U Srbiji počela prodaja restilizovane Suzuki Vitare

Dizajnerski restilizovana i tehnički delimično unapređena, Suzuki Vitara je u novom izdanju stigla i na naše tržište i to po tek neznatno izmenjenim cenama u odnosu na prethodnu verziju. Otuda je sasvim opravdano i dalje zadržala epitet jednog od cenovno najpovoljnijih vozila u svojoj klasi.

Ako se ocenjuju dizajn, tehnički detalji i opremljenost, onda je, kažu u Euro Sumaru, ovlašćenom uvozniku, prodavcu i serviseru Suzuki automobila i motocikala, jasno zašto samo cena nije jedina komparativna prednost ovog modela u odnosu na konkurente.Suzuki Vitara

Vitara u novom ruhu sada se nudi i s trocilindarskim Boosterjet motorom zapremine 998 cm3, koji s ručnim petostepenim menjačem i pogonom na prednje ili sve točkove raspolaže sa 111 KS pri 5.500 obrtaja u minutu i maksimalnim obrtnim momentom od 170 Nm pri 2.000 do 3.500 o/min. U verziji s automatskim šestostepenim menjačem i pogonom na prednje točkove isti pogonski agregat maksimalni obrtni moment od 160 Nm pšostiže pri 1.800 do 4.000 o/min.Suzuki Vitara

Za one koji preferiraju više snage tu je i 1,4-litarski (1.373 cm3) Boosterjet motor sa 140 KS do kojih „stiže“ pri 5.500 o/min, dok je maksimalni obrtni moment čak 220 Nm pri 1.500 do 4.000 o/min.

Po fabričkim podacima, najekonomičniji je jednolitarski motor s pogonom na prednje točkove i ručnim menjačem, čija je prosečna potrošnja oko 5,3 litra na 100 pređenih kilometara.

Inače, sa slabijim motorom Vitara postiže 180 km/h uz ubrzanje do 100 km/h, zavisno od vrste pogona i menjača, od 11,5 do 12,5 sekundi, dok je maksimalna brzina s 1,4-litarskim motorom svih 200 km/h, uz ubrzanje do 100 km/h od 9,5 do 10,3 sekunde. Suzukijev AllGrip pogon na sva četiri točka na raspolaganju je u obe motorske verzije.

Redizajniara Vitara je uočljivo drugačija od prethodnice: dobila je novu  masku hladnjaka, u prednji branik s kvalitetnijom obradom na novu poziciju je smešten radarski sistem koji garantuje precizniju podršku pri kočenju, pouzdanije praćenje saobraćajne trake i pravovremenu detekciju saobraćajnih znakova. Prednji branik osvežen je i hrom paketom (dekorno/zašitne lajsne oko dnevnih led svetala i dve hrom lajsne na maski). I zadnji branik ima novu formu (bolji prikriva lonac izduvnog sistema/asupuha), kvalitetnije je napravljen, a ugrađena su i nova led stop svetla.

S dužinom od  4.175, širinom od 1.775, visinom od 1.610 i međuosovinskim rastojanjem od 2.500 mm, Vitara u novom izdanju garantuje zavidan komfor. Za respekt je i 375 litara zapremine u prtljažnom prostoru (1.120 litara kada se obore zadnja sedišta).

Osvežen je i enterijer, a, osim novih, kvalitetnijih materijala, ono što se odmah primećuje je nova instrument tabla sa LCD ekranom od 4.2 inča u boji s 3D funkcijama. I putnici i vozač će se radovati udobnijim sedištima, a vozač i suvozač naslonu za ruku.Suzuki Vitara

Na našem tržištu, Vitara sa 1,0-litarskim motorom se sada nudi s dva paketa opreme – Comfort i Premium. Osnovni Comfort paket dostupan je kod najjeftinije varijante, a, između ostalog, čine ga sedam vazdušnih jastuka, ISOFIX sistem pričvršćivanja dečijeg sedišta, bočna ojačanja u vratima, ESP, ABS sa EBD funkcijom, TPMS (sistem kontrole pritiska u pneumaticima), Hill Hold (pomoć pri pokretanju na uzbrdici) BAS (sistem  pomoći pri naglom kočenju), sigurnosni alarm, blokada motora, auto stop/start sistem, daljinska centralna brava, klima-uređaj, radio CD/MP3/USB sa četiri zvučnika, audio i Bluetooth komande na upravljaču, multifunkcionalni računar, elektropodizači prednjih prozora, led stop svetla itd. Ova verzija Vitare sa pogonom na prednje točkove u nemetalik boji košta 13.700 evra, u dinarskoj protivvrednosti sa svim dažbinama (to je ujedno i početna cena za Vitaru u redizajniranoj formi). Doplata za metalik boju je 450 evra.

Premium paket, dodatno na Comfort, sadrži i aluminijumske naplatke s pneumaticima 215/55R17, prednja svetla za maglu, upravljač presvučen kožom s komandama tempomata i limitatora brzine, elektropodizače zadnjih prozora, multimedijalni ekran osetljiv na dodir, kameru za nadzor pri kretanju unazad, automatski jednozonski klima-uređaj itd. U verziji ALLGRIP tu je i radarski sistem podrške pri kočenju – detekcija vozila i pešaka, radarski sistem praćenja saobraćajne trake, detekcija vozila u mrtvom uglu, detekcija saobraćajnih znakova, adaptivni tempomat, Hill descent (pomoć pri spuštanju nizbrdo), a s automatizovanim Tip tronik menjačem komande su na upravljaču.

Vitare opremljene jačim, 1,4-litarskim motorom nude se s Premium, Elegance i Exclusive paketima opreme. U verzijama s pogonom na prednje točkove i ručnim menjačem, dostupni su paketi Premium i Elegance, a s automatizovanim menjačem Premium i Exclusive. U Vitarama s pogonom na sve točkove i ručnim menjačem kupci mogu da biraju bilo koji od tri ponuđena paketa, a s automatizovanom transmisijom na raspolaganju su Premium i Exclusive paketi.

Uzgred, Elegance paket, u odnosu na Premium, ima još i hrom/crne aluminjumske naplatke, LED kratka svetla, vrata i sedišta obložena kožom, prednja svetla sa senzorom, senzor za kišu, pametni ključ, adaptivni tempomat, navigaciju, radarski sistem podrške pri kočenju i praćenja saobraćajne trake, detekciju vozila u mrtvom uglu i saobraćajnih znakova, parking senzore napred i pozadi, Hill descent... Exclusive podrazumeva i elektro podesiv panoramski krovni prozor koji se ujedno može i otvarati („šiberdah“).

Najskuplja verzija redizajnirane Vitare - 1.4 Exclusive sa SO Color dvobojnom spoljašnjošću košta 23.150 evra sa PDV-om.

PR saopštenje - Euro Sumar

Pogledajte još i: