Uskoro i Škoda Vision RS Concept

Škoda je još ranije sa nekoliko rendera najavila da će na predstojećem sajmu automobila u Parizu promovisati i Vision RS Concept, a u međuvremenu su objavljeni i novi teaser crteži i par novih detalja.

Sem modela Karoq Scout, Karoq Sportline i Kodiaq RS (ovaj potonji sa 2,0 litarskim dizelašem od 240KS), Škoda će tako početkom oktobra na sajmu automobila u Parizu imati još jedan novitet – Vision RS Concept.Škoda Vision RS Concept

U Škodi naime pripremaju i naslednika modela Rapid, a Vision RS Concept će poslužiti kao njegova najava ali i kao najava za buduće Škodine RS modele (Škoda je oznaku RS inače prvi put upotrebila 1974. godine na reli automobilima 180 RS i 200 RS).

Novi Rapid možemo očekivati tokom 2019. godine, pri čemu će se nuditi samo kao Rapid Spaceback (najverovatnije će izgubiti i ono Spaceback iz naziva). Takođe, ovakav Rapid će dobiti stajling u formi konvencionalnog porodičnog hatchbacka, što potvrđuju i ovi teaser crteži.

U saopštenju se navodi da je Vision RS Concept dugačak 4356 mm, širok 1810 mm, visok 1431 mm kao i da ima međuosovinsko rastojanje od 2650 mm.

Novi Rapid će koristiti dužu verziju Volkswagenove MQB A0 platforme, koju će inače dobiti i budući Škodin manji crossover najavljen Vision X conceptom.

Imajući u vidu dimenzije, očekuju se da će novi Rapid ponuditi dovoljno prostrani enterijer za jedan porodični automobil (zapremina prtljažnika bi trebalo da iznosi oko 430 litara). Takođe, očekuje se i značajan skok u kvalitetu enterijera.

U unutrašnjosti Visiona RS Concept su četiri individualna sedišta, alkantara, crveni detalji, volan sa zaravnjenim donjim delom i digitalna instrumenta tabla, a tu je i kristal koji je delo češkog proizvođača Lasvit.Škoda Vision RS Concept

Koncept vozilo će imati hibridni pogon, a to podrazumeva kombinaciju 1.5 litarskog turbo benzinca i elektromotora sa ukupno 242KS (baterije su od 13 kWh). Ubrzanje do 0 do 100 km/h traje 7,1 sekundu, dok je najveća brzina 210 km/h.

U vesti se navodi da emisija CO2 iznosi 33 grama po km kao i da je moguća vožnja i samo na elektropogon (oko 70 km).

Ivan Mitić – Autoblog.rs

Pogledajte još i: