240V manje od pola tog vremena.

U odnosu na stari Prius plug-in hybrid, novi Prius Prime je prostraniji (duži je za 6 cm, širi 1,5 cm i 2,5 cm niži), ima veći prtljažnik, a smanjen je i koeficijent otpora vazduhu.

Unutrašnjost može da primi četiri putnika, a ističu se i 11.6-inčni multimedia ekran, standardna navigacija, head-up displej, premium JBL audio...

Treba pomenuti i Toyotin Safety Sense paket sa sistemima aktivne i pasivne bezbednosti, kao i Intelligent Park Assist.

Na kraju i najava da prodaja Toyote Prius Prime u SAD-u startuje na jesen.

Ivan Mitić – Auto.blog.rs

Pogledajte još i: