Vesnić završio dvodnevne probe na Navaku

Mikica Vesnić i njegov tim okončali su dvodnevne probne vožnje na stazi Nacionalne vozačke akademije. To je i ceo predsezonski program šampiona Centralne Evrope uoči starta ETC kupa. Nepredviđena zimska reparacija agregata pojela je vreme i srpskog automobilistu osudila je na neplanirane finansijske izdatke i vozačku neaktivnost sve do ovog vikenda.

Iako kratak, boravak na Navaku pokazao se korisnim kao prva faza u upoznavanju novog takmičarskog automobila, BMW-a 320si.

„Dva dana su nam puno značila, naučili smo nešto više o autu. Potrošili smo oko 150 litara benzina, ali to nije bio trkački tempo. Pošto su menjač i motor novi, morali smo 80% ovog testa da utrošimo na razrađivanje automobila, pa sam tokom većeg dela testa vozio i šaltovao na nižim obrtajima,“ rekao nam je Vesnić

„Tek smo poslednjih sat vremena podigli tempo i ritam, videli osnovne odlike auta i malo poradili na set-apu. Izveli smo prve korake, međutim ima još posla oko podešavanja i kočnica. Još nismo definitivno izabrali pločice, to nas čeka u Francuskoj. Iz mog ugla gledanja, obavili smo nekih 30% posla koji treba uraditi tokom sezone. Ovo nije opravdanje, ali kroz proces adaptacije i učenja mora da se prođe, pošto nam je automobil nov.“

Ispod dvodnevnih proba može da se podvuče crta i načini prvi bilans učinjenog.

„Prešli smo otprilike 300 kilometara, oko 250 je bilo čisto vozanje na niskim obrtajima, po posebnom sistemu za razradu motora, po kojem se na svakih 30 minuta turaža podiže za 500 obrtaja, dok se ne stigne na 7.000, kada auto može da uđe u trkački ritam,“ objasnio je Mikica.

BMW 320si pokazao se kao veći potrošač guma nego što su u timu ASK Sport auto Vesnić očekivali. Istina, trofejni srpski trkač je na Navaku testirao na „danlop“, a ne „jokohama“ pneumaticima, s kojima će se takmičiti u ovogodišnjem Evropskom kupu.

„Auto stvarno jede gume, toliku potrošnju nismo očekivali. Gume će morati da se čuvaju, naročito tamo gde bude toplo, ili na brzim stazama, tipa Salcburgringa. Dosad sam imao dobra iskustva s tim. Slika postaje jasnija. Velika nam je magla pred očima, ali razvedriće se i kod nas.“

Potpuno tačni zaključci o životnom veku pneumatika koji se voze u ETCC-u moći će da se donesu tek na Pol Rikaru. Još jedno zanimljivo zapažanje tiče se potrošnje goriva. I u tom domenu BMW 320si iznenadio je svog novog vlasnika.

„Auto troši otprilike 35 litara na 50 kilometara. Na osnovu dosadašnjih iskustava sa dvolitarskim motorom, cenio sam da će na 100 kilometara trošiti petnaestak litara manje. Ali, ovo je prvi, bazni test, gde finese nisu tako bitne. Cela naša ekipa diše jednim plućima, zajedno s autom, i nadamo se da ćemo posle prva dva trkačka vikenda (Francuska i Slovačka) imati sve u svojim rukama i neće biti nikakvih iznenađenja,“ istakao je Mikica Vesnić.

Takmičarska sezona srpskog asa počinje 19/20 aprila, prvom rundom ETC kupa, na stazi Pol Rikar u južnoj Francuskoj.

Video izveštaj sa ove probne vožnje možete pogledati u epiydoi ABS SHOW 309

 

Izvor: www.serbiaring.com

Autor:Aleksandar Babic

Pogledajte još i: